Doorgaan naar hoofdinhoud
Vindplaats van geloof, hoop en liefde
subline-curl
Abonneer gratis op Petrus Magazine

Vindplaats: Jerke Setz op de natuurbegraafplaats

Jerke Setz (25) is gemeenteraadslid voor de ChristenUnie en kerkt bij Assen Zoekt. Hij ervaart God op een begraafplaats, vertelt hij vanuit natuurbegraafplaats Hillig Meer in Eext, waar zijn oma begraven ligt.

De bomen ruisen zachtjes in de wind, tussen het gras staan wat paddenstoelen. Een nietsvermoedende wandelaar ziet de houten schijven met namen op de grond waarschijnlijk niet meteen. “Bij dit paadje rechts”, wijst Jerke na een wandeling van 10 minuten. Naar joods gebruik hebben ze witte steentjes op het graf van zijn oma gelegd. Het is stil hier, vredig.

Begraafplaatsen, en in het bijzonder déze, zijn plekken waar Jerke God dichtbij ervaart. “Dat komt door de rust van de natuur en doordat ik mensen herdenk die wat hebben betekend voor me.” Ook zijn kijk op de dood speelt een rol: “De dood kan zwaar zijn, maar hij hóórt bij het leven. Dat geeft een bepaald perspectief: als mens maak je fouten, op je sterfbed relativeert de dood die fouten. God staat erboven, Hij laat ons niet los.” Hier ervaart hij ook radicale gelijkheid. “Zwerver of koning, we gaan allemaal dood.” Dat is een bevrijdende gedachte: “Ik doe mijn best om de wereld een beetje mooier achter te laten, maar ik hoef de wereld niet te redden. Uiteindelijk is het aan God.”

Luister de nieuwe Petrus-podcast ‘De Vindplaats’. Daarin vertellen mensen hoe en waarom zij God op bepaalde plekken ervaren. Hier hoor je ook het hele verhaal van Jerke.

Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)