Doorgaan naar hoofdinhoud
Vindplaats van geloof, hoop en liefde
subline-curl
Abonneer gratis op Petrus Magazine

Geloven in een droom

Vanuit de Kleine Kerk in Veerle spreekt ds. Jouke Droogsma over geloven in een droom. De droom van de profeten en het visioen van Johannes. Een nieuwe hemel en een nieuwe aarde. Geen tranen en geen verdriet.

Deze overdenking komt uit de laatste aflevering van 'Petrus in het land' (8 mei, KRO-NCRV). De hele aflevering terugkijken? Ga dan naar NPO Start.

Wie droomt er nu niet van die wereld waarin het goed zal zijn? Die profetische woorden die vertellen over een wereld waar ieder tot z'n recht kan komen. Ja, wij leven in een wereld waarin altijd dezelfde haan en koning kraaien en waarin vele mensen het vege lijf moeten proberen te redden.

We werden daar afgelopen week natuurlijk weer bij bepaald toen we de slachtoffers herdachten en de bevrijding hebben gevierd. Deze week toen we zeiden op 4 mei 'dat nooit weer' en op 5 mei het glas met elkaar hebben geheven op de bevrijding. Maar toen we op 6 mei de ochtendkrant opensloegen, ontdekten we dat het weer niet gelukt was.

En dan ga je naar school. Ga je naar je werk. Kom je onder de mensen. En dan begint het spel. Wanneer er balans is en evenwicht is er niets aan de hand, vindt iedereen zijn plekje. Maar er is bijna niets voor nodig om het balans en de evenwicht kwijt te raken. En dan zie je dat mensen niet hun plekje meer vinden. Soms gunnen mensen elkaar niet eens meer dat plekje. En dan betekent het verdeel en heers. En dat merk je in je straat, dat merk je zelfs in je familiekring. Dat merk je op je werk en dat merk je zelfs in een verzorgingscentra voor ouderen.

Dan die droom. Die droom van de profeten en het visioen van Johannes. Een nieuwe hemel en een nieuwe aarde. Geen tranen, geen verdriet. En de man van Nazareth, koningskind, geboren in een stal. Op een ezel rijdend de stad van de vrede binnengaan en daar uiteindelijk de dood vinden. Geloof jij nog in die droom?

Ja, ik geloof in die droom en met mij vele anderen. En soms mag ik als predikant hen inspireren en motiveren, maar meestal stimuleren ze mij. Motiveren ze mij, inspireren ze mij. Wanneer ze bezig zijn zoals je zojuist hebt gezien. Maaltijden koken voor alleenstaanden. En dan nu in coronatijd dat ook rondbrengen bij die mensen. En ik weet hoe belangrijk het voor hen is.

Ja, ik geloof in die droom omdat ik die droom zie gebeuren. Bij kinderen, bij tieners en volwassenen, bij ouderen. Ik geloof in wat die man van Nazareth kwam vertellen en wat hij heeft gedaan. Ik geloof in die droom wanneer we met elkaar proberen handen en voeten te geven aan die droom.

Beluister ook het lied uit deze aflevering van Petrus in het land:

Elke week het beste van Petrus online

Ontvang de wekelijkse nieuwsbrief

Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)