Doorgaan naar hoofdinhoud
Vindplaats van geloof, hoop en liefde
subline-curl
Abonneer gratis op Petrus Magazine

Agenda

Een activiteit in jouw kerk?
Dien een agenda-item in

April

09
apr
-
05
nov

Bach Luther Cellosuites

Rotterdam, Amsterdam, Amsterdam-Zuidoost, Utrecht, Zwolle, Delft, Enschede, Arnhem, Den Haag, Leiden, Kampen

De cellosuites van Johann Sebastian Bach zijn wereldberoemd. Maar wat weten we eigenlijk van de componist en de tijd waarin hij ze schreef?

Acteur Thomas de Bres en cellist Joris van Haaften nemen je mee op reis naar het Hof van Köthen in de periode rond 1720. Een tijd die net als nu in het teken stond van grote veranderingen. Luister naar Bach’s muzikale en persoonlijke zoektocht naar vrijheid. Hoe Luther zijn levenslange inspiratiebron en anker was. Naar zijn onstuimige verleden, zijn gevangenschap en het verlies van zijn vrouw Maria.

Het verhaal wordt afgewisseld met delen van de prachtige cellosuites, gespeeld op twee verschillende cello's, waarvan één uit de 18e eeuw, de tijd van onze vertelling. Geschreven op basis van brieven van Bach en historische documenten.

Oktober

03
okt
-
11
okt

Retraite Ziek en Ziel

online

In oktober vindt op 5 dinsdagochtenden de online retraite 'Ziek en Ziel' plaats.

Hoe is het met mijn ziel in dit lieve maar lastige lijf? Dit najaar verkennen we onze spiritualiteit in ziek-zijn. We verkennen thema’s als onze eigen kwetsbaarheid, onze relaties, onze tijdsbesteding en ons zicht op de toekomst aan de hand van psalmen en bijbelverhalen. Voor iedere bijeenkomst via Zoom krijg je een podcast en/of tekst op papier met een inleiding op het thema en enkele bezinningsvragen.

Praktisch:

  • 5 Zoom-bijeenkomsten van ruim een uur op dinsdagmorgen om 10.00 uur
  • Data: 3, 10, 17, 24 en 31 oktober 2023 (tussentijds staat de groeps-chat open in het Klooster in de Cloud om ervaringen en gedachten te delen)
  • Begeleiding: Reintje Stomphorst en Wil Kajouw
  • Aanmelden: bidindebinnenkamer@gmail.com
  • Kosten: € 50,-
  • Groepsgrootte: 8 deelnemers
  • Bedoeld voor degenen die praktisch zowel als geestelijk leven in chronisch ziek-zijn en/of met lichamelijke handicap

04
okt
-
08
okt

Creatieve Retraite Frankrijk

voormalig klooster Droiteval, Vogezen, Frankrijk

5-daagse creatieve retraite in een voormalige klooster in de Vogezen onder begeleiding van Elisabeth Baron

Wil je jouw creativiteit (her)ontdekken of wil je je op een creatieve manier bezinnen? Wil je rust, om tot jezelf en je hart te komen? Bemoedigd worden door Lectio Divina, het labyrint (in aanleg) lopen, de gesprekken en de vieringen? Genieten van de mooie, bosrijke en inspirerende omgeving van de Vogezen? Wil je op een creatieve manier alle indrukken en je eigen thema verwerken in een groot schilderij? Dan is de 5-daagse Creatieve Retraite in een voormalig klooster in Frankrijk iets voor jou! Het is helend voor je ziel!

06
okt
-
08
okt

Franciscaans Kloosterweekend: kennsimaking met de spiritualiteit van Franciscus van Assisi

minderbroers Franciscanen, Kloosterstraat 6, 5366 BH Megen

Van 6-8 oktober organiseert de werkgroep Kloosterweekenden een kennismakingsweekend rond Franciscus. Dit weekend vindt plaats in het klooster van de Franciscaanse Minderbroeders in Megen.

Tijdens een kloosterweekend verblijf je in een franciscaans klooster en leef je mee op het ritme van de broeders of zusters. Tussen de gebeden en maaltijden door maak je onder begeleiding van twee personen kennis met, of verdiep je je verder in het leven en de spiritualiteit van Franciscus en Clara van Assisi. Het kennismakingsweekend vindt plaats bij de broeders franciscanen in Megen. Het begint op vrijdag 6 oktober om 17.00 uur en duurt tot zondag 14.30. De bijdrage is inkomensafhankelijk en ligt tussen de €75,- en €140,-. In het klooster heb je een eenvoudige eigen kamer met gezamenlijke douches en toiletten. Aanmelden: kloosterweekend.nl@gmail.com

06
okt
-
08
okt

Zinzoekersweekend Ameland

Ameland

Op 6-8 oktober is er in Hollum op Ameland een zinzoekersweekend, met als thema 'Op verhaal komen’. 

De begeleiders van dit weekend zijn Sijbrand Alblas (predikant in Drachten) en Jos van Oord (theoloog, mede-auteur van het boek Rebible). Rond het Bijbelverhaal over de Jacobsladder is er vanaf vrijdagavond tot zondagmiddag een veelzijdig programma opgesteld.

We komen bij elkaar in het pioniershuis ‘De Plaats’. Op vrijdagavond worden we meegenomen in de ervaring van de nacht. Zaterdag wandelen we na een inleiding met opdrachten over het eiland.  Zondagmorgen is er in de mooie Magnuskerk een afsluitende viering, samen met de Amelandse gemeente. Kortom, een veelzijdig weekend om op verhaal te komen!

Kosten: 150,- per persoon (exclusief overtocht en accommodatie). Opgave en informatie bij info@deplaats-ameland.nl (telefoon: 0519-252221)

06
okt

Zangavond met liederen en gedichten van Huub Oosterhuis

Immanuelkerk in Waddinxveen

Zangavond met liederen en gedichten van Huub Oosterhuis

De dichter Huub Oosterhuis is op 9 april 2023 overleden. Hij heeft veel betekend voor de kerken door liederen te dichten die in veel vieringen worden gezongen. Ter nagedachtenis organiseren wij een zangavond waarop we veel liederen van Huub Oosterhuis zullen zingen.

07
okt

7 oktober 2023: Lieddag Andries Govaart

Opstandingskerk, Het Kant 1, Houten

Op zaterdag 7 oktober is er in Houten een oecumenische lieddag rond Andries Govaart.

De Protestantse Gemeente Houten en de Rooms-Katholieke Parochie Paus Johannes XXIII in Houten organiseren samen een grote landelijke lieddag rond de liedteksten van Andries Govaart. De dag wordt gehouden in de Opstandingskerk in Houten en duurt van 10.30 tot 16.00 uur.

Op het programma staat een brede keuze uit de vorig jaar verschenen verzamelbundel 'De weg die je goeddoet' plus Govaarts nieuwe ordinarium 'voor de achtste dag' op muziek van Mannes Hofsink. Naast eenstemmige liederen en meerstemmige zettingen uit de bundel en van de bijbehorende website klinken ook enkele nieuwe melodieën en zettingen die op deze dag gepresenteerd worden. Twee kerkkoren werken mee, en naast orgel en piano zullen ook andere instrumenten klinken bij de begeleiding van de liederen in uiteenlopende muzikale stijlen.

Voor meer informatie en aanmelding zie de website: protestantsegemeentehouten.nl/lieddag2023.

14
okt

Lucasdag, met dr. Dick Kruijthof over "genezing na gebed"

Amersfoort, Ichthuskerk

Op 14 oktober is dr. Dick Kruijthoff op de Lucasdag en vertelt over zijn promotie-onderzoek naar genezingservaringen

’Als een patiënt als door een wonder geneest, dan raakt je dat en wil je daar meer van weten’, hoe sceptisch je aanvankelijk ook bent.

Elf jaar geleden was dokter Dick Kruijthoff onze gast en vertelde over het promotie-onderzoek waarmee hij aan de Vrije Universiteit een begin had gemaakt. Op 14 oktober is dr. Dick Kruijthoff opnieuw te gast en vertelt hij over zijn onderzoek naar genezingservaringen: `Genezing na gebed, een interdisciplinair onderzoek’. Een promotie aan de theologische faculteit, in samenwerking met de medische faculteit en de faculteit geesteswetenschappen. Lucasdag is een open dag. Van harte welkom voor theologen, pastores, gemeenteleden, artsen, specialisten, medewerkers in de zorg en belangstellenden bij dit thema.

Graag opgeven via telefoonnummer: 06 22 316 341.

14
okt

Anglicana in de polder

Lutherse Kerk Utrecht

XIIe Oecumenisch Liedfestival

De meest verkochte liedbundels waaraan Stichting De Vertaalslag heeft meegewerkt zijn: "Het liefste lied van overzee", deel I en II, met de door Sytze de Vries hertaalde Engelse Hymns. Uit deze bundels gaan we veel zingen op dit Festival! Met medewerking van: Sytze de Vries, dr. Hanna Rijken, mgr. Dirk van Leeuwen Chorale Haganum (Kloosterkerk) o.l.v. Daniel Rouwkema Organist: Christiaan de Vries Informatie en opgave: info@liedfestival.nl of 06 36131222 (Anke Mopman)

22
okt

Zondag 22 oktober - 16:00 | Grote Kerk | Concert | Capella Sine Nomine | André Vis

Grote Kerk, Wijk bij Duurstede

Zondag 22 oktober - 16:00 | Grote Kerk | Concert | Capella Sine Nomine | André Vis

Op zondag 22 oktober viert om 16:00 Capella Sine Nomine dat zij 10 jaar geleden zijn ontstaan. Het koor dat nog steeds onder leiding van haar oprichter André Vis staat heeft dit tweede lustrum als reden voor haar 'Jubileumconcert'. Het is niet voor niks dat dit jubileumconcert in de Grote Kerk van Wijk bij Duurstede wordt gegeven, al vele malen was het vocaal enseble te gast bij ons.

Ook dit concert kunt u zonder het kopen van een toegangskaartje beluisteren. Wel hopen we opnieuw dat u een bedrag dat u zou kunnen betalen als entreeheffing als vrijwillige bijdrage achteraf wilt betalen. Entreeheffen naar draagkracht achteraf hoort als principe inmiddels een beetje bij ons. Betaal via: https://qr3.ideal.nl/2cb636f9-b5d4-4084-b257-f8e9eba3fab8

Het concert online bijwonen of nog eens herbeleven op een later moment kan via: https://youtube.com/live/YnTsYrJWL8s

29
okt

Zondag 29 oktober - 16:00 | Grote Kerk | Choral Evensong | Liverpool Metr. Cath. Choir | Christopher

Grote Kerk, Wijk bij Duurstede

Zondag 29 oktober - 16:00 | Grote Kerk | Choral Evensong | Liverpool Metr. Cath. Choir | Christopher McElroy

Op zondag 29 oktober zingt om 16:00 het Liverpool Metropolitan Cathedral Choir de gezongen delen van de Choral Evensong. Het beroemde koor staat onder leiding van Christopher McEloy, de Director of Music van de kathedraal. Het Harrison & Harrison-orgel wordt bespeeld door de hoofdorganist uit Liverpool, Richard Lea. Hanna Rijken is deze middag de liturg.

Entree heffen hoort niet zo bij ons, voor een Evensong al helemaal niet. Maar, zonder kosten zijn deze middaggebeden beslist niet. Maak uw vrijwillige bijdrage (richtprijs €10) over via: https://qr3.ideal.nl/2bed29d8-4a37-412b-80f6-9d9d98beaecd

De livestream om er online bij te zijn of om terug te kijken vindt u op: https://youtube.com/live/CL5UkRjMbrU

November

04
nov

De zalige zalen op Nieuw Hydepark: Clemens Willibrord

Nieuw Hydepark, Driebergsestraatweg 50, 3941 ZX Doorn

In 2023/2024 staat het gedachtengoed van 7 bekende mensen uit de kerkgeschiedenis centraal. Naar hen zijn zalen vernoemd op Nieuw Hydepark in Doorn. Dit is de tweede bijenkomst uit de reeks.

Op Nieuw Hydepark zijn er 7 zalen vernoemd naar bekende mensen uit de kerkgeschiedenis. In 7 bezinningsdagen staat hun gedachtengoed centraal. Anna Maria van Schurman (2 sept 2023) , Clemens Willibrord (4 nov 2023), Etty Hillesum (2 dec 2023), Maarten Luther (3 feb 2024), Teresa van Avila (2 mrt 2024), Dietrich Bonhoeffer (4 mei 2024) en Johan Sebastiaan Bach (1 juni 2024). Vanaf september 2023 tot juni 2024 biedt Klooster in de Cloud een bijeenkomstencyclus aan rond deze personen in de naar hen vernoemde zaal. De context van deze cyclus wordt gevormd door ‘de Regel’ van ‘de Binnenkamer’, samengevat in “Bid en Bemin’. Deze tweede bijeenkomst over Willibord wordt ingeleid door Idelette Otten en Gert Landman.

04
nov

Zaterdag 4 november - 20:15 | Grote Kerk | German Passion | Margaretha Consort | Marit Broekroelofs

Grote Kerk, Wijk bij Duurstede

Zaterdag 4 november - 20:15 | Grote Kerk | German Passion | Margaretha Consort | Marit Broekroelofs

Met medewerking van - een voor ons in Wijk bij Duurstede bekende - organist Sietze de Vries, geeft het Margaretha Consort op zaterdag 4 november een concert onder de titel 'German Passion'. Het concert begint om 20:15. Het is een programma over leed en lijden, met muziek van de Noord Duitse school. Muziek over verlies en rouw, muziek voor de 40-dagentijd, voor begrafenissen maar ook muziek over hoop en verlangen. Prachtige oude muziek waarbij het Kiespenning-orgel ook als continuo-instrument gebruikt zal worden. Voor dit concert dient u bij het Margaretha Consort vooraf kaarten te bestellen. Kijk daarvoor op www.scgk.nl

05
nov

Martin Luther Kingdienst 'We as a People!'

Grote Kerk Steenwijk

Een memorial... de dromen, de daden en de nalatenschap van Martin Luther King in muziek, beeld, speech, samenzang en gebed naar gelijkheid voor iedereen.

Martin Luther King inspireerde wereldwijd miljoenen mensen met zijn legendarische rede 'I Have a Dream' die hij sprak in 1963 op de trappen van het Lincoln Memorial in Washington. Hij ontving de Nobelprijs voor de Vrede en werd vermoord op 4 april 1968. De Martin Luther Kingdienst eert hem op gepaste wijze met een terugblik op zijn leven, zijn woorden, zijn dromen en zijn strijd tegen ongelijkheid. We as a People! Het verhaal en boodschap van Martin Luther King verpakt in een kerkdienst met muziek van een 5 koppige band, 17 zangers en zangeressen, een eigen toepasselijke lichtshow, beelden van MLK én een speech van Arjen...

15
nov

Webinar '(On)begrensd' van Platform Autisme in de kerk

Online

Platform Autisme in de kerk organiseert D.V. 15 november een webinar voor volwassenen met autisme, hun ouders, partners en andere betrokkenen.

Grenzen stellen is een belangrijk en soms ook moeilijk thema. Ook als je te maken hebt met autisme. Soms gaat iemand over jouw grenzen heen. Soms ga je zelf over je grenzen heen. Daar kun je lang last van hebben. Door zelf grenzen aan te geven, creëer je meer rust voor jezelf. Waar stel jij duidelijke grenzen en hoe houd je rekening met de ander? Anderen kunnen niet bepalen waar jouw grens ligt, maar kun jij leren om dat zélf te ontdekken? Webinar Joke Heusinkveld, psychosociaal en contextueel hulpverlener, zal tijdens haar inleiding het thema '(On)begrensd' verder uitleggen. Na haar inleiding gaan deelnemers in breakout rooms uiteen. Er is een gespreksgroep voor volwassenen met autisme en ook één voor ouders, één voor partners en één voor andere betrokkenen. In Platform Autisme in de kerk participeren Dit Koningskind, Eleos, Helpende Handen en Op weg met de ander.

December

02
dec

De zalige zalen op Nieuw Hydepark: Etty Hillesum

Nieuw Hydepark, Driebergsestraatweg 50, 3941 ZX Doorn

In 2023/2024 staat het gedachtengoed van 7 bekende mensen uit de kerkgeschiedenis centraal. Naar hen zijn zalen vernoemd op Nieuw Hydepark in Doorn. Dit is de derde bijenkomst uit de reeks.

Op Nieuw Hydepark zijn er 7 zalen vernoemd naar bekende mensen uit de kerkgeschiedenis. In 7 bezinningsdagen staat hun gedachtengoed centraal. Anna Maria van Schurman (2 sept 2023) , Clemens Willibrord (4 nov 2023), Etty Hillesum (2 dec 2023), Maarten Luther (3 feb 2024), Teresa van Avila (2 mrt 2024), Dietrich Bonhoeffer (4 mei 2024) en Johan Sebastiaan Bach (1 juni 2024). Vanaf september 2023 tot juni 2024 biedt Klooster in de Cloud een bijeenkomstencyclus aan rond deze personen in de naar hen vernoemde zaal. De context van deze cyclus wordt gevormd door ‘de Regel’ van ‘de Binnenkamer’, samengevat in “Bid en Bemin’. De derde bijeenkomst over Etty Hillesum wordt ingeleid door Marieke Brouwer.

03
dec

Zondag 3 december - 16:00 | Grote Kerk | Advent Procession | Capella Dorestad | Rienk Bakker

Grote Kerk, Wijk bij Duurstede

Zondag 3 december - 16:00 | Grote Kerk | Advent Procession | Capella Dorestad | Rienk Bakker

In de Anglicaans liturgische traditie vindt op de zondag van Eerste Advent als viering de 'Advent Procession with carols on the first Sunday of Advent' plaats. Op zondag 3 december verzorgt Capella Dorestad de gezongen delen. Pim Schipper, de 'eigen' hoofdorganist van de kerk bespeelt het Harrison & Harrison-orgel deze middag. Nigel Lamb zal de lector zijn die als native speaker de Engelse lezingen voor zijn rekening neemt. De viering begint om 16:00.

U betaalt uw 'entree' vrijwillig achteraf. Het is onze bijzondere manier om naar draagkracht te laten betalen voor het meegenieten. Dat kan via: https://qr3.ideal.nl/c674450b-bb86-462d-8b52-7ee6c7ac1d40

Online erbij zijn kan via ons YouTube-kanaal op: https://youtube.com/live/NoETWpFcyUI

09
dec

Concert

De Lampegiet Veenendaal

Weihnachtsoratorium

Christelijke Oratorium Vereniging Veenendaal o.l.v. Hans Lamers. Koor met orkest Ensemble Conservatoire en 4 solisten. 

23
dec

Zaterdag 23 december - 20:00 | Grote Kerk | Festival of Lessons and Carols | Kampen Boys Choir | Rin

Grote Kerk, Wijk bij Duurstede

Zaterdag 23 december - 20:00 | Grote Kerk | Festival of Lessons and Carols | Kampen Boys Choir | Rintje te Wies

Het Festival of nine Lessons and Carols is inmiddels een traditie in Wijk bij Duurstede. Op zaterdagavond 23 december om 20:00 brengt het beroemde Kampen Boys Choir onder leiding van Rintje te Wies u in prachtige Anglicaanse Kerstsstemming. De eigen organist van het koor, Sander van den Houten, bespeelt het Harrison & Harrison-orgel deze avond. Opnieuw hebben we gevraagd of Nigel Lamb, met zijn prachtige Engels als geboren en getogen Engelsman, de lezingen voor zijn rekening wil nemen. Net als tijdens de vorige editie in 2022, zal ook dit jaar de kerk enkel met kaarsen verlicht zijn.

Wél anders dan vorig jaar is dat u dit jaar vooraf online kaarten moet bestellen voor € 15. Dat kan eenvoudig via de homepagina van de stichting: www.scgk.nl

Een livestream is er niet om online mee te kijken. Zeer waarschijnlijk komt een opname enkele dagen later wel beschikbaar.

Een activiteit in jouw kerk?
Dien een agenda-item in