Doorgaan naar hoofdinhoud
Vindplaats van geloof, hoop en liefde
subline-curl
Abonneer je op Petrus Magazine

Luistertip: 'I am perfect, I am broken'

Pieken en dalen, heiligheid en zonde. Gertine Blom luisterde een lied dat de twee kanten in het leven heel raak verwoordt.

In het Duits hebben ze, dankzij Goethe, een schitterend gezegde: ‘Himmelhoch jauchzend, zum Tode betrübt’ – hemelse vreugde, intens verdriet.

Pieken en dalen wisselen zich in een mensenleven af, soms sneller dan je zou verwachten. En soms komen ze helemaal tegelijk. Afgelopen maand zat ik aan het sterfbed van mijn oma, terwijl in mijn buik de volgende generatie aan het groeien is. Generaties komen en gaan, leven en dood zo dicht bij elkaar.

Zo groot is het niet altijd. In het klein gebeurt het ook. Soms voel je je on top of the world, gaat alles goed en gesmeerd. Even later gebeurt er iets dat het evenwicht volledig verstoort, voel je je eerder een mislukkeling dan een geslaagd mens.

In ons geloof zitten die twee kanten van het leven ook fundamenteel vervat. Een andere Duitser, Maarten Luther, verwoordde dat kernachtig, in het Latijn weliswaar: Simul iustus et peccator – ‘tegelijk gerechtvaardigd en zondaar’. Saint and sinner. Heilige en zondaar. We zijn allebei, en kunnen ons nooit verbeelden één van beide te zijn. Dat houdt ons enerzijds bescheiden: volkomen heiligheid zullen we niet bereiken, maar anderzijds behoedt het ons ook voor wanhoop: je bent ook nooit puur zondaar.

Mens zijn betekent onderdeel zijn van die soms verwarrende en ingewikkelde mix. We zijn geheiligde mensen in Christus en zitten er soms toch ongelofelijk naast. We hebben hoop op het eeuwige leven en toch is die hoop soms onbereikbaar en zien we vooral de gebrokenheid van deze wereld.

Ik kreeg pas van iemand een lied aangereikt dat die dualiteit in het leven heel raak verwoordt. Het is geschreven en gezongen door de Noord-Ierse Peter Wilson, artiestennaam Duke Special. Een lied zonder verrassende melodieën of meeslepende instrumenten, maar wel een lied om even met heel je aandacht te luisteren en te volgen. Ik vond het een bijzondere meditatieve ervaring. 

Op de YouTube-clip kun je ook precies de tekst meelezen. Voor mij was het een indringende herinnering aan de tweeheid van het bestaan. De zanger zegt zelf: ‘A reflection on being human.’

I am perfect, I am broken
I’m adored, I’m unspoken

I am nothing, I’m forever
I am right now, I am never

I am black and white, I am colour
I am risk, I am mother

I am holy, I’m disaster...

 

Lees ook:

Elke week het beste van Petrus online

Ontvang de wekelijkse nieuwsbrief