Doorgaan naar hoofdinhoud
Vindplaats van geloof, hoop en liefde
subline-curl
Abonneer gratis op Petrus Magazine

Leestip: Als een rivier

Rebecca Schoon las ‘Als een rivier’ van Morgan Harper Nichols. Deze schrijfster laat haar met nieuwe ogen naar de wereld kijken.

Morgan Harper Nichols: ‘Als een rivier, vind een nieuw ritme voor je leven’, uitgeverij KokBoekencentrum.

 

In ‘Als een rivier’ schrijft Morgan Harper Nichols over haar zoektocht in het leven, over haar ups en downs en hoe ze daarvan geleerd heeft en door gegroeid is, en waar ze inspiratie vandaan haalt. De kern die steeds terugkomt gaat over ‘mildheid’ naar zichzelf, door alles heen. Ze is anders naar zichzelf gaan kijken en weet beter wat haar helpt om dieper adem te halen en vrede te ervaren.

Tijd voor introspectie

In het boek gaat het veel over het meebewegen in het natuurlijke ritme van de tijd en de cyclus van de natuur. Nu het eerder donker wordt, heb ik veel vaker de behoefte om met een boek op de bank te kruipen met een dekentje over me heen. Ik sta wijd open voor nieuwe inzichten en inspiratie. Hoe leid ik mijn leven eigenlijk, wat gaat goed, waar ben ik dankbaar voor, wat zou ik willen veranderen? En vooral: wat kan ik nog loslaten wat mij niet meer dient? Zoals de bladeren die in de herfststormen één voor één van de bomen loskomen, wetend van een nieuw begin.

Heldere thema’s

Het boek bestaat uit thema’s in korte overzichtelijke hoofdstukken. Bijvoorbeeld: vrede is een cyclus, gemeenschap, heelheid, empathie, stilte, rust, openheid, loslaten, groeien. Net als de meeste spirituele boeken lees je niet alles achter elkaar. Kies een thema dat jou op dat moment aanspreekt, dat jou nu bezighoudt. Laat het bezinken, maak een wandeling, staar uit het raam. En als je tijd kunt maken; schrijf je eigen reflectie in je dagboek. Ook over schrijven in een dagboek is een mooi hoofdstuk gewijd: ‘Je gaat dingen meer waarderen als je ze opschrijft.’ (pag. 131)

Inspirerende schrijfster

Morgan Harper Nichols is vrouw, christelijk, kunstenares, schrijfster, Afro-Amerikaanse en heeft de diagnose ASS (autismespectrumstoornis). Ze is christelijk zonder effort en zonder krampachtig zoeken naar woorden. In Nederland zijn we zo geneigd het helemaal te ontleden om het te rechtvaardigen. Of vaag te blijven omdat het allemaal niet rationeel aanvoelt. Háár geloof is deel van haar leven en cultuur, zonder dat het orthodox aandoet. Het gaat niet de hele tijd over haar geloof maar het is helemaal verweven in de teksten. Ontspannen wordt God af en toe genoemd, een bijbeltekst geciteerd of gaat het over haar kerkgemeenschap. Bevrijdend om te lezen. Ze is veelzijdig en in sommige opzichten heel anders dan ik. Ik merk dat ze me met nieuwe ogen naar de wereld laat kijken.

‘Hoe leid ik mijn leven eigenlijk, wat gaat goed, wat zou ik willen veranderen en vooral: wat kan ik loslaten wat mij niet meer dient?’

Uitdagingen door autisme

Het thema door alles heen is: blijven ademhalen. Dat klinkt eenvoudig, maar ze laat zien hoe lastig dat soms is, juist voor haar. Ze geeft veel concrete dagelijkse voorbeelden van waar zij allemaal tegenaan is gelopen. En vertelt over de mildheid die ze geleerd heeft voor zichzelf en anderen op te brengen. Je bent namelijk nooit de enige die ergens mee worstelt. Zij heeft geleerd door vallen en opstaan. Ze is heel open over haar ASS, en hoe ze op haar manier rust en ritme heeft gevonden. Ze is erin geslaagd om een boek te schrijven waarin iedereen zich zal herkennen, met universele thema’s. Maar misschien is het nog wel extra interessant als je zelf deze diagnose hebt gekregen, of dierbaren in je omgeving. Ik hoor steeds vaker over meisjes die deze diagnose krijgen. Er is steeds meer openheid over. Het is echter geenszins een handboek over autisme. Het is een spiritueel boek over bezinning, ontwikkeling en nieuwe inzichten. Hier doorheen gevlochten kom je voorbeelden tegen uit haar eigen leven. Vaak zijn ze heel universeel en soms gelinkt aan haar beperking.

Prikkelende citaten

Graag citeer ik een paar mooie quotes uit het boek om je nieuwsgierig te maken. Boven alles is ze menselijk en toegankelijk, kwetsbaar en praktisch, en dat heeft me erg geraakt.
‘Als ik mijn dagboek teruglees, zal ik troost vinden in mijn eigen woorden.’ (pag. 126)
‘Ik adem diep in en neem de wereld om me heen in me op. (…) Ik stel me open en sta mijn zintuigen toe om ten volle te ervaren. Zonder de verwachting dat alles zal veranderen in een product of gedicht.’ (pag. 34)
‘Oefening: Noteer in een bepaalde week alle citaten, liedjes, dichtregels die je opvallen. Koop een mooi boekje en schrijf alle teksten op, waar je het vond of van wie je het hoorde. Lees regelmatig terug en laat je inspireren door de gemeenschap om je heen.’ (pag. 100)
‘Door ruimte te maken voor stilte, maken we ruimte voor het genot van het onverwachte.’ (pag. 139)
‘Leer erop te vertrouwen dat, hoewel het niet altijd zo voelt, er mensen bereid zijn je te steunen en samen te zoeken naar gerechtigheid.’ (pag. 175)

Instagram en haar kunst

Naast dit boek schreef ze nog twee andere boeken, maar het meest geïnspireerd raakte ik nog van haar eigen tekeningen met quotes die ze post op Instagram. Klik hier. De combinatie van het boek en haar vormgeving vult elkaar prachtig aan.

Word gratis abonnee

Petrus gratis in de brievenbus?

Unsplash (kop)/ Rebecca Schoon uit 'Als een rivier'

Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)