Doorgaan naar hoofdinhoud
Vindplaats van geloof, hoop en liefde
subline-curl
Word abonnee

Agenda

Een activiteit in uw kerk?
Dien een agenda-item in

Februari

13
feb
-
28
jun

Via Bijbel: Bevrijdingsverhalen

ViaJacobi is een platform voor gesprekken die ergens over gaan. Via Bijbel: in drie avonden lezen wij verhalen uit de Bijbel; over bevrijding uit de slavernij, uit de ballingschap en uit de dood.

Martin Luther King, Desmond Tutu en Paus Franciscus. Drie toonaangevende personen die zich door bevrijdingsverhalen uit de Bijbel hebben laten inspireren. Waarom spreken die verhalen zo tot de verbeelding? In drie avonden lezen wij verhalen uit de Bijbel: over bevrijding uit de slavernij, uit de ballingschap en uit de dood. Onder leiding van een theoloog, een musicus en een dichter willen we deze verhalen interpreteren en toepassen op onze eigen tijd. Toegang (inclusief een drankje bij de borrel) is vrij. Aanmelden kan via www.viajacobi.nl. Drie avonden: op donderdag 13-2, 5-3 en 26-3 (los of als geheel te bezoeken).

26
feb
-
11
apr

Hedendaagse statiegang Art Stations of the Cross Deventer

Deze kunstzinnige contemplatieve tocht verbindt het passieverhaal met hedendaagse kunst en de plaatsen waar hartstocht en commitment voor elkaar zichtbaar zijn in de plaatselijke gemeenschap.

De internationale Art Stations of the Cross vindt in 2020 – na edities in Londen, Washington DC, New York en Amsterdam – plaats in het hart van de eeuwenoude Hanzestad Deventer. Elke stap die je in de pittoreske binnenstad van Deventer zet, elk kunstwerk waardoor je stil komt te staan, herinnert je eraan dat de mens kwetsbaar is. Oorlog, onrecht en eenzaamheid zijn van alle tijden. Het lijden is onafwendbaar. En toch zijn er altijd mensen die zich inzetten voor vrede, gerechtigheid en naastenliefde. Volg de voetsporen van bezieling in Deventer! De oude spirituele traditie van het lopen van de kruisweg krijgt nu een nieuwe vorm langs religieuze en seculiere locaties zoals de Grote of Lebuinuskerk, het Geert Groote Huis, de Broederenkerk, de bibliotheek en het stadshuis, het Oecumenisch Diaconaal Centrum, Vluchtelingenwerk Overijssel, het Etty Hillesum Centrum en de Bergkerk.

Maart

18
mrt
-
19
apr

Expositie 'Op weg naar Pasen'

Van 18 maart tot 29 april 2020 toont beeldend kunstenares Hannelieke van de Beek met 20 kunstwerken haar verhaal “op weg naar Pasen”.

De werken zijn heel concreet en aards, met veel verschillende en uiteenlopende materialen en technieken. Textiel, natuurlijke vindsels, hout, lood, glas, steen, experimenteel en intuïtief. Het zijn samenvoegingen van stoffen, verf en borduurwerk. Maar ook is zij voortdurend op zoek naar iets wat daar bovenuit stijgt. Het zijn beelden uit het dagelijks leven die een diepere betekenis krijgen; voeten van mensen uit Ethiopië verwijzen naar de voetwassing, olijfbomen naar de hof van Gethsemane, het beeld van de Gescheurde Christus raakt het lijden en ook het avondmaal, en een cirkel van gebroken spiegels symboliseert de Opstanding, waarbij wij worden opgeroepen om ook op te staan.

De expositie is te bezichtigen van maandag t/m zaterdag van 10 tot 17 uur in de Grote of St Bavokerk aan de Grote Markt in Haarlem.

24
mrt
-
31
dec

Klooster in de cloud: dagelijks live-stream getijdengebeden

Bid mee! Via een livestream kunt u elke dag deelnemen en deelhebben aan de getijdengebeden die twee keer per dag worden gehouden in de kapel van Nieuw Hydepark in Doorn.

Bezinning en gebed uit de eeuwenoude kloostertraditie, thuis in deze bijzondere tijden.

Via het ‘Klooster in de Cloud’ worden tweemaal daags om 09.30 en 21.30 uur getijdengebeden live uitgezonden vanuit de kapel op Nieuw Hydepark in Doorn.

Getijdengemeenschap De Binnenkamer is ingericht op het live-streamen van getijdengebeden vanuit de kapel op Nieuw Hydepark in Doorn. De Binnenkamer is een centrum van doorgaand gebed in het hart van de Protestantse Kerk in Nederland. Ze zoekt de vernieuwing in eigentijdse vormen van de eeuwenoude monastieke traditie met als basis de kloosterregel ‘Bid en bemin’. Iedereen die dit wil, kan live in verbondenheid meebidden of later op zijn eigen tijd. Juist in deze tijden van dreiging en onzekerheid die ons hele maatschappelijke en persoonlijke leven beheersen, is de kracht van het gezamenlijk gebed een enorme aanmoediging.

Mei

24
mei

Choral evensong 'Lente: oude woorden - nieuwe geluiden'

Muzikale momenten, uitbundig of verstild, ter bemoediging en bezinning door Schola Davidica in de Janskerk te Utrecht.

Pasen en hemelvaart: tekenen van nieuw begin. Zoals ook in de lente alles weer tot leven komt. Vertrouwd en toch weer helemaal als nieuw. Hemel op aarde: we mogen weer opnieuw beginnen - hernieuwd.

Juni

19
jun

Via Festival: Verhalen over vrijheid

ViaJacobi is een platform voor gesprekken die ergens over gaan. Het Via Festival is een avond vol met persoonlijke verhalen over vrijheid, door bekende en minder bekende Nederlanders.

In het kader van 75 jaar bevrijding organiseren we een avondvullend verhalenfestival in de Jacobikerk. Bekende en minder bekende Nederlanders delen hun persoonlijke ervaringen met vrijheid, onvrijheid, bevrijding en begrenzing. Ervaringsverhalen worden afgewisseld met muziek, een human-library, luisteren naar poëzie en een korte film.

28
jun

Choral Evensong 'Vier koren festival: veelstemmige harmoniën'

Muzikale momenten, uitbundig of verstild, ter bemoediging en bezinning door Schola Davidica in de Janskerk te Utrecht. Iedere vierde zondag van de maand (van september tot en met juni).

Vier koren, meer dan 80 zangers! In één Choral Evensong: Kloosterkoor (Den Haag), Choral Voices (Groningen), Magnificat (Emmen) samen met Schola Davidica. Een unieke Evensong, ook al vanwege het indrukwekkende, 40-stemmige Spem in Alium van Thomas Tallis. Daarnaast o.a. werken van John Rutter, Charles Stanford, Hubert Parry en Daniel Rouwkema.

Juli

18
jul

Zaterdagmiddagconcert Peter Westerbrink, Laurenskerk

In de zomermaanden juli en augustus staan in de Laurenskerk een viertal zaterdagconcerten gepland die u kunt bezoeken.

Naast de dinsdagse orgelpauzeconcerten staan er gedurende de zomermaanden juli en augustus een viertal zaterdagconcerten gepland die u kunt bezoeken. Zaterdag 18 juli wordt het orgelconcert verzorgd door Peter Westerbrink. Op zaterdag is de toegang € 2 per persoon, kaarten zijn alleen op de dag zelf te koop aan de kassa.

25
jul
-
01
aug

70ste Werkweek voor Kerkmuziek

Van 25 juli tot en met 1 augustus organiseert de Lutherse Werkgroep voor Kerkmuziek de zeventigste Werkweek voor Kerkmuziek.

De Werkweek van 2020 wordt een feestelijke lustrum-editie. Deze vindt plaats van zondag 25 juli t/m vrijdag 1 augustus in conferentiecentrum ‘Bovendonk’ in Hoeven.

Evenals afgelopen werkweek zullen midden in de week (op dinsdag) zangers aanschuiven die zingen in een kleinkoor, al zijn de deelnemers van dit kleinkoor overigens ook al vanaf zaterdag welkom om met het grote koor de andere muziek in te studeren. Er zullen enkele
gezamenlijke repetities zijn, maar ook een aantal gescheiden repetities van groot en kleinkoor. Voor de zangers die meezingen in het kleinkoor en die bij onze groep niet bekend zijn, zullen in het voorjaar van 2020 stemtesten worden afgenomen.

Aan het begin van de week zal worden meegewerkt aan de eredienst op zondag 26 juli in de kapel van Hoeven, het slotconcert zal op vrijdag 31 juli eveneens in de kapel van Hoeven plaatsvinden. De muzikale leiding is weer in handen van Hans Jansen en Els Hermanides.

Vanwege de 70ste werkweek zal er veel feestelijke kerkmuziek gezongen worden, puttend uit de zo rijke kerkmuzikale Lutherse traditie zoals o.a. Hammerschmidt, Schütz,Mendelssohn, Brahms, Pepping en Gorecki.

De deelnemersprijzen voor het grote koor (gehele week) zijn vastgesteld op € 625 voor een eenpersoonskamer en € 560 voor een tweepersoonskamer. Voor de zangers die vanaf woensdag meezingen in het Kleinkoor € 330,- (eenpersoonskamer) en € 300,- (tweepersoonskamer).

Voor jongeren zonder regulier inkomen € 300,- (hele week) en € 170,- (vanaf woensdag).

Aanmelden: via ineke3110@gmail.com. 

Deze bijeenkomst is niet georganiseerd door de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk. De dienstenorganisatie is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze bijeenkomst.

26
jul
-
01
aug

Keiland 2020

Van 26 juli tot 1 augustus 2020 vindt Keiland plaats. Keiland is zeven dagen lang een mix van workshops, vieringen, elkaar ontmoeten en genieten van het eiland Terschelling.

Voor het dertiende jaar op rij belooft het een mooi programma te worden met een gevarieerd aanbod van kunstzinnige, verdiepende en vrolijke workshops voor jong en oud en met inspirerende vieringen in de ochtend en de avond. Er wordt gekampeerd op natuurkampeerterrein Swartduin, prachtig gelegen te midden van bossen en duinen aan de westzijde van het eiland.

Augustus

30
aug

Prikkelarme Kerkdienst

Deze dienst is bedoeld voor mensen, die sneller overprikkeld raken, bijvoorbeeld door autisme of een Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH) en hun naaste familieleden.

Vanuit de Werkgemeenschap van de Protestantse Gemeenten in Katwijk, Valkenburg en Rijnsburg zal gestart worden met Prikkelarme Kerkdiensten. 

De kerkdiensten zullen plaatsvinden in de Goede Herder kerk aan de Hoofdstraat 35 in Valkenburg. Dit is een centrale plek in de gemeente Katwijk, die via twee zij-ingangen ook goed toegankelijk is voor rolstoelgebruikers. Een gewone kerkdienst kan door het gebruik van een orgel of andere luide instrumenten teveel prikkels geven. Ook geeft het veel prikkels als er veel mensen tegelijk in een ruimte aanwezig zijn. Daarbij duren de gewone kerkdiensten ruim een uur, waar een grote concentratieboog voor nodig is. We staan er vaak niet bij stil dat deze bijeenkomsten voor mensen met een aandoening als autisme of NAH te inspannend kunnen zijn om bij te wonen.

Natuurlijk betekent dit niet dat er bij hen geen behoefte is aan het bijwonen van een eredienst en daarom start dit nieuwe initiatief om hierin tegemoet te komen. In 2020 zal er een proefproject gestart worden van vier Prikkelarme kerkdiensten door verschillende, vanuit Werkgemeenschap Katwijk, betrokken predikanten en een kerkelijk werker. Deze diensten duren een half uur en hebben een strakke liturgie, die gevolgd zal worden. De muzikale begeleiding zal verzorgd worden door een pianist en de diensten beginnen steeds om 12:30.

De data zijn: 19 januari ds. M. Zebregs, 26 april ds. H. van der Laan, 30 augustus pastor Rixt de Graaf,13 december ds. M. Heikoop. Als u zich herkent in deze beschrijving en behoefte heeft aan het bijwonen van een kerkdienst op maat, dan bent u van harte uitgenodigd om te komen naar de Prikkelarme Kerkdiensten in de Goede Herder Kerk in Valkenburg. Ook als u iemand in gedachten hebt, voor wie deze diensten een uitkomst zouden zijn, geef het door. Wij hopen dat we het komende jaar met dit initiatief tegemoet zullen kunnen komen aan een sterk gevoelde behoefte om samen te komen en de Heer te ontmoeten rondom zijn Woord, ook als de reguliere zondagse eredienst geen optie is.

 

September

11
sep
-
13
sep

Marriage Course weekend

Neem tijd voor elkaar! Het Brandpunt in Doorn biedt op herhaling een Marriage Course in-1-weekend. Want elke goede relatie verdient aandacht!

De Marriage Course is voor ieder stel dat wil samenwerken aan en investeren in de eigen relatie; of deze twee jaar of al meer dan 30 jaar bestaat; of het gaat om een sterk huwelijk, een nieuwe uitdaging binnen de relatie of wanneer men ergens tegenaan loopt. Het is goed om samen aan de slag te gaan en deze cursus helpt daarbij. Deze keer geen 8 avonden maar het hele programma in 1 weekend. Kortom een geheel verzorgd en inspirerend weekendje weg voor elk stel.

Oktober

16
okt
-
18
okt

Inspiratiefestival Terschelling

Van 16 tot en met 18 oktober vindt op Terschelling het Inspiratiefestival 2020 plaats.

Het festival staat in het teken staat van bezinnen, inspireren en ontmoeten. Met op het programma onder andere: concerten, theatervoorstellingen, lezingen, workshops, wandelingen en getijdevieringen. Ook zijn er programma’s voor studenten, jongeren en kinderen. Een mooie gelegenheid om als kerkenraad, commissie, team of groep inspiratie op te doen. 

Meer informatie op de website van het Inspiratiefestival 2020.

Deze bijeenkomst is niet georganiseerd door de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk. De dienstenorganisatie is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze bijeenkomst.

18
okt

Zondagmiddagconcert Heemstede

Op 18 oktober vindt een kamermuziekconcert plaats in de Oude Kerk in Heemstede.

Het concert - met klarinet-, cello- en pianotrio - is vrij toegankelijk. Na afloop zijn bezoekers welkom voor koffie/thee en taart.

31
okt

Protestantse Lezing

De protestantse lezing is een maatschappelijk actueel statement vanuit de protestantse traditie. De lezing wordt jaarlijks gehouden op 31 oktober (Hervormingsdag).

November

15
nov

Zondagmiddagconcert Heemstede

Op 11 november vindt een kamermuziekconcert plaats in de Oude Kerk in Heemstede.

Het concert - met viool-, cello- en pianotrio - is vrij toegankelijk. Na afloop zijn bezoekers welkom voor koffie/thee en taart.

Een activiteit in uw kerk?
Dien een agenda-item in