Doorgaan naar hoofdinhoud
Vindplaats van geloof, hoop en liefde
subline-curl
Abonneer gratis op Petrus Magazine

Luistertip: 'Someone to you', Banners

Het lied ‘Someone to you’ van Banners past bij de bijbeltekst over de zalving van Jezus door een vrouw. Daaruit spreekt een groot vertrouwen en een grote liefde, precies zoals in het lied, schrijft dominee Marissa van Meijl.

Lezen: Marcus 14:1-11

Langzaam komen we dichter bij het lijden en sterven van Jezus. En Jezus zelf … Hij lijkt te weten wat er komen gaat. Hij weet dat het moment van loslaten dichterbij is dan ooit. Maar zou de vrouw die aan zijn voeten knielt dat ook begrepen hebben – helemaal en ten volle? Want waarom komt ze bij Hem, met die kleine kruik met olie die een vermogen waard is? Was het om Jezus tot koning te zalven? Omdat ze iets groots in Hem zag? Of was het, zoals Jezus zelf ook zegt, om zijn lichaam te balsemen voor de begrafenis? 

And if you feel like night is falling
I wanna be the one you're calling
'Cause I believe that you could lead the way

Grofweg vertaald betekent dit zoiets als: 

En als je het gevoel hebt dat de hemel valt 
wil ik degene zijn die er voor je is, 
want ik weet dat jij mij kunt leiden. 

Liefde en vertrouwen

Eerlijk gezegd weten we niet precies waarom de vrouw doet wat ze doet, want er wordt niets over gezegd. Toch spreekt er uit haar handelen een groot vertrouwen en een grote liefde. Zoals wij onze geliefden soms ook nog even vasthouden of aanraken, omdat we weten dat het moment van afscheid nemen nadert en we hem of haar eigenlijk nog zo heel graag hier willen houden. De vrouw komt met alles wat ze heeft en ze doet wat ze kan. En zo ziet Jezus haar handelen ook. “Ze heeft gedaan wat ze kon”, antwoordt Hij even later op de kritiek en de verwijten die er om hen heen geuit worden. Afgunstige, jaloerse stemmen. 

Het gaat door

De vrouw weet dan misschien niet precies waarom ze doet wat ze doet, maar vanuit Jezus is er het wel degelijk het besef van wat er komen gaat en waar Hij doorheen moet. Maar er is daarbij ook nog een ander besef, namelijk dat Jezus weet dat met zijn dood niet alles gezegd is, omdat Hij tegelijkertijd ook al over de toekomst praat. Lijden en dood, zij zullen komen, maar ook de opstanding en het leven zullen er zijn. Zijn verhaal zal dóórgaan. En het handelen van de vrouw vormt daarin een klein onderdeel, waarover tot op de dag van vandaag wordt gesproken. 
Over ‘van betekenis zijn’ gesproken … 

The kingdom come, the rise, the fall
The setting sun above it all
I just wanna be somebody to you 

Het koninkrijk, opkomst en ondergang,
De zon schijnt boven het al, 
Maar ik … ik wil gewoon van betekenis zijn voor iemand anders. 

Meer lezen? Op 40dagenheiligeherrie.nl vind je elke dag een andere popsong uitgelicht, naar aanleiding van de dagelijkse bijbeltekst in de Petrus-veertigdagentijdkalender. Marissa van Meijl is predikant en een van de initiatiefnemers van Heilige Herrie.

Elke week het beste van Petrus online

Ontvang de wekelijkse nieuwsbrief

Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)