Doorgaan naar hoofdinhoud
Vindplaats van geloof, hoop en liefde
subline-curl
Abonneer gratis op Petrus Magazine

Kerst met je baby, peuter of kleuter: dit kun je thuis doen

Overal verschijnen lichtjes en agenda’s raken gevuld met borrels, diners en concerten. Het is bijna Kerst! Maar hoe ga je daar in al die decemberdrukte samen met je kind mee aan de slag en hoe kun je uitleggen wat het betekent? Petrus verzamelde vijf ideeën om thuis toe te leven naar Kerst met je baby, peuter of kleuter.

De activiteiten hieronder zijn geschikt om thuis te doen en waarschijnlijk heb je alle materialen al in huis. Bij elke activiteit staat een bijbeltekst die je zelf kunt lezen. 

1. Kerstliedjes zingen

Baby’s en jonge kinderen zijn gevoelig voor sfeer. Dus zelfs als ze nog te klein zijn voor activiteiten of knutselen, kunnen ze al meegenieten van het kerstfeest door muziek of lichtjes. Zet kerstliedjes voor kinderen op of speel ze samen op (zelfgemaakte) instrumenten. 
Lucas 1:46-55

2. Je huis donker maken

Kerst is het feest van de geboorte van Jezus. Het Licht is in het duister geboren. Maak het thuis ook eens donker en steek een lichtje aan. Een klein lampje of – nog mooier – een flakkerend kaarsje (pas uiteraard op voor de grijpgrage vingertjes). Zeg hierbij bijvoorbeeld de zin "Jezus is het Licht van de wereld". Je baby vindt het contrast tussen licht en donker ook reuze-interessant.
Johannes 1:1-5

3. Sterren kijken

Ga op een heldere avond samen naar buiten (de tuin in is vaak al spannend en mooi) en kijk naar de sterren. Vertel van de wijzen die de ster volgden om baby Jezus te leren kennen.
Matteüs 2:1-12

4. Een adventskaars maken

Maak zelf een adventskaars door met een mes 24 horizontale streepjes in een lange kaars te kerven. Kleur ze in met een rode of groene stift en schrijf bij elk streepje een getal van 1 tot en met 24 (van boven naar onder). Brand elke dag een streepje en tel zo samen af naar Kerst.
Johannes 1:1-4

5. Een kerststal bouwen met Duplo

Bouw met je kind een kerststal van Duplo. Maak een stevige stal, kies poppetjes voor Jezus, Jozef en Maria en kijk welke stenen je kunt gebruiken als voerbak. Als je dieren in je verzameling hebt, kun je de kerststal verder vullen. Een extra uitdaging: hoe bouw je met Duplo een mooie ster, die je boven op de kerststal kunt zetten?
Lucas 2: 6

Een aantal ideeën uit dit artikel zijn afkomstig uit het boekje 'Geloven met plezier' (2015).

Christelijk doeboek: Petrus Kids

Samen creatief aan de slag met een bijbelverhaal

Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)