Abonneer gratis op Petrus magazine

Dwight Dissels: 'Wat kan ik voor je doen?'

In een samenleving vol verdeeldheid en wantrouwen kan de kerk verschil maken. Rob Visser en Paul Visser praten met gospelzanger Dwight Dissels over muziek, racisme, en de kerk als vuurtoren. Wat kun je betekenen voor anderen? Daar gaat het Dissels om.

‘De eerste zwarte Jezus’, zo schreven kranten toen gospelzanger Dwight Dissels in 2017 meedeed aan The Passion. Zelf haalde hij dáár nu precies zijn schouders over op. Dat hij Jezus mocht vertolken, dát was voor hem bijzonder. “Mijn reactie was: ik ben ook de eerste kále Jezus.” Hij lacht hard. Dit is zoals het publiek hem kent: innemend, met een gulle lach, en open over wat hij gelooft.

Dankzij zijn deelname aan de RTL-zangtalentenshow The Voice of Holland en later aan The Passion heeft Dissels kunnen bouwen aan zijn carrière als gospelzanger. Hij zingt Nederlandstalige soul met een boodschap, zoals de songs ‘Echte Nederlander’, ‘Alles komt goed’ en ‘Altijd mijn kind’. Zijn grote wens voor ooit: “Een gospelconcert met groot orkest in Carré.”

Geraakt

“Welk nummer is je het meest bijgebleven van The Passion?”, wil Rob Visser weten. Daar hoeft de zanger niet lang over na te denken: “Het nummer van De Dijk: ‘Kan ik iets voor je doen?’ Achteraf liet een dame weten dat ze er enorm door geraakt was, alsof Jezus zelf vroeg wat Hij voor haar kon doen. Ze was ongeneeslijk ziek, ik ben het nummer later voor haar gaan zingen in het hospice. Voor mij heeft het daardoor een heel bijzondere betekenis gekregen. Eigenlijk vraagt Jezus aan ieder van ons: kan Ik iets voor je doen?”

“Mooi dat jou van zo’n enorm muzikaal spektakel juist dit ene bijblijft”, vindt Paul Visser. “Dat zegt alles over je leven, je geloof, je hart.” Iets willen betekenen voor anderen is voor Dissels vanzelfsprekend. Iedereen draagt littekens met zich mee, heeft hij geleerd in het leven. “En door die littekens kun je soms juist iets voor anderen doen.”

Zaadjes

De gospelzanger groeide op in Zaandam, in een christelijk gezin. Toen hij 10 jaar oud was, overleed zijn vader. “Een klap voor ons gezin, wij bleven met vraagtekens achter. In de jaren daarna had ik een hoop vragen: God, wie bent U dan? Hoe heeft dit kunnen gebeuren?”

God voelde ver weg voor de jonge Dwight. Terwijl zijn moeder zong in het kerkkoor, zat hij verveeld de kerkdiensten uit – hij ging liever voetballen. “Maar ik zag hoe mijn moeder elke dag opnieuw een keuze maakte om door te gaan. Daar zijn de zaadjes geplant voor mijn geloof.”

De ommekeer kwam toen hij op zijn 19e tijdens een gospelconferentie geraakt werd door de woorden van een gospelzanger. “Alle puzzelstukjes vielen in elkaar. Daarna begon mijn geloof een andere rol te spelen.”

“Inmiddels zet jij jezelf en je geloof zonder schaamte neer, waar je ook bent”, weet Paul Visser. “Dat doe ik bewust”, beaamt Dissels. “Waar ik ook ben, ook op een podium: het gaat niet om mij, maar om de boodschap van geloof, hoop en liefde.”

(...)

Meer lezen? Het volledige interview verschijnt op 27 mei 2022 in de nieuwste editie van het gratis magazine Petrus. Ontvang je Petrus nog niet? Het kan nog! Laat hieronder je gegevens achter, en Petrus ligt ook bij jou op de mat binnenkort.

Waar wil je Petrus Magazine ontvangen?

Word gratis abonnee

Petrus gratis in de brievenbus?

Tekst: Marusja Aangeenbrug | Foto's: Sjaak Verboom

Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)