Doorgaan naar hoofdinhoud
Vindplaats van geloof, hoop en liefde
subline-curl
Abonneer gratis op Petrus Magazine

4x mediteren voor het slapen gaan

Heb jij ook wel eens last van niet in slaap kunnen vallen, veel te vroeg wakker worden of onrustig slapen? Ik wel. Hier vind je een aantal prettige vormen van mediteren voor vlak voor het slapen gaan die mij dan kunnen helpen.

Ik vind het heel verleidelijk om lekker te bingewatchen voordat ik ga slapen. Even verdwijnen in een andere wereld en de rest vergeten. Maar als ik moe, gespannen of onrustig ben, dan val ik daarna maar moeilijk in slaap. Het lichaam heeft de tijd nodig om langzaam ‘uit te gaan’. De tv op tijd uitzetten, nog even wat nakletsen of namijmeren over de dag met een kop slaapthee (behalve als je er ‘s nachts vaak uit moet om te plassen) helpt om langzaam in een slaapstand te komen. En liefst een stuk eerder dan je hoopt te slapen in bed kruipen met een boek. Het is de ideale avond voor mij. 

Mediteren voor een goede nachtrust

Maar soms is er te veel onrust of staat er de volgende dag iets spannends te gebeuren. Dan heeft mijn lichaam het nodig om eerst nog wat dieper in de ontspanning te komen. Het rumoer, de gedachten, de snellere hartslag, het gepieker moeten dan tot rust komen. Ik wissel vaak verschillende vormen van meditatie af, net wat ik op dat moment het meeste nodig heb: avondgebed, yoga, bodyscan of een geleide meditatie. Voor alle vormen geldt: zoek een plekje waar je even niet gestoord wordt.

1. Avondgebed: als ik ergens mee worstel

Toen ik met mijn zus en zwager in Roemenië woonde deden we het bijna elke dag. Samen bidden is makkelijker dan alleen, vind ik. Je helpt elkaar herinneren. En het verbindt: je deelt lief en leed met elkaar en met God. In mijn eentje lukt het niet zo vaak. Vaak kies ik voor deze vorm als ik in een pittige periode zit, als ik ergens in vastzit of ongerust ben over iemand. Dan zoek ik bewust het contact met God. Ik sta er dan minder alleen voor. Beginnend met een lied, dan een (Bijbel)tekst, paar minuten stilte en weer een lied. Als je het samen doet, kun je nog hardop voorbeden doen. Voor iets of iemand of om je dankbaarheid ergens over uit te spreken.

2. Yoga: als mijn lichaam teveel ‘aan’ staat

Ik heb wat filmpjes opgezocht, die heten ‘Yoga voor het slapen gaan’ of ‘Yoga for good sleep’. Ook een fijn filmpje is ‘Yoga voor rust bij God‘ van Riverbloom. Ze hebben een rustig tempo en brengen het lichaam in een rustige stand. Mijn favoriete filmpjes ken ik inmiddels uit mijn hoofd en zonder scherm is fijn, maar het kan me wel helpen omdat ik dan alleen maar hoef te volgen. En het scherm kan in een slaapstand. Het werkt bij mij als het hondje van Pavlov. Zodra ik een paar minuten bezig ben, ga ik enorm zitten gapen. Mijn lichaam denkt: hé nu gaan we blijkbaar ontspannen. 

3. Bodyscan: tegen stress

De bodyscan is een mindfulnessoefening. Je scant als het ware met je geest het hele lichaam. Ik vond een fijne stem en begeleiding op de gratis app Insight timer. Je ligt op je rug, concentreert je eerst op je ademhaling en je gaat dan met je aandacht in alle rust alle lichaamsdelen af. Het klinkt simpel, maar het doet bij mij wonderen. Ik kom er keer op keer ontspannen en uitgerust uit. Ik kies voor deze vorm als ik gestrest ben en mijn lichaam gespannen blijft. 

4. Geleide meditatie: weg van de externe prikkels

Als ik behoefte heb aan wat dieper en bewuster voelen kies ik hiervoor. Soms ben ik zo overprikkeld met externe (oppervlakkige) prikkels, dan wil ik even terug in mezelf. Voelen wat er nú is en wat er ook weer toe doet. Je vindt ze in allerlei vormen en maten, dus je kunt zelf het beste ervaren wat bij je past. 

Word gratis abonnee

Petrus gratis in de brievenbus?

Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)