Doorgaan naar hoofdinhoud
Vindplaats van geloof, hoop en liefde
subline-curl
Abonneer gratis op Petrus Magazine

‘In alle ellende was Hij erbij’

Door zijn werk als militair in crisisgebieden liep Jouk Boon (40), lid van de Lutherse Gemeente Zuid-Nederland in Heerlen, een zwaar trauma op. Als kunstschilder ziet hij de mooie dingen van het leven weer en inspireert hij anderen.

Je hebt jaren als militair gediend in crisisgebieden. Welke sporen liet dit na?

“Alle ellende en horror die ik zag in landen als Irak en Afghanistan, nam ik mee. Al snel kreeg ik een alcohol- en drugsprobleem. Ik werd ook suïcidaal. Tijdens een bioscoopbezoek zette God me stil door een scène uit de film Ben Hur. Mijn leven flitste aan me voorbij. Ik wist dat het anders moest en hervond mijn vaste vertrouwen in God.

Het trauma werkt nog altijd door: geknal tijdens Oud en Nieuw brengt me onrust die pas eind januari weer stopt. Dan heb ik een maand nodig om bij te slapen. Intensieve therapie helpt me om dingen positiever te zien.”

Wat betekende God voor jou in deze tijd?

“In alle ellende was Hij er altijd bij, dat besefte ik pas achteraf. God herken ik – toen en nu – in de kracht die mensen hebben in de moeilijkste omstandigheden. Ellende zal nooit verdwijnen hier op aarde, maar ik weet dat Hij me kracht geeft als ik het nodig heb.”

Nu ben je kunstschilder. Heeft je geloof invloed op wat je schildert?

“Je gaat met andere ogen naar de wereld kijken. Als ik nu een uur naar een boom kijk, zie ik elke seconde iets anders. God leerde me stilstaan en genieten van kleine dingen. In mijn werk wil ik het licht, de liefde en de vergeving van Jezus laten zien. Leven met Hem is wandelen in het licht.” 

Wat betekent geloofsvertrouwen voor jou?

“Vertrouwen op God is de basis van mijn geloof. Hij brengt me op wegen die ik niet had verwacht. Ik moest eerst door het diepe om Hem te kunnen zien. Nu kan ik door de kunst heen geloof, hoop en liefde aan anderen doorgeven. Ik wil mensen inspireren, maar bovenal hoop brengen in een wereld vol donkerheid.”

Nieuwsgierig geworden naar Jouk's kunst? Bezoek zijn eigen website hier. Ook maakte Jouk voor een expositie in de Lutherse kerk een bijzondere serie schilderijen: 15 moderne kruiswegstaties. Petrus in het Land bezocht hem toen het programma in Nijmegen was. Kijk hier de aflevering terug: Petrus in het Land op NPO Start.

Word gratis abonnee

Petrus gratis in de brievenbus?

Tekst: Tineke van der Stok | Beelden: Unsplash/ Sanne Linssen

Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)