Doorgaan naar hoofdinhoud
Vindplaats van geloof, hoop en liefde
subline-curl
Abonneer gratis op Petrus Magazine

Van U is de toekomst

René de Reuver, scriba van de Protestantse Kerk, begint een nieuw seizoen van ‘Petrus in het land’ met een hoopvol thema, ‘Van U is de toekomst’. Geen woorden voor straks maar voor nu!

Deze overdenking komt uit de laatste aflevering van 'Petrus in het land' (11 september, KRO-NCRV). De hele aflevering terugkijken? Ga dan naar NPO Start.

'Van U, God, is de toekomst. Een prachtig thema. Maar is niet een beetje gemakkelijk gezegd? Zo van: niet getreurd, alles komt goed. En is deze peptalk geen vlucht uit de harde werkelijkheid van alledag? Immers lang niet alles komt goed. Voor menig achtergebleven tolk in Afghanistan; voor je vader die besmet raakte met COVID en overleed; voor… vul maar aan.

Er is veel pessimisme en cynisme over de toekomst van de wereld. Voor velen ligt het leven in scherven. Vraag het maar eens aan die ondernemer in Valkenburg. Hij had zijn zaak net op orde - veel geïnvesteerd - en zag in één dag alles waardeloos worden door het nietsontziende water. Veel jonge mensen worstelen met zichzelf en twijfelen over de zin van hun leven. Een derde van de jongeren heeft na anderhalf jaar COVID psychische problemen. Om te midden van al die scherpe scherven dan te roepen: ‘Van U de toekomst’ lost niks op. Integendeel! 

Het luistert nauw als we tegen elkaar zeggen: Van U, God, is de toekomst! Dit zijn geen woorden om bij weg te dromen uit de harde werkelijkheid. Nee, het zijn woorden die het harde leven openbreken. Woorden die je zelf niet bedenkt. Woorden ‘van de overkant’. Als hemels licht dat zomaar op en door de scherven van je leven valt. 

Geen woord voor straks, maar voor nu. Om je juist nu aan op te trekken. Om de moed niet op te geven, maar het juist vol te houden, omdat de toekomst aan God is.

Ik hoorde daar een prachtig voorbeeld van. Na de overstroming in Limburg verzamelden de mensen van de kleine protestantse gemeente van Valkenburg allerlei spullen, zoals koelkasten. Deze goederen brachten zij om niet bij gedupeerden. Zo maakten zij concreet dat het laatste woord niet aan verwoesting en ellende is, maar aan God die de toekomst niet afbreekt maar opent!

Er is veel dat ons zorgen baart. De toekomst is niet rooskleurig. Wat mij moed geeft, ook voor dit nieuwe seizoen? De verrassing dat de toekomst aan God is. Kome wat komt.'

Beluister ook het lied uit deze aflevering van Petrus in het land:

Elke week het beste van Petrus online

Ontvang de wekelijkse nieuwsbrief

Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)