Doorgaan naar hoofdinhoud
Vindplaats van geloof, hoop en liefde
subline-curl
Abonneer gratis op Petrus Magazine

Leestip: ‘Alles wat zacht was’

Rebecca Schoon vindt inspiratie en rust in het boek Alles wat zacht was van kunstenaar Grady van den Bosch. “Het boek is een verademing, een streling als een zuchtje wind, vrede voelen.”

In een boek met 40 tweeluiken van kunstwerken met een gedicht toont kunstenaar Grady van den Bosch beelden en gedachten over kwetsbaarheid en geborgen zijn. In al haar gedichten ervaar ik een diep vertrouwen in de Eeuwige. 

luwte voor mijn naaktheid
een hemdje voor mijn ziel
zo natuurlijk als de wol om een schaap
als de fluit om een klank

soms de ander

altijd God

Inspiratie voor de dag

Ik ben in een hangmat gaan liggen met dit mooie herfstweer. En zo nu en dan lees ik een gedicht en kijk naar het kunstwerk ernaast. En dan laat ik het op me inwerken. Kijk naar de bladeren boven me en voel me omhuld. Na een tijdje ben ik verzadigd. Want elke tweeluik is een meditatie op zichzelf. Ik kies er vaak een als inspiratie voor de dag, of ik sla het boek willekeurig open en laat me verrassen. En ik neem het mee als een mantra. 

Niemand is kreukvrij

Het boek sprak me meteen aan. Kwetsbaarheid heb ik altijd als iets positiefs gezien. Misschien had ik het geluk dat het werd geaccepteerd als ik me kwetsbaar opstelde. Eerlijk te zijn over dat het me soms ontbreekt aan vertrouwen of dat ik bang ben. Of bijvoorbeeld te durven zeggen dat ik een ander nodig heb. Meestal bracht dat de ander dichterbij en kon ik vervolgens meer mezelf zijn. Een veilige omgeving is daarvoor wel een vereiste. Maar het vraagt ook vertrouwen; dat het oké is om te falen en dat je niet kreukvrij bent.

Je laten vallen in Gods hand

Bij Van den Bosch gaat het meestal over dit vertrouwen. Over loslaten. Over je laten vallen in Gods hand. Hoe eng dat soms ook is. Vertrouwen op wat zacht is. Op wat blijft. Ook gaat het over jezelf kunnen en durven zijn. Uit je cocon komen. In het leven staan, met al je rafels en kreukels. Het boek is een verademing, een streling als een zuchtje wind, een diep durven inademen en vrede voelen. Zo zou ik haar woorden en kunst omschrijven. Als het dan toch in woorden moet. 

Beelden die binnenkomen

Kwetsbaarheid is voor mij ook bibberig, beangstigend soms, onzeker. Deze kant belicht ze minder. Ze is vooral bemoedigend. Haar uitingen stellen me gerust, vertellen me dat het rust geeft om te vertrouwen op God. Zonder clichés. Integendeel. Poëtisch, verrassend, beeldend. Onverwachte beelden die bij me binnenkomen zonder dat ik ze met mijn hersenen begrijp. Intuïtief. Alsof de beelden en de woorden gewoonweg tot haar kwamen in momenten van diepe vrede …

Grady van den Bosch: Alles wat zacht was, Uitgeverij Anderszins

Op weg naar Kerst

Bestel de adventskalender 'Ga mee!'

Beelden: Grady van den Bosch

Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)