Doorgaan naar hoofdinhoud
Vindplaats van geloof, hoop en liefde
subline-curl
Abonneer gratis op Petrus Magazine

Pieter-Jaap Aalbersberg (NCTV): "Vrede begint in het klein"

Geloof, hoop, liefde en vrede. Zijn dat geen loze woorden als je dagelijks met terreur te maken hebt? Juist niet, zegt Pieter-Jaap Aalbersberg, Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). “Conflicten zijn er altijd, maar je kunt veel doen om vrede in je eigen omgeving te creëren.”

Op de dag dat Petrus Pieter-Jaap Aalbersberg spreekt, vindt een van de enorme boerenprotesten plaats. Boeren trekken op naar Den Haag en bezetten de stad. De NCTV-organisatie heeft dan al dagenlang dreigingsanalyses gemaakt en overleg gevoerd om te voorkomen dat het escaleert.

Geen wonder dat Aalbersberg zijn baan veelzijdig noemt: “Het is onze rol om de dreiging van betekenis te voorzien en onze weerbaarheid te verhogen.” Terrorismebestrijding, cybersecurity, statelijke dreiging, beveiliging – allemaal onderwerpen voor de NCTV. Dat betekent veel coördinatie: tussen ministeries, met lokale gemeenten, en op internationaal niveau.

Zoektocht

Het is niet heel gebruikelijk dat mensen op hoge overheidsposten praten over hun geloof. Aalbersberg doet dat wel. “Ik ben aangesteld vanwege mijn kwaliteiten, niet vanwege mijn identiteit. Maar mijn geloof bepaalt mijn identiteit. Daar spreek ik dus graag over wanneer er vragen komen.”

Zijn geloof noemt hij de basis van wat hij doet. “We hebben twee eenvoudige boodschappen meegekregen: God liefhebben en de naaste. Ik geloof dat God een speciale plek heeft voor de zwakkeren. Elke dag oefen ik me erin de zwakken te beschermen. Voor mij is het een dagelijkse zoektocht om balans te vinden tussen maximale inzet én maximale afhankelijkheid. Dat maximale is de calvinist in mij,” glimlacht hij, “‘gewoon’ je best doen zou al goed genoeg moeten zijn.”

“Mijn werk is dienend, óók in mijn kerk in Zwolle, waar ik in het weekend woon. Ik ben daar niet leidend. Ouderen zijn vaak uit op behoudzucht. Je ziet in de Bijbel dat God juist jóngeren roept als er verandering nodig is: David, Gideon, Daniël. Ouderen spreken recht en adviseren. Het is goed dat ouderen in de kerk bidden en geven, en dat jongeren – die vaak radicaler zijn – zich richten op de toekomst van de kerk.”

Hoop creëren

U wordt vaak geconfronteerd met dreiging en angst. Misschien loopt u zelfs persoonlijk gevaar. Waarin ziet u hoop? 

“Die dreiging is soms persoonlijk ja. Maar hebt u gezien hoe het hier beveiligd is?” Inderdaad: het Ministerie van Justitie en Veiligheid is een soort vesting. Er hangen veel camera’s, en de deuren gaan alleen open als een beveiliger op een knop drukt. “Dreiging went nooit”, zegt Aalbersberg. “Zeker niet voor mensen die continu ernstig bedreigd worden. Ook daar houdt de NCTV zich mee bezig. Overigens heeft ieder mens te maken met gebrokenheid. De opdracht blijft om te zorgen voor elkaar. Zó creëer je samen hoop.”

Maar in uw werk ziet u toch meer ellende dan de gemiddelde burger? 

“We zijn geneigd om te focussen op wat verkeerd gaat. Maar er gaat zoveel goed in dit land. We hebben het beter dan ooit, maar zijn ook bozer dan ooit. In mijn werk kan ik iets dóén tegen de dreiging. En ik geloof dat de gebrokenheid uiteindelijk is goedgemaakt door Jezus. Dat dit bestaan zal leiden tot iets beters. 

De samenleving kunnen we niet veranderen, maar – en dat zei ik ook in de Protestantse Lezing – we kunnen er wel in het klein voor de ander zijn. Dat heeft groot effect. Kerken hebben een enorm belangrijke taak om die onderlinge samenhang te blijven benadrukken.”

Beschermen

‘Heb je vijanden lief’, kunt u dat nog?

“Als een arrestant wordt opgepakt, bescherm je de samenleving tegen gewelddadigheid. Vervolgens verandert die houding in zorg voor de arrestant. Als samenleving hebben we afgesproken dat de dader gestraft wordt, en dat moet ook.” Maar zijn werk draait óók om het voorkomen, en om het ‘goede verhaal’. “Daar staan wij als samenleving voor.” 

Twee maanden geleden was het Kerst. Gelooft u in vrede op aarde?

“Met de vrede in de Bijbel wordt vooral innerlijke vrede bedoeld. Heb je vrede met jezelf, met je omgeving? Dat heeft effect op het grotere geheel. Er zullen altijd conflicten zijn, maar je kunt veel doen om zelf vrede te creëren. De bijbelse vrede begint bij jezelf.”

---

Pieter-Jaap Aalbersberg

Voor zijn aanstelling als NCTV (zie nctv.nl) was Pieter-Jaap Aalbersberg politiechef van de regionale eenheid Amsterdam, en daarvoor korpschef. Na de ramp met vlucht MH17 leidde hij de repatriëringsmissie in Oekraïne. Aalbersberg (1959) is getrouwd met Roelanda. Samen hebben ze vier zoons. Op 31 oktober hield hij de jaarlijkse Protestantse Lezing. Vraag het boekje met de lezing hier gratis aan:

Meer informatie en bestellen

Word gratis abonnee

Petrus gratis in de brievenbus?

Tekst: Thea Westerbeek

Was deze informatie zinvol?
We hebben uw feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)