Doorgaan naar hoofdinhoud
Vindplaats van geloof, hoop en liefde
subline-curl
Abonneer gratis op Petrus Magazine

Overdenking: De gelijkenis van de wijngaard

De gelijkenis van de werkers in de wijngaard uit Matteüs 20:1-16 daagt ons uit om anders te kijken naar rechtvaardigheid en genade. Jezus toont ons een wereld waarin Gods goedheid boven menselijke maatstaven uitstijgt.

Toen de avond gevallen was, zei de heer van de wijngaard tegen zijn rentmeester: “Roep de arbeiders bij je en betaal hun het loon uit. Begin daarbij met de laatsten en eindig met de eersten.” 

(Matteüs 20:8) 

 

De gelijkenis van de werkers in de wijngaard (Matteüs 20:1-16) gaat in tegen alle menselijke verwachtingen. Jezus vertelt over een landheer die er meerdere keren per dag op uit trekt om arbeiders te werven voor het werk in zijn wijngaard. Als de lange werkdag ten slotte afgelopen is, wordt het loon uitbetaald. En dan blijken alle arbeiders – of ze nu de hele dag of slechts één uur gewerkt hebben – hetzelfde loon te ontvangen. De arbeiders die de hele dag gewerkt hebben, vinden dat onrechtvaardig. Begrijpelijk, toch? 

‘Jezus zet de verhoudingen op zijn kop’ 

Toch is de manier waarop Jezus de verhoudingen op zijn kop zet heel bevrijdend. Allereerst omdat de gelijkenis ons vertelt: of je nu eerder of later aanhaakt, voor God ben je niet meer of minder. Ook als je je leven tot dan toe nutteloos hebt doorgebracht, door niemand bent gezien, niets hebt betekend: je bent ook in het allerlaatste uur welkom bij het werk in de wijngaard. Sterker nog: de landheer is steeds weer op zoek naar nieuwe arbeiders. Ik hoor daarin: je moet je weliswaar zelf beschikbaar stellen, maar het diepe geheim is dat God jou vindt – en niet andersom. En dat Hij jou gebruiken kan. 

Iedereen wordt gezien

Wat ook bevrijdend is: dat de arbeiders allemaal hetzelfde loon ontvangen. Wij denken in termen van bezit, van verdienen, van recht hebben op, van loon naar werken. Maar deze gelijkenis gaat over gezien worden, mee mogen doen, mogen ontvangen – de ander net zo veel als jij. Bij God krijgt iedereen een rechtvaardig loon (vers 4), of je nu lang of kort gewerkt hebt. De laatste vraag van de landheer stelt ons op scherp: Ben je jaloers omdat ik goed ben? Kun je de ander zien als mens die net als jij door God gezien wordt en net zo goed een rechtvaardig en genadig loon mag ontvangen? 

Uit deze en andere gelijkenissen die Jezus vertelt, blijkt hoe haaks Gods werkelijkheid staat op die van ons. De verhalen laten ons iets proeven van hoe het is om te leven als werkers in Gods wijngaard. Jezus’ woorden roepen ons op om hier en nu open te staan voor de bevrijdende dynamiek van Gods koninkrijk. Het is een uitdaging om ons niet te laten bepalen door onze regels van ‘voor wat hoort wat’, maar door het goede dat God wil geven, aan jou én aan de ander. 

Petrus Kids: De gelijkenis van de wijngaard

In het nieuwste nummer van Petrus Kids ga je samen op ontdekkingstocht door de gelijkenis van de wijngaard. Je leest steeds een stukje van dit verhaal en daarna kun je samen met je (klein)kind aan de slag met de opdrachten en vragen. Ga samen op ontdekkingsreis!

Bestel Petrus Kids gratis

Christelijk doeboek: Petrus Kids

Samen creatief aan de slag met een bijbelverhaal

Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)