Doorgaan naar hoofdinhoud
Vindplaats van geloof, hoop en liefde
subline-curl
Abonneer gratis op Petrus magazine

Oefenen in gastvrijheid: kostbaar en kwetsbaar

Het verhaal van Abraham en Sarah laat ons zien hoe belangrijk het is om open te staan voor een ontmoeting van hart tot hart, zegt ds. Mathilde de Graaff.

Deze overdenking komt uit de laatste aflevering van 'Petrus in het land' (6 november, KRO-NCRV). De hele aflevering terugkijken? Ga dan naar NPO Start.

‘We hebben hier uitzicht over het wad en de haven. Boten komen en gaan. Mensen komen en gaan. Eigenlijk is dat ook het beeld van het leven: het leven is één groot reisverhaal. Denk maar eens aan het verhaal van Abraham en Sarah, aartsvader en aartsmoeder in het geloof. Zij horen op een dag een belofte, een stem over een land aan de overkant waar het goed leven is. Leven zoals bedoeld. Alle mensenkinderen samen, zonen en dochters. Abraham en Sarah zeggen: ‘Prachtig, gaan we doen. Wij gaan op zoek naar dat land. Wij gaan op reis met die droom. Met die belofte van het andere land aan de overkant.’ En met die horizon voor ogen pakken ze hun koffers in en ze gaan.

Maar dan zijn Abraham en Sarah oud geworden. Ze vragen zich af: wat komt er nu toch terecht van die belofte en die droom? Ze twijfelen aan het geloof en aan God. En dan opeens, midden op de dag, staan er drie onverwachte gasten voor de tent van Abraham. En Abraham en Sarah doen waar ze goed in zijn: ze onthalen ze gastvrij. In die ontmoeting vertellen de gasten: ‘Weet je nog, die droom, die belofte, over een gezegend volk dat na jullie komt? Zo talrijk als de sterren aan de hemel, de zandkorrels op het strand?’ Door de herinnering aan die belofte komen Abraham en Sarah weer in beweging. Ze raken bemoedigd en ze gaan weer verder met de reis van hun leven.

Abraham en Sarah die de tent van hun leven openzetten, zichzelf openzetten, worden nu eigenlijk zélf de gasten, worden onthaald door de gastheer van het leven zelf. 

Je leren openstellen voor elkaar, dat is eigenlijk oefenen in gastvrijheid. Als het lukt, een open ontmoeting, van hart tot hart, dan word je te gast in elkaars levensverhaal. En dat is een heilig gebeuren, even kostbaar als kwetsbaar. Maar als het gebeurt, dan zet het je geloof en je leven, je leven en je geloof, in beweging. 

Op de reis van geloof en leven, wil ik jullie graag mijn lievelingstekst meegeven: een tekst voor onderweg. Voor de ontmoeting met iedereen die op je pad komt, en in die ontmoeting misschien ook de ontmoeting met de Ander:

Houd de onderlinge liefde in stand, en houd de gastvrijheid in ere, want zo hebben sommigen zonder het te weten engelen ontvangen.’ - Hebreeën 13: 1-2

Beluister ook het lied uit deze aflevering van Petrus in het land:

Elke week het beste van Petrus online

Ontvang de wekelijkse nieuwsbrief

Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)