Doorgaan naar hoofdinhoud
Vindplaats van geloof, hoop en liefde
subline-curl
Abonneer gratis op Petrus Magazine

Luistertip: ‘In Winter’s House’

Elsbeth Gruteke beluisterde een bijzondere kerst-cd die net iets verder gaat dan de bekende kerstcarols. Ze is er blij mee.

'In Winter’s House' Tenebrae o.l.v. Nigel Short (CD, Signum Classics) 

 

Muziek voor bij de kerstboom

Bij Kerstmis hoort mooie muziek. Het is natuurlijk niet voor niets dat het Britse koor Tenebrae daarom net zijn nieuwste cd ‘In Winter’s House’ heeft uitgebracht. Ik neem het hem niet kwalijk, integendeel, ik ben er heel blij mee. Het koor Tenebrae, onder leiding van dirigent Nigel Short, staat erom bekend dat het altijd op zoek is naar origineel repertoire. Dit is dus niet een cd met klassiekers als ‘Stille Nacht’ of ‘God bless ye merry gentlemen’. Ook mooi maar niet echt spannend. Je hoeft maar even te zoeken op YouTube en je vindt de prachtigste uitvoeringen door de verschillende colleges van Cambridge of Oxford. Tenebrae kiest het iets spannender repertoire maar dan wel zo dat het heel goed beluisterbaar is. Het past prima bij de kerstboom, fijn om te beluisteren als het buiten donker en guur is. 

Tussen kathedraalkoor en kamermuziek

Tenebrae is niet zomaar een koor, het treedt op bij de BBC Proms, in de grote concertzalen en op festivals over de hele wereld. Tenebrae wordt wel gekenschetst als een kathedraalkoor met de finesses van de kamermuziek. Het werk dat het uitvoert, beslaat de periode van de Renaissance tot nu. Het koor geeft ook geregeld een opdracht aan een hedendaagse componist om werk speciaal voor hem te componeren. Op deze cd is dat het titelnummer ‘in Winter’s House’, gecomponeerd door Joanna Marsh. 
Omdat Tenebrae koormuziek belangrijk vindt, zorgt het koor ook voor opleidingsplaatsen voor jonge zangers. Dirigent Nigel Short begon als jongen al met zingen, hij zong als chorister in de lokale kerk. Na zijn studie aan het Royal College of Music in London zong hij, onder andere, bij The Tallis Scholars en The King’s consort, en ook zong hij opera. Van 1994 tot 2000 was Short verbonden aan het gerenommeerde mannensextet The King’s Singers. In 2001 formeerde hij het Tenebrae Choir. Dat is niet onopgemerkt gebleven. 

‘In Winter’s House’ past prima bij de kerstboom, fijn om te beluisteren als het buiten donker en guur is. 

Carols met een twist

‘In Winter’s House’ is de vierde kerst-cd van Tenebrae. Het koor staat zelfbewust in de traditie van de Engelse carols, maar wel carols met een twist. Niet de klassieke carols op traditionele, en veilige, wijze uitgevoerd, maar het net andere repertoire uit de klassieke carol-traditie. Voeg daarbij het nieuwe werk, dat de potentie in zich heeft om een klassieker te worden, en je krijgt een bijzondere cd. Luister naar het tedere, hedendaagse ‘In the stilness’ van Sally Beamish. Eerder prachtig uitgevoerd door het Pembroke College Choir onder leiding van Lapwood, maar nu misschien wel mooier nog door Tenebrae. Verwacht geen hypermoderne muziek met piep-en-knorgeluiden of dissonante akkoorden. Als die laatste al klinken, dan zijn ze zo verpakt dat ze aangenaam zijn om naar te luisteren. 

Opfrisbeurt

Het meest bijzondere werk op deze cd komt van de Britse componist Benjamin Britten ‘A ceremony of carols’, Opus 28. Dat zijn 18 minuten magische muziek die je een kerstgevoel bezorgen, maar dan niet van de zoete, kitscherige variant. Je zou het werk kunnen zien als een muzikale kerstmeditatie. Britten baseerde zijn werk op kerstteksten uit het midden-Engels, hij schreef het toen hij in 1942, per schip, onderweg was van New York naar Engeland. Het werk begint en eindigt met ‘Hodie Christus natus est’. Daartussen klinken tien deeltjes met titels als: ‘There is no rose’, ‘This little babe’ en ‘Freezing Winter night’. De net iets minder bekende klassiekers als ‘Jesus Christ the appletree’ en ‘Sleep, little one sleep’ krijgen van Tenebrae een opfrisbeurt, ze worden ontdaan van kitsch en tierlantijnen en klinken prachtig in hun strakke eenvoud. 

Met ‘In Winter’s House’ levert Tenebrae een bijzondere kerst-cd die de luisteraar uitdaagt om net iets verder te luisteren dan naar de bekende kerstcarols en om de kitsch van ‘Driving Home for Christmas’ en ‘Jingle Bells’ helemaal te vergeten.

Word gratis abonnee

Petrus gratis in de brievenbus?

Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)