Doorgaan naar hoofdinhoud
Vindplaats van geloof, hoop en liefde
subline-curl
Abonneer gratis op Petrus magazine

Agenda

Een activiteit in jouw kerk?
Dien een agenda-item in

Mei

09
mei
-
29
jul

Tijd en eeuwigheid. Poëzie in beeld en woord

CIRCL Amsterdam

Het Bijbels Museum presenteert: 'Tijd en eeuwigheid. Poëzie in beeld en woord'

De prikkelende cross-over tentoonstelling Tijd en Eeuwigheid. Poëzie in beeld en woord toont verbluffende papierkunstobjecten van Annita Smit naast nieuwe gedichten van vijf eigentijdse dichters: Gershwin Bonevacia, Babs Gons, Marjolijn van Heemstra, Iduna Paalman en Mustafa Stitou. Het draait om de directe relatie tussen de kunst en de kijker: ‘Het hoofd mag uit, het hart mag aan’. Alle kunstwerken zijn door het thema ‘Tijd en Eeuwigheid’ geïnspireerd en dagen de bezoekers uit een verstilde ervaring (slow art) te beleven: mindfulness voor museumbezoekers.

20
mei
-
24
jun

Kunstproeven op de Zuidas

Zuidas, Amsterdam

Voor het eerst op de Zuidas hebben verschillende kunstinitiatieven hun krachten gebundeld.

Het Bijbels Museum nam als gast op de Zuidas het initiatief voor de bijzondere tentoonstelling Tijd en Eeuwigheid. Poëzie in beeld en woord in CIRCL en nodigde de kunstcollega’s van de ABN AMRO, AkzoNobel en de Vrije Universiteit uit om samen een kunstwandeling voor het publiek te organiseren langs de verschillende tentoonstellingen: KUNSTPROEVEN OP DE ZUIDAS.

Amsterdam Zuidas staat minder bekend om zijn kunst, terwijl de internationale kunstcollecties van deze instellingen behoren tot de meest toonaangevende van Nederland. Speciaal voor deze kunstwandeling, organiseren zij op zes opeenvolgende vrijdagen, 20 en 27 mei, 3, 10, 17 en 24 juni, een gastvrij onthaal. Op deze locaties staan rondleiders of hosts klaar of liggen er tentoonstellingsboekjes  om de exposities toe te lichten.

Kom langs bij de verschillende locaties en ervaar de spirituele kracht van de monumentale papieren sculpturen van Annita Smit in CIRCL;  ontdek jong talent naast internationale topstukken in de ABN AMRO Kunstruimte; laat je verleiden door talloze portretten in de AkzoNobel Art Space; en verdiep je in de spannende kruisbestuiving tussen kunst en wetenschap in de VU Art SCIENCE gallery. Entree, rondleidingen en tentoonstellingsboekjes zijn gratis, reserveren is niet nodig. Op de meeste locaties is bovendien horeca aanwezig.

29
mei

Herdenkingsjaar 1672 start in Zwammerdam met kerkdienst

Dorpskerk, Zwammerdam

Originele preek uit 1685 staat centraal

Op 12 juni 1672 viel het Franse leger onder leiding van Lodewijk de Republiek via het oosten binnen. De Hollandse Waterlinie beschermde Holland totdat in december 1672 de vorst inviel. De Franse troepen staken eerst de Rijn en toen de waterlinie bij de Meije over naar Zwammerdam. Omdat verder trekken richting Leiden bij Gouwesluis niet lukte én de dooi inviel moest men omkeren richting Nieuwerbrug. Dat deed men al plunderend en moordend door Zwammerdam waar slechts de restanten van de kerk en een woning overeind zijn gebleven. Deze enorme ramp tekende de geschiedenis van Zwammerdam voorgoed. Voor Ds. Hellenbroek, die van 1682-1691 daar predikant was, aanleiding om na opbouw van de kerk jaarlijks herdenkingsdiensten te organiseren.

Voor ds. Post uit Zwammerdam aanleiding om aan de vooravond van 350 jaar inval, op 29 mei een van deze diensten terug te halen. Post: “Een exacte kopie van de dienst is natuurlijk niet mogelijk, maar gaan wel terug naar die tijd. We lezen één van de twee bewaarde preken en zingen de Psalmen van die tijd.”

Ds. Hellenbroek schroomde niet in zijn preken de propagandamachine van wreedheden te voeden en zocht naar woorden van ‘Dankzegging over de verlossing van Swammerdam’. Maar gaan deze oude woorden ons nu nog iets zeggen? Ds. Post daarover: “De geschiedenis kan ons zoveel leren. As we de verhalen uit die tijd lezen en we vandaag de dag de krant openslaan dan zien we helaas overeenkomsten met de wreedheden die nu in Oekraïne plaatsvinden. Schijnbaar leren we als mensen niet van oorlog, en dus moeten we blijven gedenken.”

De kerkdienst op zondag 29 mei begint om 9:30 in de Dorpskerk in Zwammerdam en wordt, met beeld, uitgezonden via www.kerkomroep.nl Aansluitend aan de kerkdienst is er koffie en thee om na te praten én is er de mogelijkheid kaarten te kopen voor de voorstelling 1672NU! Die eind juni wordt opgevoerd in Zwammerdam.

29
mei

Jubileumconcert Wim Bevelander

Energiehuis, Noordendijk 148, Dordrecht

Op 29 januari 2022 geeft Wim Bevelander een eenmalig jubileumconcert met een professionele band in zijn woonplaats Dordrecht.

Als singer/songwriter en spreker reist Wim Bevelander al 40 jaar door het land. Een enkele keer met een band, vaak simpel met een akoestische gitaar, maar vrijwel altijd met zijn eigen Nederlandstalige liedjes. Hij schrijft teksten die je raken, doen glimlachen en tot nadenken stemmen. Tijdens dit eenmalige jubileumconcert in zijn woonplaats wordt hij begeleid door professionele muzikanten die ook op diverse cd’s hebben meegespeeld. Er wordt een videoregistratie gemaakt.

Kaarten: € 17,50 (incl. reserveringskosten), te bestellen via www.truetickets.nl

Juni

01
jun

Vesper t.g.v. Utrecht 900 jaar stad

Domkerk, Utrecht

Dankdienst t.g.v. Utrecht 900 jaar stad in de Domkerk op 1 juni om 19.00 uur met alle kerken in Utrecht

Utrecht gedenkt op 2 juni de 900e verjaardag van de stad. De Utrechtse Stedelijke Raad van Kerken (USRK) feliciteert alle inwoners van de stad met dit mooie jubileum. De USRK voelt zich zeer verbonden met dit 9e eeuwfeest van onze stad, omdat de kerken minstens evenzovele eeuwen hun rol spelen in de Utrechtse samenleving door huizen van bezinning en gebed te zijn, door zorg voor armen, dak- en thuislozen en ook de opvang van vluchtelingen. Genoeg redenen om dankbaar de verbondenheid als kerken onderling samen met de inwoners van Utrecht te vieren, en samen te bidden voor onze stad. We willen dat doen aan de vooravond van de 900e verjaardag van de stad. In samenwerking met ds. Willem Roskam van de Domkerk en zijn team heeft de USRK een viering voorbereid. Deze Vesper begint om 19.00 uur in de Domkerk op woensdag 1 juni.

03
jun
-
06
jun

Bijbel Challenge met NBV21 op Opwekking

Biddinghuizen

Bijbel Challenge met NBV21 op Opwekking

Tijdens de Pinksterconferentie ‘Opwekking’ – van 3 tot en met 6 juni in Biddinghuizen – zal non-stop de NBV21, de nieuwste Bijbelvertaling, worden voorgelezen. Wie wil meedoen met deze Bijbel Challenge kan online intekenen. De challenge is opgezet door het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap.

'We dagen bezoekers uit om in sessies van een kwartier non-stop de NBV21 te lezen, van Genesis tot en met Openbaring', zegt Paul Abspoel, Programmacoördinator Kerken bij het NBG. 'Wie wil meedoen kan zich vanaf nu aanmelden via de website.'

De Bijbel Challenge verloopt in estafette en gaat dag en nacht door, van vrijdagmorgen tot en met maandagmiddag, in een speciale tent. Er komen ook enkele open tijdvakken. Op die momenten kunnen bezoekers van de Pinksterconferentie spontaan meedoen.

03
jun
-
06
jun

Bonifatiusfestival

Vries

Een veelzijdig festival in en rondom de monumentale Bonifatiuskerk te Vries

We organiseren in het Pinksterweekend een driedaags festival met tal van lokale en regionale organisaties en vrijwilligers. Het programma bevat o.a. een symposium over Kerk in het dorp, een Middeleeuwse markt, een uitvoering van de BonifatiusPassie, twee theatervoorstellingen rond Bonifatius de Weldoener, een spirituele wandeling en tal van andere activiteiten voor een breed publiek. Wees welkom! 

Deze bijeenkomst is niet georganiseerd door de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk. De dienstenorganisatie is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze bijeenkomst.

04
jun

Kerkenpad Oost-Groningen

Oost-Groningen

Tijdens Kerkenpad Oost-Groningen openen vele kerken hun deuren voor het publiek.

Op zaterdag 4 juni organiseren dertig kerken, torens en een synagoge in het oostelijk deel van de provincie Groningen voor de zevende keer het Kerkenpad Oost-Groningen! Tijdens het kerkenpad openen de kerken hun deuren voor het publiek, zodat de gebouwen van buiten én binnen bewonderd kunnen worden. De deelnemende kerkgebouwen zijn in uiteenlopende periodes gebouwd en hebben daardoor allemaal hun eigen bouwstijl en bezienswaardigheden.

In alle kerken zijn vrijwilligers aanwezig die graag meer over de bijzonderheden van hun gebouw vertellen! Sommige kerken organiseren bovendien extra activiteiten, zoals een expositie, concert, orgelspel en een boekenmarkt.

Kies een van de fiets- of wandelroutes op onze website www.kerkenpadoostgroningen.nl of bedenk zelf een route en kom langs op 4 juni van 10.00-16.00 uur!

07
jun

Publiekslezing: Life worth living, door Miroslav Volf

Westerkerk, Prinsengracht 279, Amsterdam

On not forgetting what matters most

Vandaag lijken velen van ons op een kunstschilder die zo geobsedeerd is door zijn voorwerpen - kwasten, verf, ezels, het licht in de studio - dat hij aan het schilderen amper meer toekomt. Wij zijn heel druk met de middelen om te leven - geld, invloed, vaardigheden, reputatie, uiterlijk, etc. - maar we vergeten wat er werkelijk toe doet. 

Dit is het vertrekpunt van Miroslav Volf om met ons na te denken over wat onze roeping als met echt is. En vooral wil hij ons uitdagen om zo te gaan leven. 

Miroslav Volf is hoogleraar aan Yale Divinity School. Hij was adviseur van het Witte Huis, deed een collegereeks met Tony Blair, behoort tot de invloedrijkste theologen van deze tijd en is een goede communicator.

Na zijn lecture is er ruim gelegenheid om hem vragen te stellen. 

Tickets via: https://www.eventbrite.nl/e/tickets-miroslav-volf-life-worth-living-on-not-forgetting-what-matters-the-most-323037954217

10
jun
-
11
sep

Tentoonstelling: Lutherse vrouwen op de kansel (1922-2022)

Nieuwe Keizersgracht 570, 1018 VG AmsterdaM

Mogen vrouwen op de kansel staan? Het Luther Museum Amsterdam vertelt in een tentoonstelling over dit unieke stuk Nederlandse lutherse geschiedenis.

Honderd jaar geleden besloot de Evangelisch-lutherse synode dat het reglement ook vrouwen toeliet tot het predikantschap. De Lutherse kerk, een van oorsprong getolereerde minderheid, werd daarmee na de doopsgezinden en de remonstranten de derde kerk in Nederland waar vrouwen op de kansel konden staan, én de eerste Lutherse kerk wereldwijd.

Recent archiefonderzoek van gastcurator prof. dr. Sabine Hiebsch, bijzonder hoogleraar Lutherana aan de Theologische Universiteit Kampen/Utrecht, leidde tot verrassende nieuwe inzichten. Het Luther Museum Amsterdam vertelt dit unieke stuk Nederlandse Lutherse geschiedenis aan de hand van grotendeels niet eerder getoonde objecten en documenten uit verschillende archieven, collecties en Lutherse gemeenten.

De tentoonstelling is vanaf 11 juni t/m 11 september te bezoeken.

10
jun

Studiedag 'Struinen door Psalmen Anders'

Fonteinkerk, Robert Kochstraat 4, Amersfoort

Psalmen worden op allerlei manieren tot klinken gebracht. Wie kennismaakt met een andere dan de vertrouwde praktijk ontdekt al snel hoe verrijkend dat is – het bekende is opeens verrassend nieuw. Psalmen anders: Aanvulling bij het Liedboek maakt dit soort

Wat heeft Psalmen anders te bieden? Wat kan jouw gemeente met Psalmen anders? Hoe pak je dat aan? Op de studiedag 'Struinen door Psalmen anders', krijg je een exclusief inkijkje in de bundel praktische toerusting met oog op de eigen context. We zien u graag komen want wat is er fijner dan samen zingen en te ontdekken hoe je dat ook met anderen ook doen!

De dag is bedoeld voor voorgangers, cantors, zangleiders, dirigenten, gemeenteleden, organisten, muzikanten etc. 

Plaats: Fonteinkerk, Robert Kochstraat 4, 3817 JM Amersfoort
Datum en tijd: vrijdag 10 juni, 10.30-15.00 uur
Prijs: € 25,00
Aanmelden: bureau@kerkzang.nl

10
jun
-
14
jun

Zinzoekersweekend Unplugged

De Plaats 5, Ameland

Een weekend op Ameland om even los te komen van je dagelijkse bezigheden en samen stil te staan bij de rol van geloof en zingeving in ons leven.

Ameland is dé plek om even los te komen. Om even stil te staan en jezelf af te vragen: Welke keuzes heb ik gemaakt? En welke rol speelt het geloof of zingeving in mijn leven? Wat gaan we doen? Otto Grevink en Sandra Gaakeer van Mijnkerk.nl vertellen over bronnen die hen inspireren en nieuwe kracht geven. Tijdens een wandeltocht o.l.v. Sijbrand Alblas langs de lege stranden en door het pittoreske Hollum gaan we hierover in gesprek.

Wat anderen zeiden:
Een deelnemer zei: 'Zorgen en onrust laat ik hier achter, vrede en rust neem ik mee'. Tijdens dit weekend sta je dan ook even echt stil bij je eigen leven. Een andere deelnemer gaf aan verdriet achter te laten op het eiland en overzicht mee naar huis te nemen.

11
jun

Jubileumfeest Getijdengemeenschap De Binnenkamer/Klooster in de Cloud

Nieuw Hydepark, Driebergsestraatweg 50, 3941 ZX Doorn

Jubileumfeest Getijdengemeenschap De Binnenkamer/Klooster in de Cloud

Met dankbaarheid en enige trots kondigen we ons eerste lustrum van ‘de Getijdengemeenschap de Binnenkamer’ aan! Deze heugelijke gebeurtenis willen we vieren met een samenkomst op Nieuw Hydepark in Doorn, op zaterdag 11 juni van 09.30 tot 15.30 uur.

We nodigen jullie van harte uit voor deze dag. We starten de dag met het ochtendgebed om 09. 30 uur in de kapel. In de ochtend blikken we graag terug op 5 jaar Getijdengemeenschap De Binnenkamer en wat het ons gebracht heeft. Maar we kijken vooral graag samen naar de toekomst! Dat doen we in groepsgesprekken rondom twee vragen: Hoe kunnen we ons verder ontwikkelen als community? Hoe kunnen we de gemeenschap verder vormen rondom Bid en Bemin?

11
jun

2e Barbecue van Hoop

Het parkeerterrein achter de Hessenwegkerk, Hessenweg 47 in Hardenberg

Het College van Diakenen en de ZWO commissie van de Protestantse Gemeente Hardenberg-Heemse organiseert zaterdag 11 juni een Barbecue van Hoop voor asielzoekers, vluchtelingen en statushouders.

De statushouders zullen deze barbecue verzorgen. Om iedereen zich thuis te laten voelen wordt er Halal vlees gebruikt en zijn er ook vegetarische gerechten.

Naast onze gemeenteleden zijn ook de deelnemers van Buddyproject Hardenberg uitgenodigd, deze mensen zijn als buddy verbonden aan een asielzoeker. Zodat de nieuwkomers altijd iemand hebben om op terug te vallen en die hen wegwijs kan maken in ons land nadat ze in het AZC zijn komen wonen.

We organiseren deze barbecue omdat veel vluchtelingen zich eenzaam voelen, terwijl onderzoek laat zien dat persoonlijk contact heel belangrijk is voor een succesvolle integratie. Door een maaltijd of barbecue te organiseren, hen uit te nodigen en hierbij te betrekken, wordt er gebouwd aan contact en vriendschap en wordt er geprobeerd de vluchtelingen uit hun isolement te halen. Hopelijk blijft het niet bij één maaltijd, maar worden er naar manieren gezocht om het contact verder voor te zetten zodat vluchtelingen zich echt welkom weten in de gemeente.

13
jun
-
18
jun

Online weekretraite Creativi-tijd!

online

Creatief verkennen van het kloosterritme voor je dagelijkse leven

We gaan creatief aan het werk. Op maandag, woensdag, vrijdag en zondag komen we online bij elkaar. En zaterdag zo mogelijk live. Na de introductie van het thema uit de kloostertraditie krijg je een opdracht als creatief schrijven, schilderen of meditatief fotograferen. Daar ga je mee aan de slag en aan het einde van de avond wisselen we uit. Op de tussenliggende dagen kun je met een ochtendmeditatie via een filmpje je dag starten. In de chat wisselen we onze ervaringen uit en houden we contact.

Je kunt zoveel tijd aan de retraite besteden als je wilt, reken in elk geval op dagelijks één à anderhalf uur. We gaan ervan uit dat je zelf eenvoudige teken- en/of schildermaterialen hebt. Je hoeft geen artistiek talent te zijn voor deze retraite.

Begeleiding: Corinne Groenendijk en Jacqueline Snijders
Kosten: € 50
Aanmelden: bidindebinnenkamer@gmail.com

17
jun
-
19
jun

Zinzoekersweekend: Geloven zoals je bent

De Plaats 5, Ameland

Een weekend op Ameland speciaal voor vrouwen om stil te staan bij welke geloofsbeleving bij jou past.

Pioniersplek ‘De Plaats’ is de plek waar we samenkomen. Ds. Anne-Meta Kobes en ds. Nynke Dijkstra hebben samen de leiding en zullen jullie van alles aanreiken om over het thema na te denken en in gesprek te zijn, te vieren en te mediteren.

‘Geloven zoals je bent’ is niet vanzelfsprekend. Geloven is dat niet – er zijn immers zoveel vragen in het leven. En als je het mag passen bij hoe je bent dan komen er wellicht allemaal vragen op: wie ben ik dan en welk geloof, welke geloofsbeleving past bij mij? We zijn gestempeld door onze opvoeding, door ons karakter en door onze ervaringen in het leven. Hoe vind ik mijn eigen weg? Hoe kan ik daarin groeien?

18
jun

Boekpresentatie en studiedag 'Samen Jong'

Toonaangevend Amerikaans onderzoek krijgt Nederlands vervolg

Zaterdag 18 juni presenteren MissieNederland en KokBoekencentrum de nieuwe uitgave Samen Jong: Kernwaarden voor een kerk met alle generaties. Het betreft een Nederlandse doorvertaling van het toonaangevende Amerikaanse onderzoek Growing Young. Jonge theoloog des Vaderlands Tabitha van Krimpen neemt in de Hermitage Amsterdam het eerste exemplaar in handen. De boekpresentatie gaat vooraf aan een studiedag, die met het Evangelisch College en de Protestantse Kerk Amsterdam wordt georganiseerd.
Martine Versteeg, relatiemanager Kerk & Jeugd bij MissieNederland, ook eindredacteur van het boek: “In de afgelopen jaren hebben we gezien dat de principes van Growing Young al diverse Nederlandse kerken hebben geïnspireerd om actief aan de slag te gaan met het stimuleren van een cultuur die aantrekkelijk is voor jonge mensen, maar eigenlijk zelfs voor álle generaties. We signaleerden steeds meer vraag naar een Nederlandse doorvertaling en we zijn dan ook erg blij dat die er nu eindelijk is.”

Boekpresentatie
Het boek Samen Jong is geschreven door Jan Wolsheimer (directeur van MissieNederland), Sabine van der Heijden (docent aan de Christelijke Hogeschool Ede), Vincenza La Porta (directeur Kerkelijk bureau van de Protestantse Kerk Amsterdam) en Martine Versteeg (relatiemanager Kerk & Jeugd). Het boek deelt de verhalen van Nederlandse kerken en biedt zowel een theologische als praktische verdieping van de zes kernwaarden: (1) Prioriteit geven aan jonge generaties, (2) Jezus’ boodschap serieus nemen, (3) Hart voor jongeren hebben, (4) Verantwoordelijkheid geven, (5) Een warme gemeenschap vormen en (6) Beste buren zijn.

Als gast van de Protestantse Kerk Amsterdam vindt de boekpresentatie plaats in de Hermitage om 10.00 uur. Drie jonge mensen nemen de presentatie in handen. Naast bijdragen van de auteurs, zullen ook Kara Powell en Jake Mulder, de onderzoekers van Growing Young, een bijdrage leveren.

Studiedag
De boekpresentatie wordt gevolgd door een studiedag van netwerkorganisatie MissieNederland, het Evangelisch College en de Protestantse Kerk Amsterdam. Versteeg: “Rondom Samen Jong vormt zich een netwerk dat lokale visiedragers ondersteunt in hun missie om de kernwaarden te versterken in hun geloofsgemeenschap. Zij bieden vanaf 18 juni allerlei tools en trainingen aan die lokale kerken verder kunnen helpen.” Tijdens de studiedag zullen diverse van deze organisaties, zoals Youth for Christ, Youth With A Mission, Kerkpunt, Xpeditie 3.6.0., Navigators en de Christelijke Hogeschool Ede een workshop geven over één van de zes kernwaarden. Het volledige programma is te vinden op de website www.samenjong.nu. Daar kunnen geïnteresseerden zich ook aanmelden.

Juli

02
jul
-
10
sep

Tsjerkepaad 2022

heel Friesland

Welkom in de kerken!

Wat is er mooier dan het bezoeken van een oud kerkje in Friesland? Nergens zijn er zoveel kerken als in Fryslân! Een kerk herbergt een schat aan bijzondere historische waarden en verhalen. Tijdens Tsjerkepaad zijn er gedurende de zomerperiode meer dan 250 Friese kerken vrij toegankelijk. Gastvrije vrijwilligers zijn beschikbaar om uitleg te geven. De kerken zijn open voor iedereen die erfgoed, kunst, stilte, ontmoetingen, rust of meditatie waardeert!

Tsjerkepaad 2022 is van 2 juli t/m 10 september op de zaterdagen van 13.30 tot 17.00 uur. Indien een kerk op een bepaalde datum niet open is of met een andere openingstijd, is dit vermeld bij de desbetreffende kerk.

Deze bijeenkomst is niet georganiseerd door de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk. De dienstenorganisatie is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze bijeenkomst.

September

19
sep

Alef Beth in Culemborg

Culemborg

Ook anderen deden het: Bijbels Hebreeuws leren.

Bij voldoende belangstelling wordt er door André Fox weer een instapcursus gestart die begint bij het alef, beth, gimel – א ב ג( de eerste drie letters van het Hebreeuwse alfabeth). André Fox was gemeentepredikant in St Laurens ( Zld) en vervolgens studentenpredikant in Amsterdam (1982-2010). Daarnaast is hij docent Oude Testament aan de cursus Theologie voor Geinteresseerden (TVG) in Amsterdam. De cursus is tweewekelijks en vindt plaats op maandag in de bibliotheek (het Elisabeth Weeshuis) te Culemborg Mensen die het klassieke Hebreeuws enigszins beheersen zijn welkom op de opfriscurus.. waar we samen bijbelstukken lezen.

Oktober

01
okt

Petrus Oratorium

De Levensbron, Ridderkerk

'Voorman aan de Leiband'

Op 6 september 2020 nam ds. Martin de Geus afscheid als predikant van zijn gemeente in Ridderkerk. Een bijzonder afscheid, want bij zijn emeritaat creëerde ds. De Geus dat jaar het volstrekt nieuwe Petrus Oratorium. Het oratorium is op muziek gezet door Dirk Zwart, componist van nieuwe kerkmuziek. De coronapandemie gooide echter roet in het eten, waardoor het oratorium niet kon worden ingestudeerd en uitgevoerd. Inmiddels is de instudering door koor en orkest in volle gang en zal, na twee jaar vertraging, de première op zaterdag 1 oktober a.s. plaatsvinden in de protestantse kerk De Levensbron, in Ridderkerk. 

07
okt
-
09
okt

Regenboogweekend: Wie ik ben? Homo, lesbisch én gelovig

De Plaats 5, Ameland

Een weekend op Ameland waarbij we uitwisselen wat het betekent om uit de kast te komen en ons laten inspireren door een Bijbelverhaal.

Gelovig zijn en dan ontdekken dat je homo/lesbisch bent kan een heel eigen weg oproepen bij de vraag wie je dan bent. Over dit thema gaat het regenboogweekend op Ameland onder leiding van LHBTI-predikant Wielie Elhorst (Amsterdam) en pionier Sijbrand Alblas van De Plaats.

Dit weekend is vlak voor Coming Out Day. ‘Coming out’ is voor veel homo’s en lesbiennes een belangrijke gebeurtenis in de ontwikkeling van hun identiteit. Dat hoeven we jou waarschijnlijk niet te vertellen. We wisselen uit wat het is om uit de kast te komen en laten ons hierbij inspireren door een Bijbelverhaal.

Op zaterdagochtend is er een creatieve workshop waarbij we met originele materialen onze ‘coming out’/identiteit verbeelden. In de middag maken we een heerlijke wandeling over het prachtige eiland en raken verder in gesprek. ‘s Avonds is er een muzikale avond en op zondag hebben we een gezamenlijke viering. We hopen je te ontmoeten voor een ontspannen en gezellig samenzijn op Ameland.

28
okt
-
30
okt

Zinzoekersweekend: Een boom van een vent

De Plaats 5, Ameland

Een weekend op Ameland speciaal voor mannen die samen willen ontdekken hoe ze geworteld zijn en welke waarden er voor hen toe doen.

Waar liggen je wortels? Hoe stevig sta je? En waar haal je je voeding vandaan? Dit zijn de vragen die je net zo makkelijk aan een boom kunt stellen als aan jezelf. Samen met Peter Breure, Martin Teunissen en Sijbrand Alblas ga je dan ook het Amelander bos in. Onder begeleiding van een boswachter zagen we een boom om. Zo leren we veel over het ecosysteem op Ameland en zorgen we voor de natuur.

Tijdens de workshops denken we na over de rol van geloof, hoop en liefde in ons leven. We onderzoeken welke waarden er in ons leven echt toe doen. Ook ontdek je in dit weekend op welk bijbels figuur je lijkt. Op zondagochtend is er een gezamenlijke viering. Kortom: een weekend voor mannen vol met actie, bezinning, verdieping en humor. Je bent van harte welkom!

Een activiteit in jouw kerk?
Dien een agenda-item in