Doorgaan naar hoofdinhoud
Vindplaats van geloof, hoop en liefde
subline-curl
Abonneer gratis op Petrus magazine

Loslaten, hoe doe je dat?

Loslaten is misschien wel een van de moeilijkste dingen van het leven maar geeft ook ruimte voor iets nieuws, ervaart Sytze Ypma, predikant van de Protestantse Gemeente Franeker.

Deze overdenking komt uit de laatste aflevering van 'Petrus in het land' (16 oktober, KRO-NCRV). De hele aflevering terugkijken? Ga dan naar NPO Start.

‘Het is herfst, de tijd van het oogsten van gewas. Herfst is in de natuur ook het jaargetijde van het grote loslaten, van bladeren en van bloemen. Ook in iemands leven kan het herfst worden. We kunnen ook in ons geloof in de herfsttijd raken. Dan laten oude geloofsbeelden los. Dat kan vanzelf gaan, langzaam. Het kan ook pijnlijk zijn. Maar altijd weer geeft loslaten ruimte voor iets nieuws. Soms zie je de nieuwe knoppen al zitten.

Wat loslaten betekent, kom ik tegen als ik bij mensen op bezoek ga in het ziekenhuis. Bij die ene vrouw, die midden in het leven staat. In het ziekenhuis blijkt dat ze heftige complicaties aan haar hart heeft. Ineens staat haar leven op de kop en moet ze alles loslaten. Of bij die man die in het ziekenhuis te horen dat hij nog maximaal een jaar te leven heeft. Soms belanden we als mensen in situaties waarin een herfststorm ons bij wijze van spreken wegsleurt uit onze vertrouwde bedding. We moeten ineens ons leven loslaten en ervaren hoe het helemaal anders is. 

Ook in de geschiedenis van het geloof is loslaten een geestelijke opgave. Zo leert de middeleeuwse mysticus en leermeester meister Eckhart zijn leerlingen dat loslaten een belangrijke geestelijke oefening is om vrede te vinden in zichzelf. Waar ze zich oefenen in loslaten, loslaten van zichzelf en van wat ze moeten en willen, komt er ruimte voor God in hun leven, zegt Eckhart. 

Vertalen we dit naar ons leven, dan zegt meister Eckhart: oefen je in loslaten van gevoelens, van je emoties en je verlangens, dat voorkomt dat je daarin verstrikt raakt. Zelf vind ik het als mens en als dominee een grote uitdaging om steeds weer in dat loslaten te oefenen. Wat me daarbij helpt is de zin: ‘Niet mijn wil maar Uw wil geschiede.’ 
Het belang van loslaten is dat het ruimte kan geven aan iets nieuws. Zoals het vallen van de bladeren van herfsttakken ruimte geeft aan nieuwe knoppen, zo kan de herfst ook in ons leven en ons geloof ruimte geven voor iets nieuws.’

Beluister ook het lied uit deze aflevering van Petrus in het land:

De toekomst van de schepping

Moeten wij de aarde redden?

Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)