Doorgaan naar hoofdinhoud
Vindplaats van geloof, hoop en liefde
subline-curl
Abonneer je op Petrus Magazine

Je leven delen

Vanuit de Dorpskerk in Broek op Langedijk vertelt ds. Leon van den Dool over de spanning van 'delen'.

Deze overdenking komt uit de laatste aflevering van 'Petrus in het land' (24 april, KRO-NCRV). De hele aflevering terugkijken? Ga dan naar NPO Start.

'Je leven delen. Dat klinkt makkelijk, maar ik merk bij mezelf als ik mijn huis openstel of mijn auto uitleen, dat het toch ook wel spannend is om je leven te delen.

Het doet me denken aan een aangrijpende geschiedenis, van Elia en een weduwe. Zij hebben te maken met een groot probleem, er is grote hongersnood in het land, een groot voedseltekort. En dan komt Elia voorbij. Elia ziet het gezin, kijkt hen aan en vraagt het onmogelijke: 'Wil je de laatste olie die je hebt delen?'

Het is als het ware alsof Elia vraagt om haar boot, haar roer, uit handen te geven, om alles los te laten. Om zich maar aan Elia toe te vertrouwen. Niet alleen maar dat laatste eten, maar eigenlijk ook haar hele leven, want ze heeft eigenlijk niks meer. Dit is het laatste eten, het laatste voedsel, het laatste beetje deeg, het beetje laatste olie.

Dat kan ook staan voor ons leven. Een leven van tekort. Van het laatste dat je nog hebt. En dan kun je op een tweesplitsing staan. Of je houdt krampachtig vast wat je nog hebt - krampachtig dat niemand het afpakt. Die neiging zie je ook bij die vrouw, ze protesteert. Ze wil er niet aan geloven dat het laatste wordt afgepakt, het laatste eten. Óf je kunt loslaten, alles uit handen geven.

Het bizarre gebeurt: deze weduwe geeft haar roer uit handen. Ze laat haar eigen leven los. Ze legt het in de handen van een levende God en ze vertrouwt erop dat als zij loslaat, dat laatste eten deelt met Elia, dat God overvloed gaat geven. En dat wonder gebeurt ook. De olie raakt niet op, het deeg raakt niet op. Nee, het blijft steeds opnieuw. Steeds als ze weer gaat bakken, ontstaat er nog meer brood. Nog meer eten. Dat is het wonder dat hier zich voltrekt.

Durf jij het aan om net als die weduwe alles uit handen te geven? Álles is wel heel heftig, maar misschien kun je beginnen met iets kleins. Een auto uitlenen, of een keer je bootje, of een keer je tijd. Dat je een keer een afspraakje maakt met iemand die heel anders is dan jij, dat je gewoon zoiets deelt. Iets dat voor jou in eerste instantie onmogelijk of raar is. Vanuit het geloof dat als je iets deelt van jezelf, je leven of je bezittingen, dat dan juist iets nieuws kan ontstaan. Een klein wondertje eigenlijk.

God leert ons: juist als we dingen loslaten, delen, kan er een geweldige mooie ruimte ontstaan. God is ons daarin voorgegaan door zijn zoon Jezus te geven. Hij deelde eigenlijk alles. De eerste gemeenten deden precies hetzelfde. Die deelden ook alles. En ik hoop dat jij datzelfde aandurft: iets kleins, misschien iets groots, te delen met iemand anders. Zo kan er dan weer een wonder ontstaan.'

---

Beluister ook het lied uit deze aflevering van Petrus in het land:

Elke week het beste van Petrus online

Ontvang de wekelijkse nieuwsbrief