Hoofd en hart, lichaam en ziel

Gertine probeert in lockdown-tijden iets nieuws: elke dag een half uurtje yoga. "Het helpt me om me te herinneren dat God me niet alleen een hoofd gaf, maar ook een lichaam."

Soms kom je op onverwachte plaatsen geloof, hoop en liefde tegen. Petrus vist de pareltjes voor je op! Tips? Mail naar petrus@protestantsekerk.nl.

Lockdown-leven betekent voor mij en voor vele anderen: dagenlang doorbrengen achter de computer. Er zijn geen ontmoetingen met echte mensen, geen ritjes naar het werk, en ook geen uitje naar het plaatselijke koffietentje om daar te gaan werken.

Gevolg: ik eindig de dag regelmatig met een zere nek en een wazig hoofd van alle schermtijd. Want met een klein huis, geen tuin en geen mogelijkheid om mensen op te zoeken (lockdown in Engeland betekent ook geen bezoek) ben je al snel veroordeeld tot een leven achter de computer.

Nu ben ik dit nieuwe jaar begonnen met iets moois. Het is de Thirty Day Yoga Journey’ van ‘Yoga With Adriene dertig dagen elke dag een nieuwe video op YouTube met ongeveer een half uur yoga. Adriene is een vriendelijke persoonlijkheid, die heel rustig en positief haar honderdduizenden fans door de oefeningen loodst. De halfuurtjes yoga hebben een weldadige uitwerking op de rest van mijn dag.

Het helpt me om me te herinneren dat God me niet alleen een hoofd gaf, maar ook een lichaam. Een lichaam dat beweegt, ademt, voelt. Het maakt me opener naar de wereld om me heen, om die te zien en er deel van uit te maken. Ik voel mijn lichaam vaker, ook als ik achter de computer zit – voeten op de grond, borstkas op en neer. Ik ben me bewuster van hoe vaak ik verkramp als ik werk, mijn schouders hoog en mijn kaken aangespannen. Elke dag leer ik een beetje dieper ademhalen en daarmee te ontspannen, maar ook me dankbaar te voelen voor alles wat ik ben: hoofd en hart, lichaam en ziel.

Op sommige dagen zijn mijn gedachten een warboel tijdens de les van Adriene en kost het me moeite om erbij te blijven. Op andere dagen kom ik langzaam tot rust. Die rust probeer ik mee te nemen de dag in, want het is juist die rust waarin ik iets van God ervaar. Als de dag vol en gestrest is, heb ik moeite om me te richten op God. Zo helpen de half uurtjes yoga me ook, juist, als gelovige.

Een bijzonder extraatje aan de yoga-lessen is dat ik die niet in mijn eentje doe. Het bereik van Adriene is enorm en er doen mensen over de hele wereld mee. Dat is niet alleen te zien aan het aantal views, maar ook aan de opmerkingen onder de video’s. Mensen moedigen elkaar aan, delen iets van hun eigen situatie of gedachten, vertellen in welk deel van de wereld ze wonen. Zo vormen honderdduizenden wildvreemden wereldwijd een positieve en opbouwende community. Prachtig vind ik dat - het is een geschenk om online zoveel vriendelijkheid te vinden. In die liefde zie ik iets terug van Gods liefde die overal en altijd vindbaar is.

O ja, als laatste nog dit: denk nu niet dat ik een heel soepel lijf heb. Ik ben van nature hartstikke stijf. Maar zelfs voor de houterigste lijven is Adriene geduldig en altijd bereid om te vertellen dat het niet erg is als het niet meteen lukt. Gewoon elke dag blijven komen en volhouden: het is net het echte leven. Op naar de rest van de dertig dagen.

Ook aan de slag met ontspannings- en ademhalingsoefeningen? Het platform Vacare binnen de Protestantse Kerk biedt verschillende oefeningen aan. Bekijk ze op protestantsekerk.nl/meditatie.

Lees ook: