Doorgaan naar hoofdinhoud
Vindplaats van geloof, hoop en liefde
subline-curl
Abonneer gratis op Petrus Magazine

Wandelen met God

Er wordt veel gewandeld in de gemeente van ds. Kest Jelsma, predikant in de Gereformeerde Kerk van Ommen/Witharen. Alleen of samen, of samen met God.

Geslachtsregisters behoren niet tot het meest boeiende deel van de Bijbel. Ook in veel gezinnen waar de Bijbel van kaft tot kaft werd gelezen, werden deze geslachtsregisters vaak overgeslagen. Mijn vader sloeg ze ook over omdat hij struikelde over al die namen. In Genesis 5 staat zo’n opsomming van al die vaders die zonen verwekten, ongelooflijk oud werden en stierven. Een bijzonder eentonige opsomming.

Behalve dan die ene, Henoch. Hij leefde zijn leven in verbondenheid met God. Letterlijk staat er dat die manier van leven een ‘wandelen met God’ wordt genoemd. Het leven van Henoch was dus anders dan van al die anderen. Hetzelfde geldt voor zijn sterven. Alle anderen stierven, maar Henoch werd door God meegenomen. Door God worden meegenomen, opgenomen, is dus blijkbaar meer dan alleen maar sterven. Vertrouwen dat je zult leven in Gods licht en liefde is meer dan ophouden te bestaan.

Leven in verbondenheid met God, wandelen met God, doet je beseffen dat je er nooit alleen voor staat, niet in leven, niet in sterven. You never walk alone. Wandelen met God is als wandelen met een goede vriendin of vriend. Tijd hebben voor elkaar, luisteren en spreken, het niet ongemakkelijk vinden als er al wandelend een stilte valt. De vertrouwelijke omgang, genieten van elkaars aanwezigheid.

Wandelen met God. Het is meer dan een rustige zondagmiddagwandeling. Net als van ieder mens zal ook de weg van Henoch soms door een donker dal zijn gegaan. Wat is het dan bijzonder als je juist daar mag ervaren dat je je weg niet alleen heeft te gaan. 

Het kan zijn dat je daar genoeg aan hebt, wandelen met God als Henoch. Maar er is ook een bekend verhaal van Petrus, Jacobus en Johannes met Jezus op de berg. Een hemels licht omringt hen, Mozes en Elia verschijnen. De hemel op aarde. Zo mag het nog wel even blijven, denkt Petrus. Laten we tenten opzetten, dit moment vasthouden. Maar het is Jezus zelf die zegt: ‘Kom op, we moeten de berg weer af. Blijf niet naar de hemel staren, je hebt hier op aarde een taak.’

Wandelen met God geeft moed, hoop, kracht en inspiratie voor onze levensweg. Jezus zelf opent ons de ogen voor die ander die met ons onderweg is. Wandelen met God: het is leven in verbondenheid met de Eeuwige die onlosmakelijk verbonden is met de mensen om ons heen.

Deze overdenking komt uit een aflevering van Petrus in het land (14 januari 2023). Kijk hier de hele aflevering terug. Mitch Wolterink zong in deze aflevering Lied 275: 'Heer, onze Heer, hoe zijt Gij aanwezig'. 

Elke week de nieuwste gebeden in je inbox

Ontvang de wekelijkse nieuwsbrief

Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)