Doorgaan naar hoofdinhoud
Vindplaats van geloof, hoop en liefde
subline-curl

Tien meesterformules voor een goed leven

Wat geeft het leven zin, wat maakt het leven goed? Theo Boer moet bij dit thema denken aan het joodse feest Simchat Torah, waarbij joden al zingend de rollen van de Thora de synagoge ronddragen.

Lees bij deze overdenking Exodus 20: 1-17.

Veel mensen denken bij ‘geboden’ niet direct aan een goed leven. Daar heb je de godsdienst weer met zijn do’s and don’ts. Maar in het jodendom wordt daar heel anders naar gekeken. Aan het einde van het jaar (dat voor de joden in september valt) vindt een feest plaats met de naam ‘vreugde van de wet’. Rollen van de Thora worden op de schouders genomen en al zingend een synagoge rondgedragen. Soms gaat men er zelfs de straat mee op.

Daar kunnen christenen wat van leren. Nederlandse protestanten staan niet echt bekend om hun uitbundige vreugde. Met de Statenbijbel door de straten dansen, ik zie het mezelf niet doen. En waarom zou je dat doen, dansen met de Bijbel? Wel, hierom: God, die het universum schiep en de aarde in beweging zette, heeft het daar niet bij gelaten. Hij heeft de aarde niet, zoals ‘deïsten’ zuinigjes beweren, aan haar lot overgelaten. Ons welzijn blijft God bezighouden. ‘Doe deze geboden en je zult leven,’ zegt God over de wet. Het zijn tien meesterformules voor een goed leven. Joodse en christelijke theologen spreken daarom vaak liever over beloften.

‘Doe deze geboden en je zult leven,’ zegt God over de wet.

Probeer de tien geboden dus eens anders te lezen. Als de gebiedende wijs je stoort, probeer het dan eens met: ‘Je mag! Het gaat je lukken!’ Calvijn noemde dat ‘de leefregel der dankbaarheid’. Je hoéft niet meer te stelen! Trakteer de afdeling eens op pizza en vergeet om een tikkie te sturen! Jaloezie: waarom zou je? Je telt je eigen zegeningen en deelt ze met anderen. Niet echtbreken? Neem wat vaker een bloemetje voor je geliefde mee, hij verdient het! Zodra de tien geboden een leefwijze worden kan het goede leven beginnen.

Op welk gebod kun jij vandaag de ‘leefregel der dankbaarheid’ toepassen?

---

Deze overdenking komt uit het leesplan 'Het goede leven', samengesteld door het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap en de Protestantse Kerk in Nederland. In dit leesplan dagen twaalf theologen je uit tot een nieuw perspectief op 'het goede leven'. Bekijk alle afleveringen hier:

debijbel.nl/leesplannen/hetgoedeleven

Elke week het beste van Petrus online

Ontvang de wekelijkse nieuwsbrief

Foto: Wikimedia Commons

Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)