Doorgaan naar hoofdinhoud
Vindplaats van geloof, hoop en liefde
subline-curl
Abonneer gratis op Petrus Magazine

Vindplaats: Greethe vindt God tijdens tikva

Door de bewegingsoefeningen van tikva – Hebreeuws voor ‘hoop’ – komt God heel dichtbij, ervaart Greethe Hanekamp (31). De tikva-instructeur en retraitebegeleider vindt God tijdens haar tikva-lessen in Klooster Nieuw Sion in Diepenveen.

Op matjes doen mensen een stretchoefening. Door de kapittelzaal van het klooster klinkt muziek. Die is speciaal gecomponeerd voor tikva. Deze vorm van bewegen en ontspannen die uit Zweden komt, heeft de Bijbel als bron. Greethe leest 1 Johannes 4:19: “Wij hebben lief omdat God ons het eerst heeft liefgehad.”

‘Tikva geeft aandacht aan geest, ziel én lichaam’

Deelnemers ervaren verstilling tijdens tikva, bijvoorbeeld bij de ademhalingsoefening. Greethe: “We leggen onze handen op de buik. Dan zijn we ons bewust van de ademhaling die we van God hebben gekregen. Daardoor voelen we de connectie met God. Dat is echt op zielsniveau, ik kan het niet in woorden pakken. Dankzij tikva krijgen geest, ziel én lichaam aandacht.”

Greethe houdt van sporten, daarom past deze manier van bewegen zo goed bij haar. “Ik ben ervan overtuigd dat het lichaam een rol speelt in het geloof. We nemen altijd vijf minuten om op ons matje te liggen, dan mag je fysiek rusten bij God. Elke les lees ik bijbelteksten voor rond een bepaald thema. Toen ik kennismaakte met tikva, wist ik dat ik dit wilde delen met anderen. Deze beweging geeft hoop.”

Elke week het beste van Petrus online

Ontvang de wekelijkse nieuwsbrief

Vindplaats: de podcast

God vinden aan de keukentafel, in Taizé of bij een raffinaderij? In de Petrus-podcast ‘Vindplaats’ vertellen meer mensen hoe en waarom zij God op bepaalde plekken ervaren.
Abonneer je nu via Spotify, Apple of een andere podcastapp.

Podcasts Vindplaats op Spotify

Podcast Vindplaats op Apple Podcasts 

Tekst: Anneloes van ’t Hof | Foto: Niek Stam

Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)