Doorgaan naar hoofdinhoud
Vindplaats van geloof, hoop en liefde
subline-curl
Abonneer gratis op Petrus Magazine

Horecaopleiding helpt kwetsbare jongeren in Colombia op weg

Steeds meer toeristen ontdekken de prachtige Caribische kust van Colombia. Dat biedt kwetsbare jongeren kansen op werk of een eigen bedrijf. Met een horecaopleiding helpt Kerk in Actie hen om een toekomst op te bouwen.

In het uiterste noorden van Colombia ligt de regio La Guajira. Een tropisch, deels woestijnachtig gebied dat grenst aan Venezuela. Een deel van de inwoners behoort tot de Wayuu, de grootste inheemse bevolkingsgroep van Colombia. “Zij krijgen vaak te maken met discriminatie”, weet Helga Delgadillo, coördinatrice van horecaopleider Conexión. “Andere Colombianen kijken op hen neer. Bovendien wonen ze in een afgelegen regio, zonder de mogelijkheid om onderwijs te volgen. Dat verkleint hun kansen op werk enorm.”

Opleiding op locatie

Jaarlijks volgen dertig Wayuu-jongeren een horecaopleiding via Conexión. De organisatie is een partner van Kerk in Actie. Delgadillo: “Omdat deze jongeren afgelegen wonen en niet over vervoer beschikken, gaan wij naar hen toe. We bieden de opleiding in hun eigen dorp.”

De 25-jarige Angel Ipuana is een van de oud-studenten. Na de opleiding startte hij samen met andere jongeren in zijn dorp, Puerto Chentico, een restaurant. “Er komen steeds meer toeristen naar ons dorp. Zij houden een strandvakantie in Riohacha, een badplaats hier verderop, en verkennen een dagje onze regio. Ons dorp ligt in een uniek natuurgebied. Tot voor kort waren hier geen voorzieningen, mensen konden nergens wat eten of drinken.”

Angel - Colombia

Kansen zien

“Het leven hier is zwaar”, vertelt Angel. “De meeste gezinnen leven van de visvangst, maar die levert niet veel op.” Cijfers bevestigen dat. Onder de Wayuu-bevolking in de regio La Guajira heeft 67 procent van de mensen onvoldoende te eten. Iedere week stellen gezondheidswerkers bij 35 kinderen onder de 5 jaar ondervoeding vast. “Maar ik zag nieuwe kansen door het opkomend toerisme, ik wil zó graag mijn dorpsgemeenschap helpen”, straalt Angel. “Daarom ben ik ons restaurant gestart. We koken met lokale producten, het biedt een aantal jongeren werk.”

Angel en zijn collega’s doen nog meer: “We bieden een totaalprogramma. Bezoekers kunnen niet alleen lekker eten, maar ook een rondleiding krijgen door de omgeving, kennismaken met onze muziek en dans, of een workshop volgen over het gebruik van traditionele kruiden en medicinale planten. Zo profiteert onze hele gemeenschap. Tegelijkertijd maken we toeristen bewust van het belang om zowel onze natuur als onze cultuur te behouden.”

‘Ik wil mij inzetten voor mijn hele dorpsgemeenschap’

Les in een foodtruck

Vanaf 2017 kreeg La Guajira te maken met een grote instroom van Venezolaanse vluchtelingen. Ook op deze groep richt Conexión zich. “Zij ontvluchten de economische en politieke crisis in hun land”, legt Delgadillo uit. “Onder hen zijn veel jongeren. Zij kunnen hier nauwelijks werk vinden en hebben geen mogelijkheden om formeel onderwijs te volgen. Met onze opleidingen bieden we ook deze kwetsbare groep perspectief.”

Conexión biedt deze jongeren opleidingen in diverse kustplaatsen, onder meer vanuit een foodtruck. Tijdens de opleiding leren ze bakken of koken met gezonde lokale producten. Ze maken cocktails van koffie, kokosnoot of mango. Ook maken ze kennis met vegetarisch en veganistisch koken. Na afronding van hun opleiding krijgen ze begeleiding bij het vinden van een baan. Jongeren die een eigen bedrijf willen starten, krijgen hulp bij het maken van hun bedrijfsplan.

Eigen koffiezaak

De Venezolaanse Yaisi Cubillan is een van de leerlingen. Voor haar is de opleiding een nieuwe start. “Ik kwam totaal berooid aan in Colombia, ik had niets meer”, vertelt ze. “Ik werkte in Venezuela als journalist, maar moest vluchten vanwege de politieke onrust. Zo kwam ik in Colombia terecht. Als vluchteling is het heel moeilijk om hier werk te vinden, dus pakte ik alles aan wat er op mijn pad kwam.”

Yaisi - Colombia

Dat ging haar redelijk goed af, tot corona uitbrak. “Toen lag al het werk stil. Uit wanhoop ben ik vanuit huis taarten gaan bakken en verkopen. Toen ik van deze opleiding hoorde, was ik meteen enthousiast. Ik wil mijn onderneming uitbreiden tot een eigen koffiezaak. Straks heb ik daarvoor de kennis én de papieren. Ik ben ontzettend blij met deze kans, voor mij is dit echt een nieuw begin.”

De cijfers op een rij

Een greep uit de resultaten van de horecaopleiding:

  • Samen met partnerorganisatie Conexión leidt Kerk in Actie jaarlijks 80 jongeren op (50 in de stad, 30 in inheemse gemeenschappen).
  • Van deze deelnemers is 45 procent inheems.
  • De opleiding duurt 3 tot 6 maanden.
  • Het diploma dat jongeren halen, is door de Colombiaanse overheid erkend.
  • Conexión heeft met 12 horecaondernemers een overeenkomst gesloten: na het behalen van hun diploma nemen zij jongeren in dienst.
  • Ook in de hoofdstad Bogotá steunt Kerk in Actie een horecaopleiding, waar jaarlijks 60 jongeren een training volgen.

Geef ook voor Colombia!

Kerk in Actie steunt het werk van partnerorganisatie Conexión dit jaar met 80.000 euro. Met Pasen collecteren kerken in heel Nederland voor dit werk, dat jongeren toekomstperspectief biedt. Je kunt ook online doneren.

Bijdragen aan dit project

Word gratis abonnee

Petrus gratis in de brievenbus?

Tekst: Heleen Platschorre | Foto’s: Lorena Velasco/Páramo Films

Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)