Een activiteit in uw kerk?
Dien een agenda-item in

Luther & Oranje

In het najaar van 2021 organiseert het Luther Museum in Amsterdam de tentoonstelling 'Luther & Oranje'.

De geschiedenis van Het Huis van Oranje-Nassau is sterk verbonden met de vroegere Nederlands Hervormde Kerk, waarin het gedachtegoed van Johannes Calvijn de hoofdrol speelt. Toch moet de invloed van Maarten Luther niet onderschat worden. Al vanaf Willem van Oranje, zoon van lutherse ouders, zijn er lutheranen aan het hof te vinden. In het najaar van 2021 vertelt het Luther Museum hun verhaal met portretten, persoonlijke documenten en objecten uit koninklijk en luthers bezit. Hoogtepunt zijn twee brieven van Maarten Luther zelf uit het Koninklijk Huisarchief.

Zinzoekersweekenden op Ameland

Ameland: welke plek is er beter om het stof van Bijbelse verhalen te laten blazen en een frisse wind te laten waaien door vastgeroeste beelden?

Tijdens het zinzoekersweekend ‘Op verhaal komen’ ontdek je hoe je door bijbelverhalen anders naar je eigen leven kunt kijken. De rode draad is het verhaal van Jezus die op de bruiloft te Kanaän water in wijn verandert. Gedurende dit weekend duiken we in dit verhaal en zoeken we naar de waarde en de betekenis ervan voor ons leven.

Op zaterdag maken we een wandeling over het eiland. We lopen langs het strand, de vuurtoren en door het bos. Ook komen we op adem in de kerkgebouwen die al eeuwen voor beschutting en verstilling zorgen. Hier zijn bezinnende momenten met teksten, stilte en muziek. Op zondag is er een afsluitende viering in de mooie oude kerk van Hollum.

Hoofdgast theoloog Jos van Oord is door de jaren heen de bijbelverhalen anders gaan lezen. Ook de ontmoetingen met zijn zus, Happinez-oprichter Inez van Oord, spelen daarbij een belangrijke rol. Hun samenwerking leidde tot het boek Rebible.

Voor Van Oord is de Bijbel steeds meer een spiritueel boek geworden dat dus voortdurend in beweging zet. Van Oord: 'Bijbelverhalen inspireren mij omdat hun taal zo beeldend is. Omdat ze je fantasie prikkelen en je verlangen voeden. Je troosten en je stimuleren in je keuzes.'

Predikant-pionier Sijbrand Alblas woont op Ameland en is werkzaam bij De Plaats, een pioniersplek op het eiland. Alblas: "Dit weekend is voor iedereen die de tijd wil nemen om even op adem te komen, uit wil waaien en zich graag laat inspireren door een bijbelverhaal. Het eiland is een schitterende plek om dit te doen. We hopen je hier te ontmoeten en zien uit naar een inspirerend weekend."

Data: 10-12 december 2021, van vrijdag 17.00 uur tot zondag 13.00 uur
Kosten: €95 (met informatie hoe je de boot kunt reserveren, met of zonder auto/fiets, en welke soorten accommodaties je kunt boeken).

Januari

Jubileumconcert Wim Bevelander

Op 29 januari 2022 geeft Wim Bevelander een eenmalig jubileumconcert met een professionele band in zijn woonplaats Dordrecht.

Als singer/songwriter en spreker reist Wim Bevelander al 40 jaar door het land. Een enkele keer met een band, vaak simpel met een akoestische gitaar, maar vrijwel altijd met zijn eigen Nederlandstalige liedjes. Hij schrijft teksten die je raken, doen glimlachen en tot nadenken stemmen. Tijdens dit eenmalige jubileumconcert in zijn woonplaats wordt hij begeleid door professionele muzikanten die ook op diverse cd’s hebben meegespeeld. Er wordt een videoregistratie gemaakt.

Kaarten: € 17,50 (incl. reserveringskosten), te bestellen via www.truetickets.nl

Petrus Festival met Protestantse Lezing

Op maandag 31 oktober 2022 vindt de Protestantse Lezing plaats, een jaarlijks actueel statement vanuit de protestantse traditie.

Een activiteit in uw kerk?
Dien een agenda-item in