Doorgaan naar hoofdinhoud
Vindplaats van geloof, hoop en liefde
subline-curl
Abonneer gratis op Petrus Magazine

Kauwen in de kerkbank

Een pepermuntje voor de preek. Of toch liever ander snoep? Een typisch protestantse gewoonte ontleed in vijf geliefde kerksnoepmerken, met de nummer 1 als laatste.

De preek is net begonnen, en in de kerkbanken klinkt geritsel en gescheur. In sommige gemeenten gaan de rollen de hele rij door, elders worden amper snoepjes gegeten. Tegenwoordig doet lang niet meer iedereen het in de kerk, maar menig protestant heeft in elk geval herinneringen aan snoep eten tijdens de dienst. 

Kauwen is, dat is wetenschappelijk bewezen, goed voor de concentratie. Dus helpt snoepgoed kerkgangers vast om zich beter te concentreren op de preek. Wat hebben protestanten op zak? 

Mentos 

Deze snoepjes zijn er in veel smaken, van exotisch fruit tot tranentrekkend scherpe pepermunt. De ronde vorm maakt het uitdelen extra gemakkelijk. Ze ploppen geruisloos uit de verpakking, het doorgeven verloopt als een geoliede, en vooral stille, machine. 

Fruittella’s 

Minder handig om door te geven en uit de verpakking te halen, maar aanzienlijk groter. En grotere snoepjes betekent langer kauwen, dus een langere spanningsboog. Ook komt elk snoepje in een los papiertje dat in allerlei vormen gevouwen kan worden. Afleidend of juist goed voor de concentratie?  

Drop 

De intense smaak. Perfect kauwbaar of juist oneindig sabbelbaar. Plus: de kracht om een vervelende prikkelhoest tegen te gaan. Dit snoepje heeft het allemaal. Pas wel op voor onsmakelijke smakgeluiden! 

Fisherman’s Friend 

Oorspronkelijk ontworpen voor vissers, vandaar de naam. Maar deze kleine keelpastilles hadden net zo goed Pastor’s Friend kunnen heten, want dankzij de sterke zuigsnoepjes wordt de predikant niet afgeleid door keelschraperij in het publiek. Wil je als kerkganger extra goed voor de dag komen bij de dominee, neem dan de extra scherpe variant. Je zult tot tranen geroerd in de dienst zitten. 

Pepermunt 

Het ultieme kerksnoep. Pepermunt komt in verschillende vormen en maten, dus er is voor elk wat wils. Met name King en Wilhelmina pepermunt zijn graag geziene merken in de kerk. De frisse smaak helpt om je bij de les te houden. En: je kunt erop sabbelen of knabbelen zonder al teveel lawaai voor andere kerkgangers. Het ideale kerksnoep dus. Dat beaamt zelfs zanger Stef Bos in zijn lied Pepermunt: 

Als de preek je gaat vervelen 
Als je niet meer luisteren kunt 
Het is de protestantse cocaïne 
Voor de gereformeerde junk 

Elke week het beste van Petrus online

Ontvang de wekelijkse nieuwsbrief

Beeld: Arend-Jan Westerhuis

Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)