Doorgaan naar hoofdinhoud
Vindplaats van geloof, hoop en liefde
subline-curl
Abonneer gratis op Petrus Magazine

6x liederen van Willem Barnard, theoloog en dichter

Willem Barnard, ook bekend onder zijn pseudoniem Guillaume van de Graft, is een van de belangrijkste dichters van nieuwe gezangen in het Liedboek voor de Kerken. Meer dan zeventig liederen uit het liedboek zijn van zijn hand, nog afgezien van de berijmde psalmen. De Petrus-redactie zet een aantal klassiekers voor je op een rij.

In wind en vuur. Alle liederen. Dat is de titel van alle verzamelde liederen van Willem Barnard (1920-2010). De drie bundels nemen maar liefst dertien centimeter in van je boekenplank, illustratief voor de grote bijdrage van deze theoloog en dichter aan de kerkmuziek. De liederen van Barnard verschenen ook in bundels als Hemelhoog, Weerklank en de Evangelische Liedbundel. 

Wat zijn de goede vruchten

Lied 841 begint met een retorische vraag: “Wat zijn de goede vruchten, die groeien aan de Geest?” en beantwoord hem direct. Liefde, vreugde en vrede allermeest. Maar ook geduld, goedertierenheid en geloof om veel te vragen. Vooral met die laatste opvatting was Barnard zijn tijd ver vooruit. 

Een mens te zijn op aarde

Willem Barnard schreef dit lied, dat dezelfde titel draagt als een lied van Huub Oosterhuis, bij Mattheüs 4:1-11. Deze bijbeltekst beschrijft Jezus die in de woestijn op de proef wordt gesteld door de duivel.  

Als Gij er zijt, wees dan aanwezig

Als… dit lied begint met een vooronderstelling. Gods bestaan is geen stevig geloofsfundament, maar een zoektocht. 

Alles wat over ons geschreven is

De veertigdagentijd is niet denkbaar zonder dit bekende lied van Willem Barnard, op de monumentale melodie van Frits Mehrtens. Het lied kent twee varianten, hoewel in het Liedboek voor de Kerken-1973 maar één versie stond. In het ‘nieuwe liedboek’ staan ze wel allebei. 

De aarde is vervuld van goedertierenheid

Ook deze klassieker is van de hand van Barnard en Mehrtens. Tekst en melodie van dit paaslied zijn samengegroeid tot een lied dat het opkomen van wat gezaaid is en de rijkdom daarvan tot onderwerp heeft. 

 

Vergeet niet hoe wij heten

Dit lied kan zowel op Eeuwigheidszondag worden gezongen als bij afscheid nemen en sterven in het algemeen. De tekst bevat enkele voor de dichtkunst van Willem Barnard zo typische paradoxen. 

 

Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)