Doorgaan naar hoofdinhoud
Vindplaats van geloof, hoop en liefde
subline-curl
Abonneer je op Petrus Magazine

Heer, raak mij aan met uw adem

Lied 695 uit het Liedboek (+ toelichting).

Heer, raak mij aan met uw adem,
reik mij uw stralend licht,
wijs mij nieuwe wegen,
geef op uw waarheid zicht.

Raak met uw adem mijn onrust
tot ik de rust hervind.
Al mijn wonden heelt Gij:
Gij ziet in mij uw kind.

Wees ook de Geest die mij aanvuurt
en al mijn twijfels bant.
Als geroepen kom ik:
mijn tijd is in uw hand.

Kom en doorstraal mijn dagen,
Geest van God uitgegaan,
die mijn ogen opent
voor wie nu naast mij staan.

Heer, raak ons aan met uw adem,
geef ons een vergezicht!
Draag ons op uw vleugels,
zegen ons met uw licht!

Toegelicht: Heer, raak mij aan met uw adem

(door dr. Oane Reitsma, predikant van de Protestantse Gemeente Enschede)

Fins Pinksterlied

Uit Scandinavië komen verrassende liederen, zo ook dit op-en-top pinksterlied van Finse origine. Het lied is van oorsprong niet eens per se als pinksterlied bedoeld geweest, maar in Finland is het sinds 1981 zeer populair geworden binnen en buiten de kerk. Misschien wel omdat het thema in onze hedendaagse cultuur zo herkenbaar is: de onrustige zoeker die rust en ruimte zoekt en daarvoor nieuw wegen aangereikt wil krijgen. Daartoe wordt de Geest aangeroepen, of – veel mooier gezegd – God wordt aangeroepen ons met zijn adem aan te raken. Want uit de adem die God inblaast, wordt immers leven geboren, splinternieuw leven.

De lucht klaart op

Deze Geest, waarop wordt gehoopt, verdrijft onrust, twijfels en duisternis, heelt wonden en is daarmee de ‘Geest van de waarheid’, Geest van het licht. In de loop van het lied wordt dat steeds duidelijker omdat de positieve woorden steeds meer ruimte innemen en er voor de onzekere geen plaats meer is. De hele lucht klaart op!

Jongerenwerker

Met dat de lucht opklaart, gaat het ineens niet meer om je eigen besognes, maar worden je de ogen geopend voor wie naast je staat (couplet 4): de wereld is groter dan je tot nu toe ervoer en dat nieuwe perspectief plaatst jou ook in een andere positie. Het draait niet om je eigen zorgen, je hebt een taak voor de ander te vervullen, je mag de ander zien staan. Dat is nog beter te begrijpen als we ons realiseren dat de tekstdichter als jongerenwerker werkzaam was – zo ontdekken jonge mensen gaandeweg hun plek in de wereld en hun rol ten aanzien van de mensen en de wereld om hen heen. Met dit nieuwe perspectief ontstaat bovendien een vergezicht voor heel de schepping (couplet 5), de wereld waar we naartoe leven en waar de mensen er voor elkaar zijn in plaats van tegenover elkaar of op zichzelf gericht. De Geest vuurt daartoe aan!

Meditatief

Zo krijgt het lied een bijna therapeutisch effect. Of het verlichtingseffect van een yoga-oefening. Niet in de laatste plaats is de haast meditatieve melodie daarbij behulpzaam. De verlichtende sprong in de derde regel ademt letterlijk de ‘nieuwe wegen’ waarvan in couplet 1 sprake is: je wordt even opgetild. Zo worden wij door Gods Geest op vleugels gedragen en gezegend met licht.

Elke week het beste van Petrus online

Ontvang de wekelijkse nieuwsbrief