Doorgaan naar hoofdinhoud
Vindplaats van geloof, hoop en liefde
subline-curl
Abonneer gratis op Petrus Magazine

Het verhaal van Lydia: woorden die raken

Vandaag spreekt ds. René de Reuver in Met hart en ziel over het verhaal van Lydia. Een indrukwekkende, inspirerende vrouw!  

(Scroll naar beneden voor de tekst van de meditatie)

"Woorden kunnen raken. Een verhaal wat u hebt gehoord en nooit meer hebt losgelaten. Zo ging het ook bij Lydia, een zakenvrouw met haar eigen bedrijf in een Romeinse garnizoensstad in Griekenland.

Ze had één ding ontdekt: het leven is veel meer dan making money, alleen maar geld verdienen. Wat heeft dit verhaal ons te zeggen?"

Bekijk hier het hele lied 'Op U alleen, mijn licht, mijn kracht', gezongen door Yosina Roemajauw (+ toelichting):

Meditatie: Het verhaal van Lydia, woorden die raken

U herkent dat vast wel. Woorden die je nooit meer bent vergeten en die je een andere kijk gegeven hebben op jezelf. Woorden die je raken en nog steeds inspireren.

Dat gebeurde ook bij Lydia, die zakenvrouw uit Griekenland. Een echte ondernemer: ze handelde in purperstoffen - een luxeproduct in die tijd. En ze had als vrouw een eigen huis in Filippi, de stad voor Romeinse officieren.

Maar ze wist van méér dan making money: ze was een zinzoeker. Als niet-Joodse vrouw was ze onder de indruk van de God van Israël. Op sabbat bezocht ze de gebedsplaats bij de rivier. Een indrukwekkende, inspirerende vrouw!  

Op een goede sabbat komt Paulus daar en houdt er zijn eerste Europese preek. Hij vertelt hoe hij vanwege een wonderlijke droom de oversteek gemaakt heeft van Turkije naar Griekenland. Het is zijn eerste sabbat in Europa, dit is de eerste plek die hij bezoekt.

Bij Lydia slaat zijn preek in als een bom. Die Jezus over wie Paulus het heeft: Hij moet de Messias zijn! Lydia is daar zo van overtuigd dat ze zich laat dopen. Zij plus haar huisgenoten, inclusief personeel. Zo ging dat in die tijd... Ze biedt haar huis aan als logeeradres voor Paulus. Haar huis wordt het centrum van de eerste kerk in Europa. 

Als je dit verhaal op je laat inwerken, besef je: het Evangelie is niet te stuiten. Het begint in Europa met een ondernemende zakenvrouw, die beseft dat er meer is dan geld verdienen.

Die door het verhaal over Jezus beseft: Op U alleen, mijn licht, mijn kracht, stel ik mijn hoop, U zorgt voor mij!     

Elke week het beste van Petrus online

Ontvang de wekelijkse nieuwsbrief

Marloes Kamer, KRO-NCRV

Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)