Doorgaan naar hoofdinhoud
Vindplaats van geloof, hoop en liefde
subline-curl
Abonneer gratis op Petrus Magazine

In sportkleren naar de kerk

Een balletje slaan, judoën, een potje voetbal. Dat is niet het eerste waaraan je denkt bij een kerkdienst. Maar de Protestantse Gemeente Dokkum-Aalsum-Wetsens trekt kinderen en jongeren met een echte Sportkerk. “We sluiten aan bij hun interesses én geven ze iets mee over het geloof.”

“Ik ben opgevoed met het idee dat kerk en sport niet samengaan.” Renetta Jansma, jeugdwerker bij de Protestantse Gemeente Dokkum-Aalsum-Wetsens, weet nog goed hoe er bij haar thuis tegen zondagsport aangekeken werd. “Sporten op zondag, dat deden wij niet. Maar de meeste kinderen en jongeren zijn juist gek op sporten. Die zijn veel liever actief bezig dan dat ze een kerkdienst moeten ‘uitzitten’.” Daarom trok Renetta een paar jaar geleden de stoute schoenen aan en kwam ze met het idee voor de ‘Sportkerk’. Inmiddels organiseert ze deze activiteit regelmatig, samen met vier andere vrijwilligers. “Door het sporten leren kinderen en jongeren waardevolle geloofslessen.”

Sportliefde

Voor de gemeente van Renetta is de Sportkerk een manier om aan te sluiten bij de interesses van de jeugd en ze tegelijk iets mee te geven over het geloof. “De Sportkerk begint tijdens de kerkdienst: de predikant bidt voor de deelnemers en stuurt ze dan op pad. De kinderen en jongeren komen daarna niet meer terug in de dienst. De ene keer organiseren we iets voor kinderen van 8 tot 12 jaar, de andere keer voor jongeren van 12 tot 16 jaar. We bedenken één of twee sporten die we willen doen en vragen een lokale sportvereniging om materialen en een sportinstructeur. Zo proberen we elke keer een andere sport: van tennis en voetbal tot dansen en judo. De kinderen krijgen tijdens het sporten in de pauze een snack en een drankje.”

‘Ik gebruik voorbeelden uit het sporten om het geloofsleven te illustreren’

Voor het organiseren van de Sportkerk werkt Renetta’s kerk samen met de plaatselijke christelijke gereformeerde kerk. “Ik raakte bevriend met een aantal sportieve mensen uit beide gemeenten. We voelden ons verbonden vanwege onze liefde voor sport. Een aantal jaar geleden besloten we die sportliefde in te zetten voor de kinderen en jongeren uit onze gemeenten. Sindsdien organiseren we de Sportkerk zo’n vier keer per seizoen.”

Coach

De Sportkerk heeft altijd een lijntje met het geloof. Renetta: “Ik houd tijdens elke Sportkerk een praatje. Dan gebruik ik voorbeelden uit het sporten om dingen uit het geloofsleven te illustreren. Dan kun je denken aan thema’s zoals volhouden en omgaan met tegenslagen. Ik haak aan bij de sport die ze die dag hebben gedaan. Ik vertel bijvoorbeeld over hoe een coach hen helpt als iets niet lukt en hoe de Heilige Geest ook een soort coach in je leven kan zijn. En dat een kerkgemeente als een groep supporters om hen heen staat. Zo’n korte overdenking komt vaak goed aan bij de kinderen en jongeren.”

Kort en bondig

Door de samenwerking met lokale sportverenigingen geef je veel uit handen, merkt Renetta. Maar juist dat maakt het zo makkelijk om de Sportkerk te organiseren. Wat wil ze meegeven aan jeugdwerkers die overwegen om ook zulke activiteiten op te starten? “Het hoeft echt niet ingewikkeld te zijn. Kinderen zijn allang blij als ze lekker actief bezig kunnen zijn en buiten mogen spelen.”

Ook het praatje kan eenvoudig zijn. “Houd het kort en bondig, zodat iedereen het snapt”, tipt ze. “Veel jongeren vinden een preek in een traditionele kerkdienst een beetje te ingewikkeld. Als ik een praatje houd, vraag ik de deelnemers later welke vier kernwoorden ze hebben opgepikt. Ze weten dan allemaal nog waar het over ging en wat de belangrijkste punten waren. Al zijn het kleine dingen, ze kunnen van onvergetelijke waarde zijn in het geloofsleven van kinderen en jongeren.”

Geloofsmomentje met je kinderen?

Bestel Petrus kids, hét christelijke doe-boekje van de Protestantse Kerk

Tekst: Judith van der Spoel | Foto’s: Protestantse Gemeente Dokkum-Aalsum-Wetsens

Was deze informatie zinvol?
We hebben uw feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)