Doorgaan naar hoofdinhoud
Vindplaats van geloof, hoop en liefde
subline-curl
Abonneer gratis op Petrus magazine

Tafelen: Dagstart in het Stadsklooster

Een kopje koffie na de dienst, een kerkenraadsvergadering, een maaltijd voor de buurt, catechisatie met tieners...Wat gebeurt er aan al die tafels in kerken in heel Nederland?

Aan de rijkgevulde ontbijttafel heeft ds. Paul Wansink nét sinaasappelsap ingeschonken. Vlak daarvoor ging hij in de Trinitatiskapel nog voor in de metten. In alle vroegte begon daar het wekelijkse ochtendgebed. Na het ontbijt volgen de lauden.

In de mooie Trinitatiskapel kerken al sinds 1689 de Dordtse lutheranen. Elke woensdagochtend voegen zich nu de bezoekers van het Stadsklooster in die geschiedenis. Vandaag doen zo’n 35 mensen mee.
In oktober 2019 ging het Stadsklooster van start. Het is een initiatief van de hervormde Grote Kerk en de Evangelisch-Lutherse Gemeente Dordrecht, en een van de vijf activiteiten van Kerk in de Stad. De kapel is dagelijks open van tien tot twee, en iedere woensdag zijn er twee ochtendgebeden: om 7.15 uur de metten, om 8.45 uur de lauden.

‘Je trekt je terug voor gebed, daarna ga je de stad weer in’

De meeste bezoekers van de metten blijven graag ontbijten. Van lieverlee voegen zich de kerkgangers van de lauden bij hen. De combinatie van verstilling in de kapel en geanimeerde gesprekken aan de ontbijttafel werkt verrassend. “Het kleurt je dag veel meer dan ik verwacht had”, zegt Wansink, voorganger van de Grote Kerk in Dordrecht. “Het Stadsklooster staat midden in de oude binnenstad. In het klooster kun je je terugtrekken voor gebed, de kernactiviteit. Maar daarna ga je de ontwakende stad weer in.” De naam is bewust gekozen: het klooster is er voor de stad.

Naast vrijwilligers, organist en niet te vergeten de markante ‘huisbewaarder’ van de kapel – “een geschenk”, vindt Wansink – zijn er de voorgangers. “We noemen ons wel de zes kanunniken,” vertelt hij glimlachend, “naar de kanunniken die lang geleden in de Grote Kerk dagelijks de gebedsdiensten verzorgden.” Dat waren toen acht diensten per dag, tegen nu twee per week. Wordt dat meer? “Daar denken we beslist over na, want het Stadsklooster voorziet heel duidelijk in een behoefte!”

kerkindestad.nl

Elke week het beste van Petrus online

Ontvang de wekelijkse nieuwsbrief

Tekst: Henk de Winter | Foto: Sjaak Boot

Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)