Doorgaan naar hoofdinhoud
Vindplaats van geloof, hoop en liefde
subline-curl
Abonneer gratis op Petrus Magazine

Agenda

Een activiteit in jouw kerk?
Dien een agenda-item in

December

22
dec
-
29
mei

Eerbetoon aan kunstenaar Kees de Kort in Stadhuismuseum Zierikzee

Stadhuismuseum Zierikzee

Het Bijbels Museum produceert reizende tentoonstellingen rond Bijbelse thema’s en verhalen, vaak verbreed naar andere religies en stromingen. Het presenteert deze bij verschillende partnerlocaties in Nederland.

In Stadhuismuseum Zierikzee is vanaf 22 december 2022 de tentoonstelling Kees de Kort | Ikonen: Christelijke feestdagen in beeld te zien. Traditionele ikonen en gouaches van kunstenaar Kees de Kort verbeelden de geboorte van Jezus, Pasen, Hemelvaart en Pinksteren. De werken van De Kort zijn afkomstig uit de serie bijbelverhalen die hij vanaf 1964 maakte. De tentoonstelling keert terug in Zierikzee als eerbetoon aan de in augustus 2022 overleden kunstenaar. 

Kees de Kort | Ikonen is ontwikkeld in coproductie met het Ikonenmuseum Kampen en is in Zierikzee te zien t/m Tweede Pinksterdag, 29 mei 2023.

Januari

14
jan
-
02
apr

Tentoonstelling: Eva, Sara en Hanna, vrouwen van de wereld

Fotogalerie De Gang, Grote Houtstraat 43 in Haarlem

In Eva, Sara en Hanna geeft Caroline Waltman Bijbelse vrouwen een gezicht. Zonder specifiek te worden over wie waar staat afgebeeld, portretteert ze de vrouwen in hun eigen habitat.

Bijbels Museum exposeert in Fotogalerie De Gang in Haarlem 
Het Bijbels Museum en kunstenaar Caroline Waltman presenteren in samenwerking met Fotogalerie De Gang in Haarlem een nieuwe tentoonstelling met als titel Eva, Sara en Hanna. Vrouwen van de wereld. De tentoonstelling is open voor publiek vanaf 14 januari 2023 en maakt deel uit van het themajaar dat Fotogalerie De Gang voor 2023 heeft vastgesteld, HAARlem 2023. De Gang nodigt hierin uitsluitend vrouwelijke fotografen uit.

In Eva, Sara en Hanna geeft Caroline Waltman Bijbelse vrouwen een gezicht. Zonder specifiek te worden over wie waar staat afgebeeld, portretteert ze de vrouwen in hun eigen habitat. Jonge vrouwen die Eva of Hanna hadden kunnen zijn. Oudere vrouwen, zoals Sara of Elisabeth. Zussen als Martha en Maria. De foto’s van Bijbelse vrouwen worden afgewisseld met foto’s van landschappen, stillevens en details die elkaar via beeldrijm versterken. 

Infographics
Niet iedere bezoeker weet welke vrouwen voorkomen in de Bijbel, waar in de Bijbel ze genoemd worden en wat hun betekenis is voor de menselijke geschiedenis. Om dit snel inzichtelijk te maken, presenteren we in de tentoonstelling twee infographics van de Britse ontwerper Karen Sawrey, waarin zij ‘invloedrijke vrouwen’ uit de Bijbel in beeld brengt en hun bijdragen kort beschrijft.

Veel van de landen waar Waltman fotografeerde, hebben een geografische link met de Bijbel, zoals Jordanië, Palestina, Egypte, Israël, Griekenland (Patmos) en Italië. De verbanden die de kunstenaar legt tussen haar foto’s en de Bijbelse personages zijn associatief en open. Iedere toeschouwer kan daarom eigen relaties leggen tussen de wereldse vrouwenportretten en de Bijbelse vrouwen. 

Caroline Waltman en Karen Sawrey
Caroline Waltman is beeldhouwer, graficus en fotograaf. Ze ontwikkelde een gevarieerd oeuvre waarin symbiose, spiritualiteit, het geheugen, de zoektocht naar identiteit en de fascinatie voor tweedelingen en herhalingen terugkerende elementen zijn. Zij bedient zich van een alledaagse en poëtische beeldstijl. Karen Sawrey is grafisch kunstenaar en auteur van het boek De Infographic Bijbel (Kok Boekencentrum), waarin ze de Bijbel op geheel eigen wijze en volledig in infographics verbeeld.

Initiatiefnemers
Het Bijbels Museum produceert reizende tentoonstellingen rond Bijbelse thema’s en verhalen, vaak verbreed naar andere religies en stromingen. Het presenteert deze bij verschillende partnerlocaties in Nederland. Fotogalerie De Gang is een initiatief van Doopsgezind Haarlem. De Gang vormt de toegang tot de verscholen Doopsgezinde kerk uit 1683. Door middel van exposities van geëngageerde, professionele fotografen wordt letterlijk een verbinding gelegd tussen thema’s van de buitenwereld en thema’s binnen de kerk.

Eva, Sara en Hanna. Vrouwen van de wereld is mede mogelijk gemaakt met bijdragen van Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Holland, Iona Stichting, Mondriaan Fonds en Stichting De Zaaier.

Eva, Sara en Hanna. Vrouwen van de wereld is open voor publiek van 14 januari t/m 2 april 2023 in Fotogalerie De Gang, Grote Houtstraat 43 in Haarlem. Openingstijden: maandag 12.00-17.00 uur en dinsdag t/m zondag 10.00-17.00 uur (ook toegankelijk via De Wereld van Jansje). Entree is gratis.

31
jan
-
21
feb

Online retraite Etty Hillesum

Online

Online retraite over Etty Hillesum.

Online retraite over Etty Hillesum door Getijdengemeenschap De Binnenkamer/ Klooster in de Cloud 4 dinsdagavonden Data: 31 januari, 7, 14 en 21 februari 2023 Tijd: 19.45 uur - 21.15 uur Begeleider: Ds. Corinne Groenendijk Kosten: € 50 Opgave via email bidindebinnenkamer@gmail.com

Februari

17
feb
-
19
feb

Regenboogweekend op Ameland

De Plaats, Ameland

Homo, lesbisch en geloof. Hoe vind je jouw plek?

Leef jij het leven dat je zou willen nu je uit de kast bent gekomen? Sijbrand, Wielie en hun team nemen je drie dagen mee op reis naar verbinding met jezelf op Ameland. Drie dagen lang ontspannen, zingen, lezen en ontdekken wie je echt bent. Je kunt meedoen aan allerlei activiteiten en inspirerende uitdagingen, maar niets is verplicht. Dus waar wacht je op: zet het weekend van 17 februari in je agenda en meld je aan!

Wat vinden mensen van mij nu ik uit de kast ben gekomen? Wat betekent mijn homoseksualiteit voor mijn christelijk geloof? Wat belemmert mij en wat steunt mij? Wil jij antwoord vinden op deze vragen en ervaringen uitwisselen met anderen? Kom dan naar de Regenboogretraite op Ameland in februari 2023. Dit is onder professionele begeleiding van LHBTI-predikant Wielie Elhorst en pionier Sijbrand Alblas van De Plaats.

Verhaal van liefde en trouw
Tijdens dit weekend laat je je inspireren door een Bijbelverhaal. Je verhaal wordt zo opgenomen in het grote Verhaal van liefde en trouw. Verhalen onder de regenboog die van die liefde en trouw het teken is. Ben je eenmaal uit de kast, dan begint voor iedere gelovige homo en lesbienne een weg door geloof en kerk. Voor de één is het een weg zonder al te veel hobbels en kuilen. Na een eerste onwennige periode vind je je plek en al snel is het weer alsof het nooit anders was. Voor anderen verloopt het niet zo voorspoedig. Dan wordt de weg een hele zoektocht met een hoop geworstel, waarop je mensen tegenkomt die afwijzend reageren.

Praktische informatie
Ga je mee op een driedaagse reis waarin je jezelf beter leert kennen? Op een mooie locatie op Ameland word je in de watten gelegd. Wij bieden je eten en drinken, zodat jij je kunt focussen op wat echt belangrijk is. Regel van tevoren wel nog eventjes je bootovertocht en een accommodatie.

Datum: 17, 18 en 19 februari 2023.
Kosten: 150 euro per persoon (exclusief overtocht en accommodatie)
Vervoer: reserveer hier je bootovertocht
Accommodatie: selecteer hier jouw accommodatie en boek deze nu alvast
Programma: bekijk hier het programma
Aanmelden: meld je gelijk aan via dit inschrijfformulier. Aanmelden kan tot en met 17 januari 2023.
Vragen? Neem contact op met De Plaats Ameland.

Maart

07
mrt
-
08
mrt

"Mens en aarde, mij een zorg?! een joods en een christelijk perspectief"

Provinciaal Vormingscentrum te Oostmalle (België)

Jaarlijkse conferentie Kerk en Israël

De Classicale Werkgroep Kerk en Israël van de classis Noord-Brabant / Limburg en de Réunion Wallonne organiseert in samenwerking met de Antwerpse Contactgroep voor Joods-Christelijke Betrekkingen, op 7 en 8 maart 2023 de jaarlijkse conferentie in het Provinciaal Vormingscentrum te Oostmalle (België) met ditmaal als thema:
 
 “Mens en aarde, mij een zorg?! Een joods en een christelijk perspectief.”
 
Voor eenieder die zich wil verdiepen in de relatie van Jodendom en Christendom is dit een uitgelezen mogelijkheid.

Tijdens de conferentie verwachten wij de volgende sprekers:

Clary Rooda
rabbijn, docent, schrijver en spreker. Schreef haar afstudeerscriptie over ‘Eco-kasjroet’, een ecologische benadering van de joodse spijswetten.

Trees van Montfoort
predikant, onderzoeker en auteur van ‘Groene theologie’, veelgelezen en uitgeroepen tot beste theologische boek van 2019.

Karel Malfliet
werkzaam voor Ecokerk, de organisatie van de R.K. kerk in Vlaanderen die zich inzet voor de verbinding tussen ecologie en christelijke spiritualiteit.

Bjorn Lous
econoom en betrokken bij Stichting ‘Genoeg om te leven’. In 2021 verscheen zijn boek ‘Ik ben de waarheid’, waarin hij ingaat op de Westerse ethiek in relatie tot anti-Judaïsme in de vroege christelijke theologie.

Roel Bosch
predikant en tekstdichter en actief betrokken bij de Ionagroep Nederland.

Ter plekke is overnachting met vol pension gebruikelijk. Prijs vanaf 125 euro (studenten vanaf 75 euro). Indien gewenst kunt U ook voor een enkele dag inschrijven.
 
Een uitvoerige beschrijving, met het programma en aanmeldingsformulier kunt u aanvragen bij Derk Blom, derkblom@gmail.com, telefoon  0485-795284.

12
mrt

Taizé-avondgebed met zangrepetitie en maaltijd

Voorburg (naast station Den Haag - Laan van NOI)

Avondgebed in de stijl van Taizé met voorafgaand een (meerstemmige) zangrepetitie en een simpele maaltijd. Losse onderdelen volgen kan ook. Geef je op!

In 2022/2023 organiseert Taizé Voorburg vier keer een Taizé-avondgebed. Voorafgaand aan de dienst kan je de liederen meerstemmig leren tijdens de zangrepetitie en ben je welkom om mee te eten. Losse onderdelen bijwonen kan ook.

Programma

  • 17.15: Zangrepetitie
  • 18.15: Maaltijd
  • 19.30: Avondgebed in Taizé-stijl

Waar: Koningkerk in Voorburg, Bruijnings Ingehoeslaan 4, 2273 KR. (Nabij station Den Haag – Laan van NOI, tram 2, 3, 4, metro E en bus 23. Gratis parkeren.)

Opgeven zeer gewenst: taizevoorburg@gmail.com (geef aan: repetitie/eten/gebed). Welkom!

Over Taizé

Elk jaar trekken duizenden jongeren van over de hele wereld naar Taizé, een klein dorpje in de Franse heuvels. In de meditatieve gebeden van de gemeenschap staan stilte, gebed en zang centraal. De muziek van Taizé bestaat uit korte, herhalende liederen die in allerlei talen worden gezongen.

22
mrt
-
20
apr

30 Dagen Gebed 2023

Thema 30 Dagen Gebed 2023: Met vreugde bidden voor moslims tijdens de ramadan

In de 30 dagen Gebedsgids lees je dagelijks een verhaal dat een volk uit de moslimwereld dichter bij brengt, met specifieke gebedspunten voor dat volk.

Dit jaar richten we ons op hoop en vreugde. We bidden voor de noden van moslimvolken, maar vertellen ook over goede dingen die gebeuren in de moslimgemeenschappen. In de vorm van getuigenissen van nieuwe gelovigen en kerkplanters. Gemeenschappen die samenwerken en families die investeren in hun toekomst. Je ontmoet individuen die moed en vriendelijkheid laten zien en groepen die zich erop hebben gericht om anderen te zegenen. We danken de Heer voor wat hij heeft gedaan en vragen Hem om meer van Zijn goedheid te laten zien in de moslimwereld.

De gids is beschikbaar als boekje of pdf-bestand. 

Ook versturen we verkorte gebedspunten via WhatsApp. En kan je meedoen met onze wekelijkse online gebedssamenkomsten tijdens 30 Dagen Gebed. 
Aanmelden kan via onze website www.frontiers.nl/30dagen

Een nieuwe mogelijkheid dit jaar is om de gids als leesplan op YouVersion te volgen. Vanaf maart 2023 beschikbaar.

We brengen de moslimvolken voor Gods troon en zien vol verwachting uit naar wat onze Vader gaat doen! 

Bid je mee?

Juni

11
jun

Taizé-avondgebed met zangrepetitie en maaltijd

Voorburg (naast station Den Haag - Laan van NOI)

Avondgebed in de stijl van Taizé met voorafgaand een (meerstemmige) zangrepetitie en een simpele maaltijd. Losse onderdelen volgen kan ook. Geef je op!

In 2022/2023 organiseert Taizé Voorburg vier keer een Taizé-avondgebed. Voorafgaand aan de dienst kan je de liederen meerstemmig leren tijdens de zangrepetitie en ben je welkom om mee te eten. Losse onderdelen bijwonen kan ook.

Programma

  • 17.15: Zangrepetitie
  • 18.15: Maaltijd
  • 19.30: Avondgebed in Taizé-stijl

Waar: Koningkerk in Voorburg, Bruijnings Ingehoeslaan 4, 2273 KR. (Nabij station Den Haag – Laan van NOI, tram 2, 3, 4, metro E en bus 23. Gratis parkeren.)

Opgeven zeer gewenst: taizevoorburg@gmail.com (geef aan: repetitie/eten/gebed). Welkom!

Over Taizé

Elk jaar trekken duizenden jongeren van over de hele wereld naar Taizé, een klein dorpje in de Franse heuvels. In de meditatieve gebeden van de gemeenschap staan stilte, gebed en zang centraal. De muziek van Taizé bestaat uit korte, herhalende liederen die in allerlei talen worden gezongen.

November

15
nov

Webinar '(On)begrensd' van Platform Autisme in de kerk

Online

Platform Autisme in de kerk organiseert D.V. 15 november een webinar voor volwassenen met autisme, hun ouders, partners en andere betrokkenen.

Grenzen stellen is een belangrijk en soms ook moeilijk thema. Ook als je te maken hebt met autisme. Soms gaat iemand over jouw grenzen heen. Soms ga je zelf over je grenzen heen. Daar kun je lang last van hebben. Door zelf grenzen aan te geven, creëer je meer rust voor jezelf. Waar stel jij duidelijke grenzen en hoe houd je rekening met de ander? Anderen kunnen niet bepalen waar jouw grens ligt, maar kun jij leren om dat zélf te ontdekken? Webinar Joke Heusinkveld, psychosociaal en contextueel hulpverlener, zal tijdens haar inleiding het thema '(On)begrensd' verder uitleggen. Na haar inleiding gaan deelnemers in breakout rooms uiteen. Er is een gespreksgroep voor volwassenen met autisme en ook één voor ouders, één voor partners en één voor andere betrokkenen. In Platform Autisme in de kerk participeren Dit Koningskind, Eleos, Helpende Handen en Op weg met de ander.

Een activiteit in jouw kerk?
Dien een agenda-item in