Doorgaan naar hoofdinhoud
Vindplaats van geloof, hoop en liefde
subline-curl
Abonneer gratis op Petrus Magazine

Alle dagen Valentijnsdag - ideeën voor een relatie-APK

In aanloop naar Valentijnsdag doet predikant Sjaak Teuwissen suggesties voor een ‘relatie-APK’. Hoe investeer je in je relatie? En wat heeft de Bijbel eigenlijk over de liefde te zeggen?

Eerst op cursus

Toen mijn aanstaande bruid me destijds voorstelde om samen een Pre Marriage Course te gaan doen, verslikte ik me bij wijze van spreken. Mijn eerste gedachte was: ‘Moet ik om te kunnen trouwen eerst op cursus? We houden toch van elkaar - we gaan nota bene trouwen - wat is het probleem?’ Ik sprak deze gedachte niet letterlijk uit, maar toonde weinig enthousiasme. Het voorbereiden van een trouwdag is sowieso al een intensief traject. En dan zouden daar nog vijf extra avonden bovenop komen om in een soort zelfhulpgroep onze relatie in de etalage te gaan zetten en te gaan analyseren.

Plezierig en romantisch

Toch liet ik me overtuigen, en dus zaten we enkele maanden later tegenover elkaar aan een tafeltje bij aanvang van de cursus. Ik geef hartelijk toe: al mijn vooroordelen, voorbehouden, mitsen en maren bleken geheel onterecht. Ik heb het als een vijftal bijzonder plezierige en romantische avondjes uit met mijn geliefde beleefd. We hebben elkaar daarbij over en weer op een manier leren kennen als niet eerder. Op een manier die ook op langere termijn zonder deze cursus hoogstwaarschijnlijk niet was gebeurd.

'Al mijn vooroordelen, mitsen en maren bleken geheel onterecht'

Een nog betere basis

Elke avond begon met een gezellige maaltijd, in een romantisch aangeklede ruimte met andere trouwlustige stellen. De cursusleiding – een echtpaar – leidde plenair een onderwerp in met een verhaal, een filmpje en het delen van eigen ervaringen. Daarna gingen we er als stel samen over in gesprek, buiten gehoorsafstand van anderen. Dus zeker geen therapeutisch groepsgesprek. Het ging om onderwerpen die vrijwel elke relatie aangaan. Over effectief communiceren; over toewijding aan elkaar; over hoe om te gaan met conflicten, met onderlinge verschillen, met financiën; over het levendig houden van de liefde, en over aandacht hebben voor gedeelde doelen en waarden. Ik kan echt zeggen dat ik mijn toen nog toekomstige vrouw veel beter heb leren kennen, en zij mij. En dat traject was verrassend en leuk, en gaf ons een nog betere basis voor onze relatie.

Eros - filia - agapè

Als predikant heb ik regelmatig gesprekken met stellen en mag ik een zegen uitspreken over het huwelijk van bruidsparen. Bij het zoeken van een bijbeltekst voor een huwelijksdienst komen veel toekomstige huwelijkspartners uit bij nieuwtestamentische teksten over liefde. ‘Hoe kan het ook anders?’, zou je denken. Toch gaan deze Bijbelse liefdesteksten zelden over romantiek en huwelijksgeluk. In de Griekse taal van de Bijbel bestaan meerdere woorden voor liefde. Bijvoorbeeld eros – ons woord erotiek komt daar vandaan. Daarnaast filia, wat kan slaan op een bewonderende of vriendschappelijke liefde. En ten slotte agapè. Wat agapè onderscheidt van eros en filia is vooral dit: eros en filia zijn vormen van liefde ‘omdat’: je krijgt er iets voor terug, het levert iets op, of het is bedoeld als wederkerig. Agapè is liefde ‘ondanks’. Het is een principiële liefde vanuit overtuiging, ook als ze niet voortdurend wederkerig is, als ze even niet wordt beantwoord. Liefde: in goede en in kwade dagen, zolang we samen leven … 

Agapè slaat niet vanzelfsprekend op een liefdesrelatie zoals bij een stel dat verkering heeft, samenwoont of is getrouwd. Maar, zo zeg ik dat vaak in gesprek met stellen: als het liefdespartners lukt in een relatie vanuit agapè met elkaar te leven, komt het doorgaans met de filia en de eros ook wel goed. Wie elkaar principieel lief probeert te hebben en daarin blijft investeren, wordt ook steeds meer elkaars beste vrienden, en wil elkaar met tederheid en verrukking met huid en haar blijven kennen.

'Als het liefdespartners lukt vanuit agapè met elkaar te leven, komt het doorgaans met de filia en de eros ook wel goed'

‘Relatie-APK’

Wie principieel besluit de ander lief te hebben, vanuit geloof of vanuit een verbond van liefde en trouw, investeert vanzelfsprekend in deze liefde. Dat kan op dagelijkse basis via allerlei ‘liefdestalen’: positieve woorden uitspreken, samen zijn en tijd voor elkaar nemen, elkaar kleine attenties geven, lichamelijke genegenheid tonen, of concreet iets voor elkaar doen. 

Daarnaast verstevigt het een relatie behoorlijk, stoft het ingesleten patronen af, verlevendigt het een ingedutte relatie als partners bij een plezierige ‘onderhoudsbeurt’ specifiek stilstaan bij hun relatie. Bijvoorbeeld tijdens een georganiseerd relatieweekend. Als predikant adviseer ik met enige regelmaat stellen om deel te nemen zo’n relatie-weekend of -cursus. Zelf heb ik ervaring met de Marriage Course en met de Marriage Encounter, die bespreek ik hier; maar er zijn nog tal van andere mogelijkheden voor zo’n plezierige ‘relatie-APK’.

Marriage Course

De Marriage Course bestaat uit zeven avonden uit, inclusief diner voor twee. De thema’s van de avonden zijn: de verbinding versterken; de kunst van communicatie; conflicten oplossen; de kracht van vergeving; de impact van familie; goede seks; en liefde in actie. Via marriagecourse.nl kun je een cursus in de buurt vinden. 

Marriage Encounter

Van de zogeheten ‘encounter-weekends’ zijn aparte varianten voor partners, voor jongeren, en voor singles. Een encounter-weekend voor echtparen of samenwonenden vindt doorgaans plaats in een hotel of conferentiecentrum. Je hebt als stel uiteraard je eigen kamer. Ook hier gaat het erom dat stellen met z’n tweeën in gesprek komen. De belangrijkste methode die Marriage Encounter gebruikt is het handmatig schrijven van brieven of andere teksten aan elkaar, op basis van een vraag of opdracht. Het gaat er in de briefwisseling om dat partners verwoorden wat hun gedachten, gevoelens of inzichten bij een bepaald onderwerp zijn. Partners lezen elkaars teksten en gaan er samen over in gesprek. De uitdaging is om deze vorm van communiceren te integreren in het dagelijks leven.

Andere aanbieders

Andere aanbieders van ‘relatiecursussen’ zijn onder meer ultiemerelatiemethode.nl, ruimtevoorjerelatie.nl, hartvoorjerelatie.nl, prepairweekend.nl/relatieweekend, en koinonia.nl/huwelijksweekend.html. In de meeste gevallen bestaat het aanbod uit in ieder geval een relatieweekend. 

Tekst gaat verder onder de afbeelding

Rozengeur en maneschijn 

Natuurlijk is een relatie niet elke dag rozengeur en maneschijn. Elke relatie kent hoogte- en dieptepunten, sleur is nooit ver weg. Maar toch. Wie elkaar principieel liefheeft, agapè deelt met elkaar, en echt met deze liefde in elkaar investeert, brengt zijn of haar relatie op een ander belevingsniveau.

Andere relatie-boosts

‘Laten we het eens over onze relatie hebben’ is niet voor alle stellen de geëigende weg om in hun relatie te investeren. Maar er zijn volop andere dingen die je kunt doen om te investeren in je relatie. Een aantal ideeën.

  • Nodig je geliefde op Valentijnsdag, op je trouwdag, of op zijn of haar verjaardag uit om samen iets te ondernemen wat je echt samen leuk vindt om te doen. Als dat iets is wat je wel vaker doet, zorg dan voor iets verrassends (romantisch) extra’s.
  • Smartphones uit en ga weer eens écht met elkaar in gesprek via een van de talrijke gesprekskaarten-spelen die er bestaan. Bijvoorbeeld vertellis.nl; het spel ‘met de kaarten op tafel’ (ook bekend van tv) of het spel ‘gespreksstarter – liefde’. Als je via google zoekt op termen als ‘relatie kaartspel’, vind je dit soort spelen te kust en te keur; zowel in meer algemene, romantische als erotische varianten.
  • Druk-druk-druk? Zorg dat je in je drukke agenda ook je relatie-momenten concreet inplant. Overdreven of schools? In ieder geval geen garantie om echt wat samen te gaan doen. Dat is overigens iets anders dan samen boodschappen halen of samen het huishouden doen. Echt even tijd met en voor elkaar. Maandelijks, of liever nog wekelijks.
  • Is het aspect van ‘geloven’ ondergesneeuwd in jullie relatie? Jullie zijn niet de enige. Besluit om God, Jezus Christus, geloof en Bijbel deel uit te laten maken van jullie tweeën en doe dat dan ook. Hoe? Luister beiden dagelijks bijvoorbeeld een christelijke podcast en praat erover; lees met regelmaat samen de Bijbel of een Bijbels dagboek. Bezoek wat vaker de kerk. Bezoek samen – eventueel als gezin – jaarlijks een christelijke conferentie. Bid samen. Wat het laatste betreft: samen bidden is in sommige opzichten nóg intiemer dan met elkaar naar bed gaan; je kijkt bij elkaar in de ziel, voor het aangezicht van een Getuige.
  • Lees elkaar boeken, verhalen en gedichten voor. Elkaar voorlezen is veel intiemer, spannender en romantischer, en schept veel meer band, dan gelijktijdig elk in een eigen boek bezig zijn. Je kunt er ook voor kiezen om samen voorgelezen te krijgen via bijvoorbeeld een audioplatform als storytel.com of spotify.com.
  • Bedenk wat de liefdestaal van je partner is, en probeer in dat opzicht iets bijzonders voor en met hem of haar te doen. Deze talen zijn: positieve woorden, samenzijn en tijd voor elkaar nemen; de juiste cadeautjes, lichamelijke genegenheid, elkaar dienen in vriendelijke handelingen. 

Stap voor stap toeleven naar Pasen?

Ontvang de online veertigdagentijdkalender elke ochtend in je mailbox

Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)