Doorgaan naar hoofdinhoud
Vindplaats van geloof, hoop en liefde
subline-curl
Abonneer gratis op Petrus Magazine

Ruth: een powergirl met lef

Juist in de kerk zijn vrouwen te lang klein gehouden, vindt Gerrit van Dijk. Hij licht daarom graag een verhaal uit de Bijbel dat vrouwen volwaardig laat zijn. Zoals het verhaal van Ruth.

Vandaag lees ik het verhaal van Ruth (2:2-12). Deze jonge vrouw die al veel voor haar kiezen kreeg, heeft een gewaagde keus gemaakt. Ze verloor haar man en verliet haar land. Ze zit in Betlehem als vreemdeling met een verbitterde schoonmoeder. Wat nu? 

Ruth ontpopt zich als powergirl. Er moet brood op de plank, dus trekt ze eropuit. Daarmee toont ze lef. Het verhaal vertelt dat ze het geluk heeft om op een goede plek terecht te komen. Het zal zelfs een gespreid bed blijken. Maar dat weet ze niet op voorhand. 

Op de voorgrond

Ik vind het best bijzonder dat de Bijbel deze vrouw uit het buitenland, deze economische vluchteling zou je kunnen zeggen, op de voorgrond zet. Ruth is de overgrootmoeder van David en is daarmee een van de voormoeders van Jezus. Met een beetje fantasie kun je zeggen dat de kracht van Ruth ook in het DNA van Jezus zit.

Sterk verhaal

Ik moet als witte man natuurlijk oppassen dat ik hier niet aan women-washing doe. Door net te doen alsof het allemaal oké is in de Bijbel en in de kerk als het gaat om de rol van vrouwen. Want dat is niet zo. Juist in de kerk zijn vrouwen te lang klein gehouden. Juist daarom is het nodig om die verhalen uit te lichten die vrouwen volwaardig laten zijn. Dat kan met het verhaal van Ruth. Het is een sterk verhaal over een stoere vrouw. 

Popsongs van powergirls

Daar passen vele prachtige popsongs van powergirls bij. Wat dacht je van het spetterende duet van de queen of soul, Aretha Franklin, en diva Annie Lennox: Sisters are doin’ it for themselves? Of Roar van Katy Perry, of Girl on Fire van Alicia Keys? Er zijn twee songs waarin ik Ruth weerspiegeld zie: Unwritten van Natasha Bettingsfield en Fight Song van Rachel Platten. En eerlijk gezegd kan ik moeilijk kiezen. In Unwritten gaat het over talenten die in jezelf verborgen liggen, en dat je jezelf moet openstellen voor kracht en inspiratie om dat eruit te laten komen en daarvoor soms buiten de gebaande paden moet gaan. Dat deed Ruth. Fight song toont de kracht die verscholen ligt in kleine dingen. Een mens kan een verschil maken als je ervoor gaat. Als je gelooft in jezelf. 

Vertrouwen vinden

In een tijd waarin alles in beweging is, de wereld overweldigend op je af komt, steeds sneller lijkt te veranderen en er veel onzekerheid is, mag je als mens vertrouwen vinden om op te staan en tegen de stroom in roeien.  

Meer lezen? Op heiligeherrieadventskalender.nl vind je elke dag een popsong uitgelicht, n.a.v. de dagelijkse bijbeltekst in de online adventskalender van Petrus.

Op weg naar Kerst

Bestel de adventskalender 'Ga mee!'

Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)