Doorgaan naar hoofdinhoud
Vindplaats van geloof, hoop en liefde
subline-curl
Abonneer je op Petrus Magazine

Agenda

Een activiteit in uw kerk?
Dien een agenda-item in

September

04
sep
-
30
okt

Tentoonstelling 'Als het water komt'

Tentoonstelling van kledingcreaties geïnspireerd op de Zeeuwse klederdracht en de stijgende zeespiegel tijdens de Open Kerk in Serooskerke (W).

‘Als het water komt’ is de titel van de afstudeercollectie van Anne Jakobsen. Zij is in de zomer van 2020 afgestudeerd aan het Amsterdam Fashion Instituut met een collectie die geïnspireerd is op haar Zeeuwse roots. Als geboren en getogen Zeeuwse en opgegroeid in Serooskerke, werd ze geïnspireerd door de Zeeuwse klederdracht en de stijgende zeespiegel. De stijgende zeespiegel die Zeeland bedreigt en daarmee ook het erfgoed. Een collectie waarin overlevingselementen gecombineerd worden met elementen uit de klederdracht van haar oma.

Te bezichtigen vanaf 4 september tot en met 30 oktober, elke zaterdag tussen 14.00 en 16.00 uur in de bijgebouwen van de Johanneskerk, Noordweg 3, in Serooskerke (W). Reserveren is niet nodig, het bezoek is gratis.

Oktober

04
okt
-
07
okt

Bemoedigingsprogramma: 'Hoe pak ik het leven na kanker weer op?'

Een vierdaags bemoedigingsprogramma voor mensen die hun behandelingen van kanker hebben afgerond.

Wanneer je door kanker wordt geraakt staat je leven op zijn kop en wordt je heen en weer geslingerd tussen hoop en wanhoop. Als alle behandelingen klaar zijn moet je een nieuw evenwicht vinden. Allerlei vragen komen boven. Vragen over kwetsbaarheid en sterfelijkheid, over hoe nu verder?

Dit vierdaagse programma wil bij die vragen stilstaan. Er is ruimte om te wandelen, te rusten, deelgenoten te ontmoeten, (h)erkenning, (geloofs)bemoediging, op een prachtige locatie in het Noord-Franse dorpje Nubécourt. De groep bestaat uit max. 12 personen.

Vertrek vanaf Rotterdam Alexander. Kosten: 100 euro all-in. Aanmelden voor 15 september 2021.

Deze bijeenkomst is niet georganiseerd door de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk. De dienstenorganisatie is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze bijeenkomst.

07
okt
-
09
jan

Luther & Oranje

In het najaar van 2021 organiseert het Luther Museum in Amsterdam de tentoonstelling 'Luther & Oranje'.

De geschiedenis van Het Huis van Oranje-Nassau is sterk verbonden met de vroegere Nederlands Hervormde Kerk, waarin het gedachtegoed van Johannes Calvijn de hoofdrol speelt. Toch moet de invloed van Maarten Luther niet onderschat worden. Al vanaf Willem van Oranje, zoon van lutherse ouders, zijn er lutheranen aan het hof te vinden. In het najaar van 2021 vertelt het Luther Museum hun verhaal met portretten, persoonlijke documenten en objecten uit koninklijk en luthers bezit. Hoogtepunt zijn twee brieven van Maarten Luther zelf uit het Koninklijk Huisarchief.

22
okt

Inspiratiefestival 2021

Ben je geīnteresseerd in geloof, betrokken bij een kerk of op zoek naar inspiratie? Dan mag je het landelijke Inspiratiefestival 2021 niet missen.

In oktober is het eiland Terschelling decor voor het derde Inspiratiefestival. Met een programma vol van vieringen, spirituele wandelingen en muziek vormt het een inspiratiebron voor de dagelijkse en religieuze praktijk. 

Met theater, vieringen in kerk en kroeg, lezingen, spirituele wandelingen, bibliodans en veel muziek en cultuur is het Inspiratiefestival, na corona, meer welkom dan ooit. Het festival, dat georganiseerd wordt door alle kerken op Terschelling, de Protestantse Theologische Universiteit, de Protestantse Kerk en de Raad van Kerken, vindt plaats van vrijdag 22 oktober t/m zondag 24 oktober. Medewerking wordt onder meer verleend door René de Reuver, Gert-Jan Segers, Herman Wijffels en Stefan Paas.

24
okt

Friese Kerkendag 2021

Op zondag 24 oktober vindt in Joure de vierjaarlijkse Friese Kerkendag plaats.

Het thema van de Friese Kerkendag 2021 is 'Tijd'.

30
okt

Petrus Festival met Protestantse Lezing door sterrenkundige Heino Falcke

Op zaterdag 30 oktober 2021 houdt sterrenkundige Heino Falcke online de Protestantse Lezing over de vraag of wij, de mens, verantwoordelijk zijn voor de toekomst van Gods schepping. Is die toekomst in onze handen of in die van God?

Naast de lezing is er een interactief gesprek met een divers panel, muziek door een speciale ‘Petrus-band’ en meer. De presentatie wordt gedaan door Talitha Muusse. 

Het Petrus Festival is online te volgen. Bekijk het programma en de lezing op 30 oktober live via het YouTube-account van de Protestantse Kerk.

December

10
dec
-
12
dec

Zinzoekersweekenden op Ameland

Ameland: welke plek is er beter om het stof van Bijbelse verhalen te laten blazen en een frisse wind te laten waaien door vastgeroeste beelden?

Tijdens het zinzoekersweekend ‘Op verhaal komen’ ontdek je hoe je door bijbelverhalen anders naar je eigen leven kunt kijken. De rode draad is het verhaal van Jezus die op de bruiloft te Kanaän water in wijn verandert. Gedurende dit weekend duiken we in dit verhaal en zoeken we naar de waarde en de betekenis ervan voor ons leven.

Op zaterdag maken we een wandeling over het eiland. We lopen langs het strand, de vuurtoren en door het bos. Ook komen we op adem in de kerkgebouwen die al eeuwen voor beschutting en verstilling zorgen. Hier zijn bezinnende momenten met teksten, stilte en muziek. Op zondag is er een afsluitende viering in de mooie oude kerk van Hollum.

Hoofdgast theoloog Jos van Oord is door de jaren heen de bijbelverhalen anders gaan lezen. Ook de ontmoetingen met zijn zus, Happinez-oprichter Inez van Oord, spelen daarbij een belangrijke rol. Hun samenwerking leidde tot het boek Rebible.

Voor Van Oord is de Bijbel steeds meer een spiritueel boek geworden dat dus voortdurend in beweging zet. Van Oord: 'Bijbelverhalen inspireren mij omdat hun taal zo beeldend is. Omdat ze je fantasie prikkelen en je verlangen voeden. Je troosten en je stimuleren in je keuzes.'

Predikant-pionier Sijbrand Alblas woont op Ameland en is werkzaam bij De Plaats, een pioniersplek op het eiland. Alblas: "Dit weekend is voor iedereen die de tijd wil nemen om even op adem te komen, uit wil waaien en zich graag laat inspireren door een bijbelverhaal. Het eiland is een schitterende plek om dit te doen. We hopen je hier te ontmoeten en zien uit naar een inspirerend weekend."

Data: 10-12 december 2021, van vrijdag 17.00 uur tot zondag 13.00 uur
Kosten: €95 (met informatie hoe je de boot kunt reserveren, met of zonder auto/fiets, en welke soorten accommodaties je kunt boeken).

Een activiteit in uw kerk?
Dien een agenda-item in