Doorgaan naar hoofdinhoud
Vindplaats van geloof, hoop en liefde
subline-curl
Abonneer gratis op Petrus Magazine

7 mooie liederen voor Pinksteren

De Petrus-redactie stelde een selectie Pinksterliederen samen, waaronder liederen uit het Liedboek en een indrukwekkend lied voor Pinksteren uit Taizé.

1. Wat altijd is geweest

Dit pinksterlied van Huub Oosterhuis staat als lied 689 in het Liedboek, maar is in verschillende, vooral katholieke liedbundels verschenen. Het heeft een goed te zingen melodie en rijke, aansprekende beeldspraak. 

2. Veni Sancte Spiritus

Een lied uit de kloostergemeenschap Taizé, dat als lied 681 is opgenomen in het Liedboek. De vertaling van het lied is “Kom tot ons, o heilge Geest, ontsteek in ons de vlam van uw liefde. Kom tot ons, o Heilge Geest, woon in ons, o Heilge Geest.”

3. Heer, raak mij aan met uw adem

In dit lied roept de zanger niet de Heilige Geest aan, zoals in het vorige lied in deze lijst, maar wij zijn zelf de geroepenen. Je wordt uitgenodigd weer thuis te komen bij God. Je wordt aangeraakt en in beweging gezet, er ontstaat hernieuwde zin. Zo is het pinksterverhaal. 

4. Geest van hierboven

Stef Bos en Jongerenkoor Samen Op Weg zingen samen deze ‘gouwe ouwe’ (die toch pas is geschreven voor het Liedboek-1973). Het lied noemt de Geest als bron van geloof, hoop en liefde en van de opstanding. ‘Geest van hierboven’ is niet specifiek een pinksterlied, maar een breed geloofslied. 

5. Zoals een bloem zijn kelk heft naar de zon

Dit lied bezingt het verlangen naar het komende licht. Het is een morgenlied, maar het past ook goed bij de avond of in de periode tussen Hemelvaart en Pinksteren, waarin verlangend wordt uitgekeken naar de komst van de Heilige Geest.

6. Heilige liefdeskracht

Van oorsprong is dit een Engels lied, ‘Come down, o Love divine’. In de vertaling van Andries Govaart staat het als lied 673 in het Liedboek. 

7. Wij zoeken hier uw aangezicht

Wij zijn met Christus opgestaan, Hij gaat ons vooruit, de Schepping zingt zijn vreugde uit. Wat een prachtige tekst van lied 281 uit het Liedboek, gezongen door een koor.

Elke week het beste van Petrus online

Ontvang de wekelijkse nieuwsbrief

Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)