Doorgaan naar hoofdinhoud
Vindplaats van geloof, hoop en liefde
subline-curl
Abonneer gratis op Petrus Magazine

Goed slapen: makkelijker gezegd dan gedaan

Urenlang kan Ron van der Spoel 's nachts liggen malen. Hij moet leren loslaten, leerde hij tijdens een slaapcursus. Het beeld van de slapende Jezus tijdens een storm op het meer geeft hem als gelovige een tip: overgave aan God.

Een goede nachtrust is belangrijk voor je mentale en fysieke gesteldheid. Maar echt goed slapen is makkelijker gezegd dan gedaan. Steeds meer mensen vallen moeilijk in slaap of worden halverwege de nacht wakker. En helaas kan ik hierover meepraten. 

'Aan' staan

Ik word vaak rond 4.00 uur wakker en sta dan direct ‘aan’. De gesprekken van de afgelopen avond komen weer bovendrijven. Of plannen schieten door mijn hoofd. Uren lig ik dan te malen, zonder echt tot andere inzichten te komen. De slaapcursus die ik deed helpt niet. Zo’n cursus is gericht op ontspannen en op loslaten. Ik leerde allerlei oefeningen, maar eerlijk gezegd werken die nog niet bij mij. 

Veilig kunnen slapen

Daarom ben ik jaloers op kleine kinderen. Ik zag een moeder op de fiets met een klein jongetje in het kinderzitje. Het hoofdje van het jongetje lag op haar linkerarm en ik zag dat het jochie diep in slaap was. Op een stuiterende fiets met het hoofdje in een onmogelijke positie toch heerlijk slapen. Je ziet kinderen ook slapend bij papa op de rug door de bergen, of in een buggy hobbelend over de klinkers in een stad vol herrie. Dat kunnen kleine kinderen. Ik denk dat het komt omdat ze zich echt kunnen overgeven. Ze weten onbewust dat het veilig is, dat papa of mama bij hen is. Dat zij voor hen zorgen. Dan kun je kennelijk overal en altijd slapen.

'Maar toen zag ik weer dat jongetje met zijn moeder op de fiets voor me'

Hoe kan dat nou?

Ik las in Marcus 4 de geschiedenis van Jezus die met zijn discipelen in de boot op het meer van Galilea is. Er steekt een hevige storm op. De golven beuken op het schip en de boot loopt vol water. De discipelen staan doodsangsten uit, ze zijn ervan overtuigd dat ze zullen verdrinken. Wat een herrie zal dat geweest zijn, wat een geschreeuw van paniek boven de storm uit. Wat zal de wind geloeid hebben daar op dat open water. Wat zal die boot gestampt hebben op die torenhoge golven. En dan dat zinnetje dat ik nooit begreep: 'Maar Hij lag achterin de boot op een kussen te slapen.' Hoe kan dat nou, vroeg ik me altijd af. Hoe kan Jezus in een gierende storm en met spetters water om zijn hoofd toch liggen slapen? 

Totale overgave

Maar toen zag ik weer dat jongetje met zijn moeder op de fiets voor me. Opeens besefte ik waarom Jezus slaapt. Het is de slaap van de totale overgave van de Zoon aan zijn Vader. Hij weet onbewust dat het met God veilig is. Loslaten, waar ze het in de slaapcursus steeds over hadden en wat me maar niet lukt, is voor mij als gelovige niets anders dan mij iedere avond heel bewust overgeven aan God. Net zoals paus Johannes de 23e die, verantwoordelijk voor een miljard katholieke gelovigen, iedere avond in bed kroop met de woorden: 'Heer, het is uw kerk, ik ga slapen.'

Dat is pas een effectieve slaapcursus.

Elke week de nieuwste gebeden in je inbox

Ontvang de wekelijkse nieuwsbrief

Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)