Doorgaan naar hoofdinhoud
Vindplaats van geloof, hoop en liefde
subline-curl
Abonneer je op Petrus Magazine

Vrouw van de dominee

Na een lange dag komt Esther van Schie een man tegen die haar humeur laat opklaren.

Maandagmiddag half zes. Precies dat moment dat je te lang doorgewerkt hebt en bedenkt dat je toch echt ook nog eten op tafel moet zetten. En dat je vervolgens ontdekt dat je weliswaar nog macaroni en kaas in huis hebt, maar dat dat toch wel erg weinig vitamines zijn. Vandaag is zo’n dag. Dus spring ik enigszins chagrijnig op mijn fiets. Het wordt er niet beter op als ik na een paar minuten merk dat mijn band lek is.

“Hé, Esther!” hoor ik als ik mijn fiets aan de kant zet. Ik kijk om en word met een brede glimlach begroet. Daar staat hij. Een Arabische man. Moslim. Dat wil zeggen, aan de buitenkant. Toen hij klein was, ging hij in zijn eigen land naar school bij de nonnen. Die mochten niets vertellen over het christendom, maar de sfeer en de liefde is hij nooit vergeten. “In mijn hart ben ik christen”, zegt hij iedere keer weer.

Ik heb hem al een hele tijd niet gezien. Het eerste wat hij zegt is: “Ik kom zondag naar de kerk.” Ben benieuwd, denk ik, nog steeds een beetje chagrijnig van die band. Maar ik zeg: “Dat is fijn!” Dan roept hij verrassend genoeg zijn vriend erbij. “Dit is de vrouw van mijn dominee”, stelt hij mij voor, om direct tegen zijn vriend te vervolgen: “Ga jij met mij mee naar de kerk zondag?”

Dan klaart mijn humeur ondanks mijn lekke band en mijn lege maag toch op. Niet alleen omdat hij hier, misschien wel voor het eerst in zijn leven, voor zijn geloof durft uit te komen. Maar ook vanwege de titel ‘vrouw van de dominee’. Ik moet het even processen, maar dit is natuurlijk best een goede vondst als je in jouw cultuur echt geen vrouwelijke dominee kunt verkopen.

‘Ik zal de dominee alvast de groeten doen’

Ik knik minzaam. “Zeker, heel hartelijk welkom in de kerk zondag! En als ik straks thuiskom, zal ik de dominee alvast de groeten doen.”

Zou Petrus zich ook een pionier hebben gevoeld toen hij tijdens zijn zendingsreizen in aanraking kwam met nieuwe mensen en nieuwe culturen? Esther van Schie voelt zich dat in elk geval wel. Ze is predikant voor het landelijk werk onder migranten, zie geloofsinburgering.nl. Ook is ze voorganger van een jonge, internationale gemeenschap in Gouda. Meer weten over pionieren? Kijk op lerenpionieren.nl.

Elke week het beste van Petrus online

Ontvang de wekelijkse nieuwsbrief