Doorgaan naar hoofdinhoud
Vindplaats van geloof, hoop en liefde
subline-curl
Abonneer gratis op Petrus Magazine

Column: Leven zonder social media

Ron van der Spoel besloot aan het begin van de zomer de sociale media uit zijn leven te bannen. Daardoor leeft hij aandachtiger en met meer oog voor de zegeningen die God geeft.

Je kent het vast: aan het begin van de zomervakantie neem je je voor om meer balans te creëren tussen drukte en ontspanning. Het klinkt als een briljant idee terwijl je lekker in je luie stoeltje ligt te zonnen. Tegelijkertijd weet je al dat dit voornemen gedoemd is te mislukken. Zo gaat het immers elke zomer. En elk jaar kom je na een ontspannen vakantie terug in het alledaagse leven met zijn drukke ritme. 

Weg met de sociale media 

Deze zomer las mijn vrouw het boek De radicale uitbanning van haast van de jonge predikant Mark Comer. Het boek zette ons aan het denken over hoe wij de balans in ons leven goed kunnen houden, ook na de vakantie. Een van zijn tips is om te breken met sociale media. Dat heb ik dus gedaan. Al sinds het begin van de zomer heb ik geen sociale media meer gezien. Ik merkte direct het verschil. Urenlang scrollen: ik zag het als ontspanning, maar ik kwam nauwelijks meer toe aan het lezen van een goed boek. Hooguit nog ter voorbereiding op een preek of lezing. 

Onbewuste beïnvloeding 

De tweede reden om sociale media uit mijn leven te verwijderen, is dat ik de laatste weken veel las en hoorde over de enorme, vaak onbewuste, invloed die al deze filmpjes en berichten op je hebben. Je voedt je geest, je gedachtewereld met wat anderen je voorschotelen als waar of belangrijk. Daarbij heb je vaak niet door hoe deze media bewust bezig zijn om jou te beïnvloeden. Zij gaan bepalen wat je belangrijk vindt, hoe je over dingen denkt … en je trapt er onherroepelijk in. 

Echte verandering 

De afgelopen maanden zonder sociale media heb ik verandering bij mijzelf gemerkt. Ik lees meer boeken dan ooit tevoren en merk hoe ze me prikkelen om dieper over thema’s in het leven na te denken. Daarnaast besteed ik de vrije tijd die ik nu heb aan meer bijbellezen. Niet om er een preek van te maken, maar gewoon om ervan te genieten. Ook merk ik dat ik meer tijd neem voor ontmoetingen en contacten met anderen. De aandacht die eerst werd opgeslokt door berichten en filmpjes besteed ik nu aan dingen die er echt toe doen, aan ontmoetingen, gesprekken, studie. 

Meer verdieping 

Ik leef aandachtiger, minder vluchtig. Dat geeft verdieping in wat ik doe en meer oog voor de zegeningen die God geeft. Dit is precies wat Paulus zegt in Filippenzen 4:8: “Verder broeders, al wat waar is, al wat eerbaar is, al wat rechtvaardig is, al wat rein is, al wat liefelijk is, al wat welluidend is, als er enige deugd is en als er iets prijzenswaardigs is, bedenk dat.”  

Probeer het eens 

Ik heb deze zomer ontdekt dat het verwijderen van sociale mediaplatforms van je telefoon of computer het echt mogelijk maakt om een nieuwe balans te vinden, minder druk te ervaren en er geestelijk rijker van te worden. Probeer het maar eens. En kijk dan eens of je volgende zomer nog steeds hetzelfde voornemen nodig hebt. 

Ben jij al gratis abonnee?

Abonneer je op Petrus en ontvang het magazine 4x per jaar gratis in je brievenbus

Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)