Doorgaan naar hoofdinhoud
Vindplaats van geloof, hoop en liefde
subline-curl
Abonneer gratis op Petrus Magazine

Overdenking: Vergeef ons onze schulden

God kan alles goedmaken, maar wij mensen moeten wel meedoen. Ds. Peter Wattèl maakt zich zorgen om onze manier van leven. Tijdens de viering van het heilig avondmaal met Christian Climate Action kwam de bede ‘Vergeef ons onze schulden’ ineens diep bij hem binnen.

Ik had deze zomer een beetje last van ‘eigen schuld dikke bult’. De grote bosbranden in Griekenland, Italië en Spanje waren natuurlijk heel erg voor de vakantiegangers, maar ja, door zo massaal met het vliegtuig op vakantie te gaan naar een warm land, vraag je er natuurlijk zelf om.

Niet alleen door vliegen

Later realiseerde ik me dat dat niet helemaal terecht is. Zeker, door het vliegtuig komt er onnodig extra CO2 in de lucht. Dat veroorzaakt verdere verhitting van de aarde, van alle dieren en planten die God geschapen heeft. Maar het ligt natuurlijk niet alleen aan het vliegen. Het komt ook door onnodige verwarming thuis of op kantoor, door onnodig gebruik van de auto, door het in de fabriek laten maken van spullen die we niet echt nodig hebben. En zo is er nog wel meer te noemen. 

Het gaat gewoon door

We hebben het allemaal nodig: nieuwe kleren, af en toe iets nieuws in de woonkamer, en in de winter wil je ook weleens sperziebonen eten. En wie wil er geen vers bosje bloemen in huis? Maar dan gaat de uitstoot van CO2 gewoon door, en de verdere opwarming van de schepping dus ook, met rampzalige gevolgen. Elk jaar weer wat heter. Elk jaar zwaardere stormen, elk jaar heviger regenbuien.

Maar, denk je misschien, als gelovige mensen hoeven we toch niet bang te zijn? We hebben geleerd dat God uiteindelijk alles vergeeft. En het geeft rust dat we mogen geloven dat Hij de hele wereld altijd in zijn hand houdt.
Dat geloof hoeven we ook niet los te laten. Maar intussen gaat de opwarming steeds verder.

Voor Gods troon

Wat gaan wij zeggen als wij ooit voor Gods troon staan? En dat ‘ooit’ hoeft niet eens ver in de toekomst te zijn. Ik heb zelf beleefd dat het ineens heel dichtbij was. Ik was met Extinction Rebellion bij de A12-blokkade. In januari, in mei en een paar keer in september. Een verwante groep is de Christian Climate Action: mensen die zich vanuit hun geloof inzetten voor het behoud van de schepping. We verzamelden op station Den Haag Centraal waar we een broodje en druivensap uitgereikt kregen. We zouden om half 2 avondmaal vieren, iedereen tegelijk, net op de plek waar men was en met wie het wilden meevieren. In de stationskamer baden we het tafelgebed en daarna het Onze Vader. 

Tijdens het bidden van het Onze Vader, in het besef dat wij Gods schepping kapot aan het maken zijn, kwam de bede ‘Vergeef ons onze schulden’ ineens heel diep bij me binnen. Ik kwam niet verder met het gebed. Ik stond echt voor Gods troon.

’Ik kwam niet verder met het gebed, ik stond echt voor Gods troon’

Nu al

Stel dat God alles goed laat komen, dan vrees ik dat de opwarming van de aarde binnen de kortste keren weer verdergaat. Niet omdat God het niet goed gedaan zou hebben, maar omdat wij mensen ons gedrag niet veranderd hebben. God kan alles oplossen, maar wij mensen moeten wel meedoen.

Zou het kunnen dat wij zo veranderen dat de natuur, Gods schepping, toch niet ten onder gaat? Paulus gelooft daarin. En hij heeft er een inspirerende gedachtegang over opgeschreven: we leven nu al net-alsof-alles-al-goed-gekomen-is. 
We leven nu al als opgestane mensen. 
We leven nu al net zoals we in de hemel zullen leven.
Wij leven nu al als hemelse mensen die geen last hebben van de aardse gewoonten en wetten.

Wat maakt het uit

Zoals ik Paulus in de Romeinenbrief begrijp, komt het erop neer dat iedereen die gedoopt is en dus met Jezus verbonden is, niet meer op een aardse maar op een hemelse manier leeft. Wij leven dus net alsof we gestorven zijn. En daarom hebben we geen last meer van aardse gewoonten en behoeften. Wat maakt het uit wat we op onze aardse bankrekening hebben staan? Wat maakt het uit of we mooie spullen hebben, of de mooiste plekjes op aarde bezocht hebben?

Als we een stukje plastic van de straat rapen en in de afvalbak doen, komt dat niet op onze aardse bankrekening; het wordt bijgeschreven op onze hemelse bankrekening. Dat geldt ook als we de kachel een paar graden lager zetten en een trui aandoen. En als we minder nieuwe spullen kopen en de oude langer gebruiken. Zo zorgen we voor de schepping.

Hemelse schatten

We zijn gedoopt, en zo zijn we met Jezus gestorven in de aardse manier van leven, en met Jezus opgestaan in de nieuwe, hemelse manier van leven.
Ik geloof dat God al onze problemen gaat oplossen. Maar ik geloof ook dat Hij dat doet door onze handen te gebruiken. Wij mogen meedoen met het redden van zijn schepping.
Dat kost ons misschien wel wat, maar dat zijn aardse schatten. We krijgen er hemelse schatten voor terug!

Elke week de nieuwste gebeden in je inbox

Ontvang de wekelijkse nieuwsbrief

Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)