Doorgaan naar hoofdinhoud
Vindplaats van geloof, hoop en liefde
subline-curl
Abonneer gratis op Petrus magazine

God zal met je meegaan

Een zegenlied, geschreven door ds. Sytze de Vries en ds. Job de Bruijn (+ toelichting en bladmuziek).

(Scroll naar beneden voor de toelichting bij dit lied)

God zal met je meegaan
als licht in je ogen
als lamp voor je voet
als hand op je hoofd
en arm om je schouder;
als baken bij ontij en verte die wenkt
als groet op je lippen en hoop in je hart
als stem die je uitdaagt
en woord dat je voorgaat.

(tekst door ds. Sytze de Vries, muziek door ds. Job de Bruijn)

Download de bladmuziek

---

Toegelicht: God zal met je meegaan

(door dr. Oane Reitsma, predikant van de Protestantse Gemeente Enschede)

God om je heen

De klassieke zegen van de Ierse heilige Patrick is voor velen aansprekend, omdat er zo’n concreet, bijna tastbaar beeld van God uit spreekt:

De Heer zal voor je zijn om je de weg te wijzen,
Hij zal achter je zijn om je te beschermen, 
Hij zal onder je zijn om je op te vangen,
(enzovoorts)...

God is om je heen, zegt deze zegentekst, alsof Psalm 139 er letterlijk in tot uitdrukking komt: ‘U omsluit mij, van achter en van voren, u legt uw hand op mij’ (Ps. 139:5).

Het lied ‘God zal met je meegaan’ maakt gebruik van vergelijkbare beelden. God gaat mee ‘als licht in je ogen’. Dat betekent dat Hij er altijd is, zolang je je ogen open hebt en de wereld daarin toelaat. God is een kracht van buiten die doordringt naar binnen. Hij is een ‘lamp voor je voet (Ps. 199:105), maar ook een zegenende hand op je hoofd en een troostende arm om de schouder.

Groet – Stem – Woord

De tweede helft van het lied legt verrassend nadruk op het ‘woord’. Zo is God een groet op je lippen, met andere woorden: jij kunt ook zelf iets van het God aan de ander geven met jouw woorden, al is het maar een kleine dagelijkse groet. Maar niet alleen is Hij een stem die ons bevestigt in het comfortabele, maar die juist ook uitdaagt. Uitdaagt om echt stappen te zetten naar zijn toekomst: de ‘verte die wenkt’.

Moed-gevende melodie

De melodie is vooral zo hoopvol – of beter: moed-gevend – doordat er driemaal een melodische beweging naar boven wordt gemaakt. Alsof de melodie wil zeggen: God tilt je op, steeds opnieuw, doet je met opgeheven hoofd het leven recht in de ogen kijken. Je kunt het lied als een meditatief lied eindeloos doorzingen. Daarin is het eindeloze, eeuwige aanwezig-zijn van God gesymboliseerd.

In de muzikale uitvoering binnen de liturgie kun je van die eigenschap van het lied gebruik maken. Zing het bijvoorbeeld bij een uitvaart als de overledene wordt uitgedragen, tot hij uit zicht is, alsof het lied voor hem voor altijd doorklinkt. Of in een gedachtenisdienst, als de stenen met de namen van gestorvenen worden binnengedragen of de kaarsen aangestoken. Want de zegen van God is voor heel de gemeenschap der heiligen bedoeld en overstijgt de dood en al het doodse.

---

Dit lied werd gezongen in de Met hart en ziel-uitzending van 7 november:

Elke week het beste van Petrus online

Ontvang de wekelijkse nieuwsbrief

Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)