Doorgaan naar hoofdinhoud
Vindplaats van geloof, hoop en liefde
subline-curl
Abonneer gratis op Petrus Magazine

Pinksteren met je baby, peuter of kleuter: 5 christelijke activiteiten

Pinksteren is een belangrijk feest in de christelijke traditie, maar hoe breng je de betekenis van deze feestdag over aan jonge kinderen? Met deze 5 activiteiten kun je het pinksterverhaal op een speelse manier tot leven brengen voor je baby, peuter of kleuter.

Deze activiteiten zijn niet alleen leuk om samen te doen, maar geven ook een mogelijkheid om met je kind te praten over de betekenis van Pinksteren. Onder elke activiteit staat een bijbeltekst naar het bijbehorende gedeelte van het pinksterverhaal.

1. Feest van de Geest: ga bellenblazen

Pinksteren is het feest van de Geest. Gods Geest wordt ook wel zijn adem genoemd. Gods adem is overal om ons heen en in ons en blaast leven in. Met bellenblazen maak je adem een beetje zichtbaar en toon je de adem in prachtige regenboogbellen. Ga eens bellenblazen met je kind. Verwonder je samen over de kleurenpracht en het wegzweven van de bellen. Vermaak je met het stukploppen van de bellen, waardoor ze uiteenspatten in een druppelnevel over je heen.
Handelingen 2:17

2. Gods adem: zie en voel de wind

Gods adem kun je niet zomaar zien. Maar wat je niet ziet, kan er toch zijn. En het kan zelfs veel kracht hebben. Kijk samen met je kind uit het raam en onderzoek of je de wind kunt zien. Ga vervolgens met je kind buiten staan. Kunnen jullie nu de wind voelen en zien? Blaas daarna een ballon op en kijk eens of de ballon beweegt. Kun je de wind nu wel voelen/zien?
Sirach 16:20-21, Nahum 1:3b

3. Geestdrift: leef je uit met zingen, dansen, rennen

Pinksteren is het feest van geestdrift en passie. Wat doet jouw kind heel graag? Zingen? Dansen? Buitenspelen? Knutselen? Heel hard rennen? Met modder spelen? Wat het ook is, geef je er samen eens helemaal aan over. Leef je uit!
2 Samuel 6:14-1

4. Het vuur van de Geest: maak samen een vlammetje of kampvuur

Leg samen een kampvuur of een volle vuurkorf aan. Of – als je een haard hebt – richt de haard binnen in voor een vuurtje. Ontsteek het. Beleef samen (op veilige manier natuurlijk!) hoe het vuur de ruimte verlicht, en hoeveel warmte er van het vuur afstraalt. Zo is het ook met het vuur van de heilige Geest, dat met Pinksteren voor ieder mens is uitgestort. Het heilig vuur geeft warmte en licht vanbinnen en dat mag je uitstralen naar de mensen en de wereld om je heen. Ondertussen kun je een mooi lied zingen, bijvoorbeeld een Taizélied zoals Veni Sancte Spiritus (de Nederlandse vertaling van de liedtekst is: Kom, heilige Geest, ontsteek het vuur van uw liefde) of Dans nos obscurités (in de Nederlandse vertaling is daarvan de liedtekst: In onze duisternis, ontsteek, Heer, een vuur dat nooit meer doven zal). Zeker met kinderen van 3 en 4 jaar kun je er ook voor kiezen om het pinksterverhaal (uit de kinderbijbel) rond het vuur voor te lezen.
Handelingen 2:1-11

5. De Heilige Geest: maak een duif op de muur

In de Bijbel wordt de heilige Geest ook wel als een duif zichtbaar. Denk bijvoorbeeld aan het moment dat Jezus gedoopt wordt. Met je handen kun je de schaduw van een duif maken op een verlichte muur. Laat je duif maar vliegen, leuk hè?
Matteüs 3:13-17

De ideeën uit dit artikel zijn afkomstig uit het boekje 'Geloven met plezier' (2015).

 

Christelijk doeboek: Petrus Kids

Samen creatief aan de slag met een bijbelverhaal

Foto: Shutterstock / Ava Shana

Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)