Doorgaan naar hoofdinhoud
Vindplaats van geloof, hoop en liefde
subline-curl
Abonneer gratis op Petrus Magazine

Halloween met kinderen: van griezelen naar vieren

Halloween roept bij veel ouders vragen op. Hoe vier je dit feest op een manier die bij jou en je christelijke geloof past? Predikant Otto Grevink deelt zijn eigen ervaringen en laat zien hoe Halloween meer kan zijn dan alleen griezelen, en hoe je dit feest kunt gebruiken om met je kinderen te praten over licht en donker, hoop en angst.

Kas en Saar vieren Halloween. De kinderboekpersonages van mijn dochter brengen Halloween nu ook bij ons in huis. Dochterlief vindt het leuk. Ze herinnert zich hoe ze vorig jaar hielp een pompoen te kopen en uit te hollen. Het werd een lampion die ze trots met een kaarsje erin buiten op de tuintafel zette.  

Twijfels 

Als ouder vind ik Halloween een uitdaging. De griezelige elementen roepen bij mij twijfels op. Niet bij de pompoen, maar bij het boek. Spoken, heksen, spinnen, schrikken, ‘lekker griezelen’, ik kan er niets mee. Ergens schuurt het met mijn christelijke geloof. Of moet ik me niet zo aanstellen en gewoon ook die poster uit de buurtapp ophangen waarop staat dat kinderen ook bij mij snoep kunnen krijgen? Kan het geen kwaad?  

De betekenis van Halloween

Ik heb in mijn christelijke geloof geleerd dat het belangrijk is om iets niet direct af te weren, maar om te kijken hoe we iets kunnen omarmen en omvormen tot iets goeds. Dat deden de missionarissen al die het oud-Keltische feest dat ze tegenkwamen omvormden tot ‘All Hallows Eve’, Allerheiligenavond, Halloween. Dat was een lichtfeest. Allerheiligen en Allerzielen werden daaraan gekoppeld. Allerheiligen herinnert ons aan de mensen die een lichtend voorbeeld zijn. En Allerzielen is een dag waarop we een kaarsje branden voor de mensen die we missen. We kennen ook gedachteniszondag. In dat licht kun je met je kinderen iets doen rond Halloween op een manier die bij je past.  

Halloween uitleggen aan kinderen 

Halloween is goed getimed: in de herfst, als de dagen donkerder worden en de blaadjes vallen. Je hoeft kinderen niet met angst, duisternis en dood te confronteren, maar ook zij weten op hun niveau wat verlies is. Zij zijn ook weleens bang, zeker in de herfst. Daar kun je bij aansluiten door het samen te bespreken en spelenderwijs te ontdekken. Het kan ze zelfvertrouwen geven en ermee leren omgaan. Juist door binnen verstandige grenzen deze bedreigingen en angsten te spelen en te verbeelden, overwinnen kinderen hun angst, twijfel en onzekerheid.  

Tips voor Halloween

Praten over Halloween 

Spelen met thema’s als donker en licht kan geweldige gesprekken opleveren. Stel je kinderen vragen en laat ze hun gedachten delen. Denk aan vragen als:   

  • Wat voel jij als het donker is?  
  • Ben je dan graag alleen of juist niet?  
  • Wat doe je om minder bang te zijn?  
  • Hoe voelt het om naar een lichtje te kijken?  
  • Is er een verschil met toen het helemaal donker was?  

Zingen 

In tijden van angst en onzekerheid kan de kracht van muziek troost en hoop bieden. Onze traditie leeft van het besef dat je in tijd van angst en nood kunt zingen – dat is twee keer bidden, zei Augustinus. Zo overwin je angst en breekt het licht door. 

De tekst gaat verder na de video.  

Licht 

Laat wat je eventueel met Halloween doet vooral een lichtfeest zijn. En begin bij die positieve ervaring, bijvoorbeeld met die pompoen (met een lachend gezichtje) met dat kaarsje erin. Dat lichtje in het donker kan ook gezellig zijn. En zonder is het minder gezellig, ja. Hoe voelt dat? Waarom is licht belangrijk? Wist je dat er over Jezus verteld wordt dat Hij het Licht in de wereld is? ‘Hij is het licht dat schijnt in het donker. En het licht heeft het niet gewonnen van het donker’ (Johannes 1:5 BGT). 

Op weg naar Kerst

Bestel de adventskalender 'Als nieuw!'

Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)