Doorgaan naar hoofdinhoud
Vindplaats van geloof, hoop en liefde
subline-curl
Abonneer gratis op Petrus Magazine

Agenda

Een activiteit in jouw kerk?
Dien een agenda-item in

Maart

07
mrt
-
02
jun

Welkom in Nederland?

Amsterdam

‘Welkom in Nederland?’Een tentoonstelling over vluchtelingen van toen en nu. Te zien van 7 maart tot en met 2 juni in het Luther Museum Amsterdam.

De problemen in Ter Apel en het gesteggel rondom de Spreidingswet zijn al tijden dagelijks in het nieuws. Het roept de vraag op waarom het in een welvarend land als Nederland niet lukt voor een goede opvang voor vluchtelingen te zorgen. Het is helaas niet de eerste keer dat de overheid tekortschiet in de opvang van vluchtelingen. Ook in het verleden zijn vluchtelingen slecht of onder verkeerde voorwendselen opgevangen. Een schrijnend voorbeeld hiervan in de Nederlandse geschiedenis is het verhaal van de lutherse vluchtelingen uit Salzburg uit 1732. Het Luther Museum Amsterdam vertelt hun verhaal. Waarom? Omdat het actueler dan ooit is, want de geschiedenis herhaalt zich nooit, maar rijmt altijd.

07
mrt
-
25
mei

Activiteiten over slavernij en bevrijding in Dominicanenklooster

Dominicanenkerk, Zwolle

Rond de Dominicanenkerk wordt de komende maanden een reeks activiteiten georganiseerd rond slavernij en bevrijding daarvan in verleden en heden.

De parochie van de Dominicanenkerk kent sinds 20 jaar een Caribische gemeenschap, met maandelijks een eigen viering in het Papiaments. Samen met het Nederlandssprekende deel van de parochie en met de parochie Thomas à Kempis (van de ‘Peperbus’) organiseert zij nu de reeks ‘Amazing Grace’, naar het wereldberoemde lied over onderdrukking en bevrijding.
De reeks ‘Amazing Grace’ sluit aan bij het herdenkingsjaar (afschaffing van) slavernij in het Koninkrijk der Nederlanden (2023-2024), dat aanving met de excuses voor het slavernijverleden die de koning aanbood op 1 juli 2023.

De reeks biedt plaats voor heel diverse activiteiten, waaronder een ‘kloostervertelling’ door Violet Roosberg over de spirituele inspiratie die de vrijheidsstrijd van Tula (1795) op Curaçao nog steeds kan bieden (7 maart), en een avond over Bijbelpassages die slaafgemaakten niet te lezen kregen om hen niet op ‘verkeerde’ ideeën te brengen (20 maart). Verder zijn er een wandeling door het Zwolse slavernijverleden met onder meer stadsdichter Bauke Vermaas (7 april) en een ‘kloosterbioscoop’ met de film Moeder Suriname (18 april). De reeks wordt op 25 mei afgesloten met een afsluitende oecumenische kerkelijke viering met representanten van geloofsgemeenschappen uit verschillende gebieden die een koloniale geschiedenis delen met Nederland. De reeks ‘Amazing Grace’ gaat nadrukkelijk niet alleen over het verleden en over schuld, maar ook over onrecht in het heden en over hoop en inspiratie om elkaar te blijven zoeken en vinden.

De website van de dominicanen meldt: “Ontdek meer over het verleden van de plek waar je woont, de traditie waarin je staat, verrijk je blik met andere perspectieven, put kracht en inspiratie uit het verleden, om samen te zoeken naar bevrijding in heden en toekomst.”
Meer informatie is te vinden op www.dominicanenzwolle.nl.

April

01
apr
-
17
mei

Online cursus over de Bergrede als bekeringsweg

Online

Tussen Pasen en Pinksteren 2024 geven de predikanten Bas van der Graaf (PKN Huizen, Nieuwe Kerk) en Jos Douma (NGK Zwolle, Plantagekerk) samen een online cursus over de Bergrede van Jezus.

Beide predikanten zijn al vele jaren geraakt door het onderwijs van Jezus in zijn bekendste
toespraak. Zij geloven dat het thema van de bekering, dat weer op de agenda van de kerken
staat, praktisch geconcretiseerd wordt in het onderwijs van Jezus over leven in het koninkrijk
van God. “Het gaat er niet zozeer om dat we spreken óver bekering, maar dat we ons door Jezus laten uitnodigen om ons daadwerkelijk te bekeren tot een leven dat wordt getransformeerd door de boodschap van Jezus’ Bergrede.”

Inschrijving
De inschrijving voor de cursus is per 1 maart 2024 geopend. De deelnemers worden in de cursus uitgedaagd om het transformerende onderwijs van Jezus niet alleen te horen maar ook in praktijk te brengen.

05
apr
-
26
apr

Thuis-retraite Thomas a Kempis

online

Thuis-retraite Thomas a Kempis van Klooster in de Cloud

Thuis-retraite Thomas à Kempis: navolging van Christus.
Data: 5, 12,19 en 26 april, 19.45 -21.15 uur, online

Thomas à Kempis heeft, bijna 600 jaar geleden, een absolute bestseller geschreven. In vier hoofdstukken beschrijft hij hoe je, op een spirituele manier, de navolging van Christus vorm kunt geven. Er zijn meer dan 3000 edities bekend. Het schijnt, na de Bijbel, het meest gelezen christelijke boek te zijn. Wij gaan vier weken in april met dit boek aan het werk. Als methode, om te mediteren met behulp van Thomas’ teksten, gebruiken we de lectio divina. Vier vrijdagavonden wisselen we via zoom onze bevindingen uit.
Begeleiders: Reintje Stomphorst en Bert de Velde Harsenhorst
Kosten: Naar draagkracht, richtprijs € 25
Opgave: via de webshop van www.kloosterindecloud.nl

Mei

04
mei

7 Zalige Zalen Programma: Bonhoeffer

Nieuw Hydepark, Doorn

Zesde inspiratiebijeenkomst uit de reeks 7 Zalige Zalen: Bonhoeffer

In 2023/2024 staat het gedachtegoed van 7 bekende mensen uit de kerkgeschiedenis centraal. Naar hen zijn zalen vernoemd op Nieuw Hydepark in Doorn. Dit is de zesde inspiratiebijeenkomst uit de reeks en Bonhoeffer staat centraal.
Inleider: Bert de Velde Harsenhorst
Locatie: Nieuw Hydepark, Driebergsestraatweg 50, Doorn; Theresa van Avilazaal
Tijd: 10.15 uur – 12.00 uur, inloop vanaf 10.00 uur
Voorafgaand kunt u het getijdengebed in de kapel bijwonen van 09.30 tot 10.00 uur (optioneel) Opgave via: de webshop van www.kloosterindecloud.nl
Kosten: Individuele bijeenkomst voor leden: € 20; Niet-leden: € 25

04
mei

Requiem Fauré in de Sint-Jan Gouda

Sint-Janskerk Gouda

Op zaterdagavond 4 mei om 21:00 uur, na de Nationale Dodenherdenking, voert Collegium Sint-Jan onder leiding van Gerben Budding het requiem van Gabriel Fauré uit in het koor van de Goudse Sint-Jan.

Op zaterdagavond 4 mei om 21:00 uur, na de Nationale Dodenherdenking, voert Collegium Sint-Jan onder leiding van Gerben Budding het requiem van Gabriel Fauré uit in het koor van de Goudse Sint-Jan. Zij worden begeleid door Dirk Luijmes op drukwindharmonium. Solisten zijn Nanette Mans, sopraan en Geert Rolfes, bas.

Het Requiem is Fauré’s bekendste werk, hij werkte er meer dan twintig jaar aan. In tegenstelling tot de bekende requiems van Mozart en Verdi is de versie van Fauré ingetogen en persoonlijk. Hij schreef erover: “Het requiem is zo zachtmoedig als ikzelf.” Zijn subtiele expressie klinkt in geliefde delen als Pie Jesu voor sopraan en de baritonsolo in het Offertorium.

Het concert is vrij toegankelijk. We vragen een vrijwillige bijdrage om de kosten te kunnen dekken. Dit concert is een samenwerking met Comité 4 en 5 mei Gouda.

09
mei

9 mei Mariavespers van Monteverdi bij Dominicanenklooster Zwolle

Zwolle

Op Hemelvaartsdag 9 mei staat het avondgebed bij het Dominicanenklooster geheel in teken van de Mariavespers van Monteverdi.

Zoals bij elk klooster vormt ook bij het Dominicanenklooster het dagelijks gebed de hartslag, de spirituele ademhaling van het gemeenschappelijke leven. De vespers, het avondgebed, nemen daarbinnen een belangrijke plaats in. Op 9 mei 2024 hebben die vespers een bijzondere invulling. Behalve Hemelvaartsdag is dat de donderdag voorafgaand aan Moederdag, steevast in meimaand-Mariamaand. Tegen die achtergrond zullen de vespers op 9 mei gericht zijn op Maria, die als Koningin der Hemel en Moeder Gods bezongen wordt, en wel met de Mariavespers van Claudio Monteverdi (1567-1643). De muziek klinkt dan niet als in een concert, maar is ingebed zoals oorspronkelijk bedoeld: in liturgie. De muziek wordt tot klinken gebracht door het Margaretha Consort onder leiding van Jos van Veldhoven. Voorganger in de vespers is Jozef Essing o.p.

Toegang gratis | collecte na afloop.

12
mei

Zondag 12 mei – Mariavespers Monteverdi

Grote Kerk, Wijk bij Duurstede

Zondag 12 mei - 14:30 | Grote Kerk | Mariavespers Monteverdi | Margaretha Consort | Jos van Veldhoven

Dit jaar weer de Mariavespers van Monteverdi. Ja hoor, gewoon opnieuw dit jaar en nu op zondag 12 mei met het Margaretha Consort in de Grote Kerk van Wijk bij Duurstede. Deze zondagmiddag beginnen we om 14:30 uur. Het Margaretha Consort gaf vorig jaar een weergaloos (en) indrukwekkend concert samen met Sietze de Vries op het Kiespenning-orgel. We beschouwen het als een groot voorrecht dat ze opnieuw naar Wijk bij Duurstede komen.

Kijk voor kaartverkoop (t.z.t.) op www.scgk.nl. Het concert live 'op afstand' meebeleven zal niet gaan. Zeer waarschijnlijk komt er enige tijd na afloop van het concert een video op het SCGK-YouTubekanaal beschikbaar.

17
mei
-
26
mei

Op het Spel

Nieuwe Kerk Groningen

Muziektheatervoorstelling voor de hele familie in en rond de Nieuwe Kerk in Groningen.

De koning van Groningen maakt zich grote zorgen om het klimaat: Alles gaat mis. De lucht is vies, de zee is ziek, de aarde goor, het vuur is boos. Het is rampzalig, het is vijf voor twaalf. Of later. Daarom mogen de kinderen niet meer spelen. Ze moeten naar school om te leren, om oplossingen te bedenken en uitvindingen te doen. Om de aarde te redden. De kinderen gehoorzamen mokkend. Alleen Ouma vind het geen goed idee. En dat zal de koning weten.

17
mei

Muziektheatervoorstelling Op het Spel

Nieuwe Kerk Groningen

Muziektheatervoorstelling voor het hele gezin over het klimaat.

De koning van Groningen maakt zich grote zorgen om het klimaat: Alles gaat mis. De lucht is vies, de zee is ziek, de aarde goor, het vuur is boos. Het is rampzalig, het is vijf voor twaalf. Of later. Daarom mogen de kinderen niet meer spelen. Ze moeten naar school om te leren, om oplossingen te bedenken en uitvindingen te doen. Om de aarde te redden. De kinderen gehoorzamen mokkend. Alleen Ouma vind het geen goed idee. En dat zal de koning weten.

17
mei

Vrijdag 17 mei - Orgelconcert

Grote Kerk, Wijk bij Duurstede

Vrijdag 17 mei - 20:30 | Driekorenfestival - Orgelconcert | Chris Bragg

Van vrijdagavond 17 tot en met zondagmiddag 19 mei vindt in de Grote Kerk van Wijk bij Duurstede een Driekorenfestival plaats. Naast de 'eigen' Capella Dorestad o.l.v. Rienk Bakker zijn te gast: het St. Salvators Chapel Choir van de University of St. Andrews (Schotland) en de Roden Girl Choristers o.l.v. Sonja de Vries.

Het festival wordt op vrijdagavond 17 mei geopend met een orgelconcert gegeven door Chris Bragg uit St. Andrews. Het concert begint om 20:30 uur.

Dit openingsconcert is live mee te beleven of later terug te kijken via https://youtu.be/IdAYzjPl6m8

Voor het gehele festival geldt dat u vrijwillig, achteraf en naar draagkracht betaalt voor uw toegang. Een bijzonder concept waar wij aan hechten en waarvan de ervaring is dat iedereen de bedoeling en werking goed begrijpt! Betalen voor deze avond kan (al) via: https://qr3.ideal.nl/b8ead84f-5cdc-402a-8bc0-0e84d83a7537

18
mei

Muziektheatervoorstelling Op het Spel

Nieuwe Kerk Groningen

Muziektheatervoorstelling voor het hele gezin over het klimaat.

De koning van Groningen maakt zich grote zorgen om het klimaat: Alles gaat mis. De lucht is vies, de zee is ziek, de aarde goor, het vuur is boos. Het is rampzalig, het is vijf voor twaalf. Of later. Daarom mogen de kinderen niet meer spelen. Ze moeten naar school om te leren, om oplossingen te bedenken en uitvindingen te doen. Om de aarde te redden. De kinderen gehoorzamen mokkend. Alleen Ouma vind het geen goed idee. En dat zal de koning weten.

18
mei

Zaterdag 18 mei - Concert

Grote Kerk, Wijk bij Duurstede

Zaterdag 18 mei - 20:15 | Driekorenfestival - Concert

Van vrijdagavond 17 tot en met zondagmiddag 19 mei vindt in de Grote Kerk van Wijk bij Duurstede een Driekorenfestival plaats. Naast de 'eigen' Capella Dorestad o.l.v. Rienk Bakker zijn te gast: het St. Salvators Chapel Choir van de University of St. Andrews (Schotland) en de Roden Girl Choristers o.l.v. Sonja de Vries.

Het festival kent op zaterdagavond 18 mei een concert gegeven door de drie koren. Naast werken voor enkel koor zijn natuurlijk werken voor dubbelkoor en drie koren te horen. Dit concert begint om 20:15 uur.

Dit bijzondere concert is live mee te beleven of later terug te kijken via https://youtu.be/N6EQ--VDNfk.

Voor het gehele festival geldt dat u vrijwillig, achteraf en naar draagkracht betaalt voor uw toegang. Betalen voor deze avond kan (al) via: https://qr3.ideal.nl/8391fa44-eeb9-4724-b929-dd947e37c054

19
mei

Zondag 19 mei - Choral Evensong

Grote Kerk, Wijk bij Duurstede

Zondag 19 mei - 15:30 | Driekorenfestival - Choral Evensong

Van vrijdagavond 17 tot en met zondagmiddag 19 mei vindt in de Grote Kerk van Wijk bij Duurstede een Driekorenfestival plaats. Naast de 'eigen' Capella Dorestad o.l.v. Rienk Bakker zijn te gast: het St. Salvators Chapel Choir van de University of St. Andrews (Schotland) en de Roden Girl Choristers o.l.v. Sonja de Vries.

Het festival wordt op zondagmiddag 19 mei afgesloten met een gezamenlijk gezongen Choral Evensong. Dit kan niet anders dan een heel bijzondere Evensong worden. Dit middaggebed begint om 15:30 uur (een half uurtje eerder dan gebruikelijk).

Deze Choral Evensong is live mee te beleven of later terug te kijken via https://youtu.be/3e3dukfOnrU

Voor het gehele festival gelt dat u vrijwillig, achteraf en naar draagkracht betaalt voor uw toegang. Betalen voor deze middag kan (al) via: https://qr3.ideal.nl/1e68d028-fb40-459c-9f7a-8ec292d52b65

20
mei

Muziektheatervoorstelling Op het Spel

Nieuwe Kerk Groningen

Muziektheatervoorstelling voor het hele gezin over het klimaat.

De koning van Groningen maakt zich grote zorgen om het klimaat: Alles gaat mis. De lucht is vies, de zee is ziek, de aarde goor, het vuur is boos. Het is rampzalig, het is vijf voor twaalf. Of later. Daarom mogen de kinderen niet meer spelen. Ze moeten naar school om te leren, om oplossingen te bedenken en uitvindingen te doen. Om de aarde te redden. De kinderen gehoorzamen mokkend. Alleen Ouma vind het geen goed idee. En dat zal de koning weten.

24
mei

Muziektheatervoorstelling Op het Spel

Nieuwe Kerk Groningen

Muziektheatervoorstelling voor het hele gezin over het klimaat.

De koning van Groningen maakt zich grote zorgen om het klimaat: Alles gaat mis. De lucht is vies, de zee is ziek, de aarde goor, het vuur is boos. Het is rampzalig, het is vijf voor twaalf. Of later. Daarom mogen de kinderen niet meer spelen. Ze moeten naar school om te leren, om oplossingen te bedenken en uitvindingen te doen. Om de aarde te redden. De kinderen gehoorzamen mokkend. Alleen Ouma vind het geen goed idee. En dat zal de koning weten.

25
mei

Muziektheatervoorstelling Op het Spel

Nieuwe Kerk Groningen

Muziektheatervoorstelling voor het hele gezin over het klimaat.

De koning van Groningen maakt zich grote zorgen om het klimaat: Alles gaat mis. De lucht is vies, de zee is ziek, de aarde goor, het vuur is boos. Het is rampzalig, het is vijf voor twaalf. Of later. Daarom mogen de kinderen niet meer spelen. Ze moeten naar school om te leren, om oplossingen te bedenken en uitvindingen te doen. Om de aarde te redden. De kinderen gehoorzamen mokkend. Alleen Ouma vind het geen goed idee. En dat zal de koning weten.

26
mei

Muziektheatervoorstelling Op het Spel

Nieuwe Kerk Groningen

Muziektheatervoorstelling voor het hele gezin over het klimaat.

De koning van Groningen maakt zich grote zorgen om het klimaat: Alles gaat mis. De lucht is vies, de zee is ziek, de aarde goor, het vuur is boos. Het is rampzalig, het is vijf voor twaalf. Of later. Daarom mogen de kinderen niet meer spelen. Ze moeten naar school om te leren, om oplossingen te bedenken en uitvindingen te doen. Om de aarde te redden. De kinderen gehoorzamen mokkend. Alleen Ouma vind het geen goed idee. En dat zal de koning weten.

Juni

01
jun

7 Zalige Zalen Programma: Bach

Nieuw Hydepark, Doorn

7e Inspiratiebijeenkomst uit de reeks 7 Zalige Zalen op Nieuw Hydepark: Bach

In 2023/2024 staat het gedachtegoed van 7 bekende mensen uit de kerkgeschiedenis centraal. Naar hen zijn zalen vernoemd op Nieuw Hydepark in Doorn. Dit is de zevende en laatste inspiratiebijeenkomst uit de reeks en Bach staat centraal.
Inleider: Hanna Rijken.
Locatie: Nieuw Hydepark, Driebergsestraatweg 50, Doorn
Tijd: 10.15 uur – 12.00 uur, inloop vanaf 10.00 uur
Voorafgaand kunt u het getijdengebed in de kapel bijwonen van 09.30 tot 10.00 uur (optioneel) Opgave via: de webshop van www.kloosterindecloud.nl
Kosten: Individuele bijeenkomst voor leden: € 20; Niet-leden: € 25

02
jun

Jubileum 'Eigen Spoor'

steenwijk

Interkerkelijke Bijbelgespreksgroep voor mensen met een beperking viert 40-jarig jubileum

Op zondagmiddag 2 juni viert gespreksgroep 'Eigen Spoor' hun 40-jarig jubileum met een speciale (aangepaste) viering. Deze interkerkelijke Bijbelgespreksgroep voor mensen met een verstandelijke beperking volgt het jaarthema van de Protestantse Kerk en verzorgen jaarlijks een Kerst- en Paasviering. Alle belangstellenden welkom. 

09
jun

Zondag 9 juni - Choral Evensong

Grote Kerk, Wijk bij Duurstede

Zondag 9 juni - 16:00 | Grote Kerk | Choral Evensong | St. Joris Kamerkoor | Wouter Verhage

Op zondagmiddag 9 juni gaat om 16:00 uur in de Grote Kerk van Wijk bij Duurstede liturgie gevierd worden in een Choral Evensong met het St. Joris Kamerkoor. Het St. Joris Kamerkoor onder leiding van Wouter Verhage was vorig jaar voor het eerst te gast in de Grote Kerk. Ze gaven toen al aan graag terug te willen keren in een Choral Evensong. Na vorig jaar zijn ze in Wijk bij Duurstede van harte welkom.

De Choral Evensong is live mee te beleven via https://youtu.be/6l5N_ehdzyc.

Met 'Toegang gratis' zou deze Choral Evensong zomaar de laatste kunnen zijn... Voor uw toegang betaalt u vrijwillig, voor- of achteraf en naar draagkracht. Betalen kan via: https://qr3.ideal.nl/0d328451-134c-4440-8536-c24f7f7360e8 

21
jun
-
23
jun

Christelijke retraite op Ameland: Van je hoofd naar je hart

Hollum, Ameland

Op adem komen op een prachtig eiland met rust, ruimte en een gastvrije plek. Tijd voor jezelf, voor elkaar en voor God.

Ameland is dé plek om even los te komen. Om even stil te staan en jezelf af te vragen: Welke keuzes heb ik gemaakt? En welke rol speelt het geloof of zingeving in mijn leven? Te midden van alle drukte van werk, opleiding, relaties en eventuele kinderen biedt het zinzoekers-weekend ‘Unplugged’ op Ameland je de kans om op adem te komen. Dit retraiteweekend is een reis van je hoofd naar je hart. Veel belangrijke beslissingen in je leven maak je uiteindelijk toch vooral met je hart. Waar het ‘goed voelt’. In je hart maak je contact met de bron van je leven. We gaan woorden lezen of luisteren van mensen die vanuit hun hart spreken en lezers raken in hun verlangen en wat er meer in hun hart leeft. We ontmoeten kloosterlingen in hun verhalen. We luisteren naar muziek, gaan ook creatief op reis van ons hoofd naar ons hart en spelen we met het thema. Verder laten we het eiland zijn werk doen.

Deze bijeenkomst is niet georganiseerd door de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk.

22
jun
-
22
sep

Zie mij. De Bijbel in foto’s

Groate Kerk in St Jacobiparochie, Oosteinde 1, 9079 KZ

Een aantal Friese vrienden van het Bijbels Museum vroeg herhaaldelijk wanneer dit (inmiddels) nomadische museum eens in Friesland een tentoonstelling zou presenteren. Eindelijk is het zover. Het museum toont in Sint Jacobiparochie de tentoonstelling Zie m

In Zie mij brengt Waltman de eeuwenoude verhalen tot leven met behulp van honderden foto’s die zij in en buiten Europa maakte. De foto’s – deels afgedrukt op levensgroot formaat – worden getoond in combinatie met door Waltman gekozen Bijbelverzen. 

Deze eigentijdse en vernieuwende blik op de Bijbel is van 22 juni t/m 22 september te zien in de Groate Kerk in Sint Jacobiparochie.

Tentoonstelling Zie mij. De Bijbel in foto’s
Data: 22 juni – 22  september 2024
Locatie: Groate Kerk in St Jacobiparochie, Oosteinde 1, 9079 KZ
Openingstijden: Elke vrij, za en zo van 13:00 - 17:00 uur
Entree: pay as you like.

29
jun

Scratch en oratorium "Jezus op Aarde"

IJsseldijkkerk, Krimpen aan den IJssel

Het chr.gem.koor Delfshaven voert het oratorium 'Jezus op Aarde' uit en u kunt meedoen!

Op 26 juni 2024 voert het chr. gem. koor Delfshaven het oratorium Jezus op Aarde uit. Dit concert wordt gegeven in de IJsseldijkkerk in Krimpen aan den IJssel. U kunt komen luisteren, maar u kunt zich ook opgeven als scratch-deelnemer. U zingt dan de hele dag met ons mee en voert met ons 's avonds het concert uit. Met medewerking van o.a. Annelies Schep (sopraan) de zusjes Nootenboom (trompet), Sander vd Kaaij (orgel) en Iris Schoonewille (dwarsfluit). Algehele leiding: Arjen Uitbeijerse.

Oktober

04
okt
-
05
okt

Tweedaagse vrouwenconferentie Fluitenberg

De Schildhoeve, Fluitenberg

Twee dagen, je laten toerusten, elkaar ontmoeten, en je geloof verdiepen.

Op D.V. 4 en 5 oktober 2024 organiseert stichting TOVV een vrouwenconferentie in het Noorden van Nederland en wel in Fluitenberg. De sprekers Nieske Selles en Jurjen ten Brinke nemen de deelnemers mee in het thema 'Weet jij wie Ik ben?'. Daarnaast worden er diverse workshops aangeboden en heeft het avondprogramma een ontspannen karakter. De catering wordt geheel verzorgd. Deelnemers kunnen thuis overnachten, of zelf een overnachting regelen in de buurt van de accommodatie. Opgeven kan tot 1 juni, maar vol=vol. Voor meer informatie, zie de website www.stichtingtovv.nl

December

11
dec

Händels Messiah in de Sint-Jan Gouda

Sint-Janskerk Gouda

In aanloop naar Kerstmis klinkt op 11 december in de Goudse Sint-Jan een uitvoering van Händels Messiah.

Barokorkest Cappella Maria Barbara, Collegium Sint-Jan en vier topsolisten voeren het geliefde oratorium uit onder leiding van Gerben Budding. Tijdens het concert zal de Sint-Jan sfeervol verlicht zijn.

De Messiah werd door Händel geschreven in slechts 24 dagen en ging in 1742 in première te Dublin. Sindsdien is het oratorium één van de meest uitgevoerde klassieke muziekstukken en bezit het werk een ongekende populariteit. Het muziekstuk vertelt het verhaal van de Messias in drie delen en volgt daarbij globaal de indeling van het kerkelijk jaar. In het eerste deel wordt de aankondiging en komst van de Messias op aarde verteld. In deel twee klinkt het lijden, sterven en opstaan van de Messias, met als apotheose het bekende Hallelujah. In deel drie staat de betekenis van de opstanding en het eeuwige leven centraal.

Een activiteit in jouw kerk?
Dien een agenda-item in