Doorgaan naar hoofdinhoud
Vindplaats van geloof, hoop en liefde
subline-curl
Abonneer gratis op Petrus Magazine

Jan Kooijman speelt Petrus in The Passion: "Veel mensen hebben behoefte aan een nieuw begin"

Op 9 april vindt in Roermond The Passion plaats, met acteur Jan Kooijman in de rol van Petrus. Zelf is hij niet religieus, maar de verhalen uit de Bijbel kent hij goed. “Op de basisschool kreeg ik elke week godsdienstles, ik ben er dus mee opgegroeid.” 

Hij was meteen enthousiast over zijn rol. “Petrus was het slimste jongetje van de klas, maar op het moment dat hij een slimme keuze moest maken, durfde hij niet te staan voor waar hij het meeste van hield”, zegt Jan over het moment waarop Petrus Jezus verloochende. “Daarin zullen veel mensen zich herkennen.”

Hij vindt zichzelf niet lijken op Petrus. “Ik ben wel heel toegewijd, maar ik ben niet zo impulsief als Petrus. En of ik Jezus zou verloochenen? Ik ben niet zo bang om een mening te verkondigen die niet populair is, dus daar herken ik me niet zo in. Die twijfel aan het einde, dat is voor mij een uitdaging. Ik ben aan het nadenken hoe ik hem zo goed mogelijk kan neerzetten.”

Ook het enthousiasme van Petrus intrigeert hem. “Petrus is de rechterhand van Jezus, een van zijn vroegste discipelen. Waar kwam zijn enthousiasme vandaan? Jezus was iemand die in opkomst was, misschien voelde het fijn om bij iemand te horen die lijkt te gaan winnen. Misschien genoot Petrus van alle aandacht rond Jezus.”

Ook al gelooft Jan zelf niet, hij kan zich “wel voorstellen dat mensen geloven in de opstanding. Hoop en vergeving staan centraal. Petrus maakt een fout, krijgt spijt en Jezus sluit hem ondanks alles in de armen. Ik denk dat veel mensen behoefte hebben aan zo’n nieuw begin.” 

U kunt The Passion op tv volgen vanaf 20.30 uur op NPO1 en via npostart.nl

Lees ook:

Elke week het beste van Petrus online

Ontvang de wekelijkse nieuwsbrief

Foto: EO/Willem Jan de Bruin | foto Jan Kooijman: Janey van Ierland

Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)