Doorgaan naar hoofdinhoud
Vindplaats van geloof, hoop en liefde
subline-curl
Abonneer gratis op Petrus Magazine

Maak van Blue Monday een dragelijke dag (voor jezelf én een ander)

De feestdagen zijn voorbij, we zitten alweer halverwege januari. Buiten is het grijs en koud en je weet dat de winter nog niet voorbij is. Een paar tips die je helpen om van deze dag een dragelijke dag te maken.

Zingen tilt je boven jezelf uit

Ben je angstig of moe? Voel je irritatie of verdriet? Stop het niet weg, maar merk het op. Emoties, ook de ongemakkelijke, zijn een signaal. Misschien is het tijd om een lied te zingen of te luisteren. Zingen tilt je even boven jezelf uit, boven de twijfels en zorgen die je hoofd in beslag kunnen nemen. Wat hierbij helpt: liederen hoef je niet zelf te bedenken. Ze worden ons aangereikt door medegelovigen die de woorden en melodieën al voor ons op papier hebben gezet. Kijk bijvoorbeeld eens naar de liederen hieronder. De tekst staat erbij, dus je kunt makkelijk meezingen. 
(Tip: kijk hier voor meer christelijke liederen). 

Bak iets voor een ander

Lucht van versgebakken cake in je keuken, snoepen van je net gemaakte koekjesdeeg … krijg je al zin om te bakken? Haal je schort tevoorschijn en maak het deze sombere januaridag gezellig en warm in de keuken. Neem het resultaat van je baksessie mee naar familie, vrienden of werk om ook wat van deze gezelligheid en warmte uit te delen. 

 

Doe ademhalingsoefeningen met de podcast ‘Op Adem’

Vind je het lastig om op te merken hoe je je voelt? Let dan eens op je ademhaling. Adem je vluchtig, snel en zit je ademhaling hoog? Dat duidt vaak op spanning. Adem een paar keer bewust in en uit. Laat de adem naar je buik zakken. Merk je wat dit met je doet? Neem een paar momenten op de dag om bewust even in- en uit te ademen. De podcast ‘Op Adem’ met Jan Verduijn kan je helpen om te focussen op ademhaling door meditatie. Luister deze maand elke werkdag een aflevering en doe de ademhalingsoefeningen. Elke dag heeft een ander thema en brengt je een bewust rustmoment. Voor het nieuwe jaar zijn er weer nieuwe afleveringen beschikbaar! 

Tip! Misschien zijn deze podcasts ook nog iets voor je:

Schrijf in een dankbaarheidsdagboek

Sta elke dag bewust stil bij de bijzondere en mooie dingen in het leven. Ook als het leven even niet zo meezit. Het klinkt tegenstrijdig, maar juist dan dankbaarheid oefenen kan heel troostend zijn. Waar ben ik vandaag dankbaar voor? In haar blog over zes andere manieren om te bidden schrijft blogger Rebecca Schoon over een dankbaarheidsdagboek. Ze schrijft er regelmatig in. Er staan ook allerlei inspirerende tips en spreuken in. Hierdoor leeft ze bewuster en gaan haar ogen open voor al het moois dat haar gegeven is, ook op Blue Monday. 

Geef aan een goed doel

‘Wie goed doet, goed ontmoet.’ Een ouderwetse uitspraak, maar daarom niet minder waar. Iets goeds doen voor de ander is fijn, niet alleen voor de ontvanger, maar ook voor jou. Een win-win-situatie. Doneer bijvoorbeeld boodschappen, kleding of geld aan je lokale voedselbank. Of kies een ander goed doel waar jij én de ontvanger(s) een goed gevoel van krijgen. 
Wat dacht je van één van de projecten van Kerk in Actie. 

Laat je niet ontmoedigen door goede voornemens

Op Blue Monday realiseren veel mensen met goede voornemens zich dat ze hun ingesleten patronen niet weten te doorbreken. Best confronterend, vindt Ron van der Spoel. Wie baalt van zichzelf, zoals Paulus, moet even goed luisteren naar wat Paulus over deze verslaving aan oude patronen zegt:

Ook scriba René de Reuver haalt het falen van goede voornemens aan in zijn nieuwjaarsboodschap van dit jaar, en heeft voor iedereen bemoedigende woorden: "Ook als je jezelf tekort voelt schieten, mag je terugvallen op de liefde en genade van God. Maar het zet je ook op scherp. Lukt het je om met diezelfde blik naar anderen te kijken? Schrijf je anderen af als hun prestaties achterblijven, of geloof je dat God ook hen het goede wil geven?"

Kijk en lees de nieuwjaarsboodschap hier:

Elke week het beste van Petrus online

Ontvang de wekelijkse nieuwsbrief

Was deze informatie zinvol?
We hebben uw feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)