1. Bepaal je doel
Het is goed om te bedenken wat je precies zoekt. In afzondering individueel bezinnen? Of juist samen met een groep thematisch verkennen? De stilte in jezelf zoeken in combinatie met een gezellige groepsruimte? Met een thema de diepte in, met één begeleider of in een groep? Het kan allemaal. Vrijwel alle kloosters bieden een eigen kamer waar je ook de rust en stilte op kunt zoeken. De Oude Abdij in Drongen (België) en De Hooge Berkt in Bergeijk zijn bijvoorbeeld een fijne plek als je zoekt naar antwoorden, in gesprek wil, de diepte in, in combinatie met de stilte van de vieringen en de omgeving. De Oude Abdij is gebaseerd op de Ignatiaanse spiritualiteit (zie mijn leestip hierover), waarbij je bezig gaat met ‘geestelijke oefeningen’ en een persoonlijk begeleider krijgt. De Hoogte Berkt is een oecumenische gemeenschap waar mensen wonen en leven volgens een christelijke spiritualiteit-van-alledag. Ook hier is een breed aanbod van retraites, waarbij creativiteit ook vaak een onderdeel is.
2. Kies een plek die past bij jouw levensfase
Ik houd zelf erg van de stilte, de rust en niets hoeven, dus zonder programma. Maar er zijn periodes dat ik zo worstel met levensvragen, dat ik juist zoek naar een plek waar ik daarmee terechtkan. Ook heb ik periodes dat ik behoefte heb aan anderen om me heen, aan inspiratie, op inhoudelijk, spiritueel of creatief vlak. Dan ga ik actiever zoeker naar een specifiek retraiteprogramma. Het doet mij altijd goed. Bij De Spil in de bossen bij Hilversum, een oecumenisch retraitecentrum zonder kloosterlingen, kun je kiezen voor individuele of thematische retraites. Er komen vooral jonge mensen. Coördinatoren wonen op het terrein. Het is een levendige plek met veel geëngageerde betrokkenen. Er is een groep retraitebegeleiders. Je kunt ervoor individuele of thematische retraites terecht. De sfeer in de gezamenlijke ruimtes is gezellig en ongedwongen.
3. Let op locatie en omgeving
Houd je van natuur en stilte? Kies dan voor een retraite in een bosrijke omgeving of aan zee. Als je liever in de buurt van een stad blijft, kun je zoeken naar een klooster of retraitecentrum dat goed bereikbaar is. Als je voor stilte gaat en houdt van prachtige natuur dan is Monastère de Chevetogne in de Ardennen heel bijzonder. Er zijn twee soorten religieuze stromingen binnen het klooster: de orthodox-byzantijnse en de rooms-katholieke, maar de broeders vormen één gemeenschap. Er zijn twee verschillende kapellen met verschillende getijdengebeden. Het eten is in stilte in een refter met alleen de gasten. Met name de orthodoxe gebeden hebben diepe indruk op me gemaakt. Luister hier naar een viering. En lees hier mijn blog over Chevetogne.
4. Plan je tijd en budget
Hoeveel tijd wil en kun je besteden? Retraites variëren van een dag tot enkele weken of langer. Denk ook na over je budget. Sommige kloosters bieden eenvoudige accommodaties tegen een vrijwillige bijdrage, terwijl andere retraites duurder zijn. Ik ga graag naar Minderbroeders (en clarissen) in Megen, vanwege de gastvrijheid en de open en praktische spiritualiteit. Je kunt er prachtig wandelen – de Maas stroomt op nog geen 50 meter van het klooster en de binnentuin staat in mei vol met bloesem. Hier leef en woon je tussen de broeders. Een deel van de maaltijden is in stilte. Er is ook een nonnenklooster van de Zusters Clarissen in het dorp, voor een meer contemplatieve sfeer. Daar zijn de gastenkamers gescheiden van de woongedeeltes van de zusters. Wel eet je ook met de zusters gezamenlijk in stilte in de refter.
5. Kies tussen groeps- en individuele retraites
Overweeg of je een groepsretraite wilt doen, waar je met anderen het programma volgt, of liever alleen wilt zijn. Abdij Maria Toevlucht in Zundert, een klooster van Cisterciënzer broeders, is bijvoorbeeld heel geschikt voor individuele bezinning, rust en stilte. Hier ben ik het vaakst geweest. Er zijn weekenden waar zenmeditatie wordt aangeboden. Het ligt in een prachtige, bosrijke omgeving. De maaltijden zijn met de gasten in stilte en je hebt een eigen kamer met badkamer. Mocht je het te ver vinden, dan is er de Abdij van Egmond, in eenzelfde sfeer.
Het belangrijkste is dat je een plek kiest waar je je goed bij voelt. Neem een moment om na te denken over wat jij nodig hebt en zoek een plek die daarbij past. Succes met je keuze!
Zoek je meer inspiratie? Lees dan ook dit artikel, met 11 kloosters in Nederlands waar je terechtkunt voor een retraite:
Foto: Xander de Rooij