Doorgaan naar hoofdinhoud
Vindplaats van geloof, hoop en liefde
subline-curl
Abonneer gratis op Petrus Magazine

Agenda

Een activiteit in jouw kerk?
Dien een agenda-item in

Maart

24
mrt
-
24
sep

Groepstentoonstelling 'EXODUS'

Buitenplaats Doornburgh, Diependaalsedijk 17, Maarssen bij Utrecht

Het Bijbels Museum toont de groepstentoonstelling 'EXODUS' in Buitenplaats Doornburgh in Maarssen.

EXODUS, naar de verzameling verhalen uit Bijbel, Thora en Koran, raakt aan urgente maatschappelijke thema’s: vluchten naar het ‘beloofde land’, slavernij en bevrijding, leiderschap en vertrouwen. Daarnaast vertelt EXODUS over spirituele bevrijding.

Lees ook:

Het hart van EXODUS bestaat uit kunstwerken van o.a. Eva Spierenburg, Antonio Jose Guzman en Monika Dahlberg. Ruim 700 kunstenaars uit diverse disciplines zonden afgelopen najaar werk in voor de gelijknamige Open Call. De meest inspirerende kunstwerken vind je vanaf 24 maart in het voormalig klooster van Buitenplaats Doornburgh bij Utrecht.

Naast de tentoonstelling zijn er rondleidingen, ontmoetingen met kunstenaars, concerten en huiskamergesprekken. Ook kun je heerlijk eten in Restaurant De Zusters of wandelen langs de Vecht.

April

09
apr
-
05
nov

Bach Luther Cellosuites

Rotterdam, Amsterdam, Amsterdam-Zuidoost, Utrecht, Zwolle, Delft, Enschede, Arnhem, Den Haag, Leiden, Kampen

De cellosuites van Johann Sebastian Bach zijn wereldberoemd. Maar wat weten we eigenlijk van de componist en de tijd waarin hij ze schreef?

Acteur Thomas de Bres en cellist Joris van Haaften nemen je mee op reis naar het Hof van Köthen in de periode rond 1720. Een tijd die net als nu in het teken stond van grote veranderingen. Luister naar Bach’s muzikale en persoonlijke zoektocht naar vrijheid. Hoe Luther zijn levenslange inspiratiebron en anker was. Naar zijn onstuimige verleden, zijn gevangenschap en het verlies van zijn vrouw Maria.

Het verhaal wordt afgewisseld met delen van de prachtige cellosuites, gespeeld op twee verschillende cello's, waarvan één uit de 18e eeuw, de tijd van onze vertelling. Geschreven op basis van brieven van Bach en historische documenten.

Mei

13
mei
-
17
jun

Kunstroute Beeldenstorm met werk van kinetisch kunstenaar Jelle Korevaar

Dordrecht

Vanaf 13 mei tot en met 17 juni 2023 meandert kunstroute Beeldenstorm door het centrum van Dordrecht en voert de bezoeker mee langs werken van de kinetisch kunstenaar Jelle Korevaar.

In het bijzonder gaat Korevaar met zijn werk in op de maatschappelijk positie van kerk, geloven en zingeving. Is daar in onze maatschappij nog ruimte voor, mogen we daarin onszelf zijn, zijn geloof en zingeving een individuele aangelegenheid geworden? Ook de persoonlijke worsteling die de kunstenaar doormaakte over zijn christelijke achtergrond houdt hij niet verborgen. De beelden die tijdens kunstroute Beeldenstorm geëxposeerd worden, markeren een voor hem juist cruciale periode.

De expositie wordt verrijkt met een randprogrammering die onder meer bestaat uit het concert Antifoon van de componisten Arjan de Wit en Bas Nienes, een paneldiscussie over de verandering en relevantie en een educatief programma voor scholen. 'Beeldenstorm' nodigt op verschillende manieren en niveaus het publiek uit om in gesprek te gaan, stelt ongemakkelijke vragen en doet ook een handreiking naar verbinding.

Juni

09
jun

Exposium Waardevol Perspectief

https://platformkerkenkunst.nl/project-2023/

Platform Kerk en Kunst organiseert op vrijdag 9 juni een exposium, expositie en symposium ineen, in Museum Lunteren, een avond voor kunstenaars, -liefhebbers en kunstcommissies.

In het museum is de mooie expositie met schilderijen en tekeningen van Otto de Bruijne en beelden van Wiebe van Dingen te zien; deze avond geven zij uitleg over hun werk. Daarna volgt onder leiding van Carla Dik-Faber een (inter)actieve ontmoeting met informatie en inspiratie over hoe kunstenaars en kerken kunnen bijdragen aan (w)aardebewustzijn. Mw. Dik-Faber is landelijk bekend als oud-Tweede Kamerlid en is nu projectleider GroeneKerken. Juist als opgeleid kunsthistorica weet zij ook vanuit de kunst raakvlakken te vinden en te inspireren.

e avond begint met inloop om 19.00 uur en is uiterlijk 22.00 uur afgelopen. Kosten 16,- euro p.p. Voor jongeren is er een subsidie-mogelijkheid (mail naar info@platformkerkenkunst.nl). 

11
jun

Taizé-avondgebed met zangrepetitie en maaltijd

Voorburg (naast station Den Haag - Laan van NOI)

Avondgebed in de stijl van Taizé met voorafgaand een (meerstemmige) zangrepetitie en een simpele maaltijd. Losse onderdelen volgen kan ook. Geef je op!

In 2022/2023 organiseert Taizé Voorburg vier keer een Taizé-avondgebed. Voorafgaand aan de dienst kan je de liederen meerstemmig leren tijdens de zangrepetitie en ben je welkom om mee te eten. Losse onderdelen bijwonen kan ook.

Programma

  • 17.15: Zangrepetitie
  • 18.15: Maaltijd
  • 19.30: Avondgebed in Taizé-stijl

Waar: Koningkerk in Voorburg, Bruijnings Ingehoeslaan 4, 2273 KR. (Nabij station Den Haag – Laan van NOI, tram 2, 3, 4, metro E en bus 23. Gratis parkeren.)

Opgeven zeer gewenst: taizevoorburg@gmail.com (geef aan: repetitie/eten/gebed). Welkom!

Over Taizé

Elk jaar trekken duizenden jongeren van over de hele wereld naar Taizé, een klein dorpje in de Franse heuvels. In de meditatieve gebeden van de gemeenschap staan stilte, gebed en zang centraal. De muziek van Taizé bestaat uit korte, herhalende liederen die in allerlei talen worden gezongen.

16
jun

Wake voor Vluchtelingen

Buurt-en-kerkhuis Bethel, Thomas Schwenckestraat 30, Den Haag

Ook dit jaar organiseert Stek samen met de Protestantse Kerk Den Haag, in aanloop naar Wereldvluchtelingendag een Wake in Bethel, dit keer in samenwerking met Sant’Egidio.

De Wake voor Vluchtelingen is een jaarlijks terugkerend evenement rond Wereldvluchtelingendag in de Haagse Bethelkapel, de plek waar in 2018 het kerkasiel plaatsvond. Met de wake willen we betrokkenheid bij vluchtelingen inspireren en stimuleren, relevante informatie delen en publieke aandacht genereren. Met als doel minder vooroordelen en hardheid, meer kennis, begrip en medemenselijkheid, een humaan asielbeleid en een menswaardige behandeling van vluchtelingen. ‘Grenzen’ staan dit keer centraal. In letterlijke zin de buitengrenzen van Europa en figuurlijk: Hoeveel mensen kan onze samenleving opvangen? Welke barrières ervaren nieuwkomers in ons land? Deze editie van de Wake biedt u inspiratie in de vorm van ervaringsverhalen, dialogen en bezinning: Waar ligt u wakker van? Wat herkennen we bij elkaar? Zijn er lichtpuntjes? Wat kan er gedaan worden? Iedereen is op elk moment welkom!

16
jun

Symposium 'Recht op leven'

Gouda

De organisatie 'Schreeuw om Leven' organiseert op 16 juni een symposium over het thema 'Recht op leven'.

Nieuwe ontwikkelingen bedreigen het ongeboren leven. Zoals het kweken van embryo’s voor wetenschappelijk onderzoek. Daarom organiseert Schreeuw om Leven op 16 juni een symposium over ‘Recht op leven’ en de rol van de kerk, in de Sint-Janskerk in Gouda. De kerken in Nederland wordt gevraagd zich uit te spreken voor het leven.

Juli

04
jul

Zomerconcert 'In volle bloei'

Regenboogkerk, Beekstraat 33, 8162 HA Epe

Een concert door interkerkelijk koor 'To You', rond het thema 'In volle bloei'.

In juli zien we dat bloemen volop bloeien, en dat graan, groenten en fruit geoogst worden of tot rijping komen. Dit thema staat centraal tijdens dit concert in Epe.

Het concert wordt verzorgd door interkerkelijk koor 'To You' uit Epe, o.l.v. Joke Hooikammer. Medewerking wordt verleend door Johan Smit (vleugel), Erica Vogel (zang en dwarsfluit) en René Nijhof (koorsolist). De toegang is gratis, er is een collecte bij de uitgang.

15
jul

Netwerk- & Inspiratiedag Leefgemeenschappen

Den Bosch

De Vereniging Religieuze Leefgemeenschappen organiseert op 15 juli een netwerk- en inspiratiedag over het wonen in een leefgemeenschap.

Denk jij wel eens: hoe zou het zijn om in een leefgemeenschap te wonen? Overweeg jij je aan te sluiten bij een (religieuze) leefgemeenschap? Ben je op zoek naar inspiratie, ervaringsverhalen, enthousiastelingen of medezoekers? Zoek je als leefgemeenschap nieuwe bewoners? Of ben je gewoon geïnteresseerd?

Kom dan op 15 juli naar Klooster San Damiano voor een netwerk- en inspiratiedag:

  • Met ruimte om te netwerken & te ontmoeten;
  • Met een podium om je idee te pitchen om vraag en aanbod bij elkaar te brengen of je idee sterker te maken;
  • Met workshops rond ervaringsverhalen, een presentatie van het boek In Gemeenschap over Nederlandse leefgemeenschappen en een inkijkje in de beweging rond Tolstoi;
  • Met een gezellige lunch en netwerkborrel;
  • Met een kinderprogramma!

Lees meer op zinnigonderweg.nl/netwerkdag.

30
jul
-
05
aug

Vakantieweek Keiland

Terschelling

Er zijn nog wat plekken om de vakantieweek Keiland op Terschelling mee te maken, een week vol inspiratie en plezier voor jong en oud van 30 juli tot 5 augustus.

Keiland is Kunst, Kerk en Kamperen op het eiland. Zeven dagen lang een mix van workshops, vieringen, elkaar ontmoeten en genieten van het eiland. Er zijn gevarieerde kunstzinnige, verdiepende en vrolijke workshops voor jong en oud en inspirerende vieringen in de ochtend en de avond. Met ongeveer 180 mensen wordt er gekampeerd op een natuurkampeerterrein aan de westzijde van het eiland.

Voor wie?
Keiland staat open voor iedereen: singles, jong en oud, voor stellen en gezinnen met kinderen en jongeren van alle leeftijden. Keiland is voor mensen die op een speelse en/of verdiepende manier met geloof bezig willen zijn, met respect voor ieders beleving. Meer weten, een beeld krijgen via foto's, kennismaken met de muziek van Keiland of aanmelden om deze week mee te maken?

http://keiland.nl

September

25
sep
-
29
sep

Retraite Schiermonnikoog

Schiermonnikoog

Ga mee met een retraitemidweek op Schiermonnikoog met als thema: 'Getijden van zee, gebeden en leven'.

Tijdens deze retraite voeg je je in een klein gezelschap dat ochtend- en avondgebed houdt in de Sint Egbertkapel aan de Badweg, maar óók gaat bidden bij de monniken in hun klooster. Je fietst, wandelt door de natuur en waait uit aan het strand van de Noordzee bij vloed, of ervaart de stilte van eb op het wad aan de zuidkant van het eiland. Daarnaast schilder je in de natuur - zó heb je nog nooit naar duinen en luchten gekeken. Het is verfrissend, ruimte creërend in hoofd, hart en ziel. Je gaat als herboren terug met nieuwe inzichten en frisse moed na vijf dagen (Sc)hier.

Praktische informatie

De retraitemidweek biedt ruimte aan zeven deelnemers (onder leiding van twee begeleiders). Je verblijft in een van de twee ruime appartementen met 1-persoons slaapkamers. Prijs is inclusief programma, activiteiten en maaltijden (er wordt bij toerbeurt gekookt); exclusief boottickets en fietshuur.

Data

  • 25-29 september 2023 (€350,-) (vol)
  • 18-22 maart 2024 (€400,-)

November

15
nov

Webinar '(On)begrensd' van Platform Autisme in de kerk

Online

Platform Autisme in de kerk organiseert D.V. 15 november een webinar voor volwassenen met autisme, hun ouders, partners en andere betrokkenen.

Grenzen stellen is een belangrijk en soms ook moeilijk thema. Ook als je te maken hebt met autisme. Soms gaat iemand over jouw grenzen heen. Soms ga je zelf over je grenzen heen. Daar kun je lang last van hebben. Door zelf grenzen aan te geven, creëer je meer rust voor jezelf. Waar stel jij duidelijke grenzen en hoe houd je rekening met de ander? Anderen kunnen niet bepalen waar jouw grens ligt, maar kun jij leren om dat zélf te ontdekken? Webinar Joke Heusinkveld, psychosociaal en contextueel hulpverlener, zal tijdens haar inleiding het thema '(On)begrensd' verder uitleggen. Na haar inleiding gaan deelnemers in breakout rooms uiteen. Er is een gespreksgroep voor volwassenen met autisme en ook één voor ouders, één voor partners en één voor andere betrokkenen. In Platform Autisme in de kerk participeren Dit Koningskind, Eleos, Helpende Handen en Op weg met de ander.

Een activiteit in jouw kerk?
Dien een agenda-item in