Doorgaan naar hoofdinhoud
Vindplaats van geloof, hoop en liefde
subline-curl
Abonneer gratis op Petrus Magazine

Frank van Essen (55): ‘Voor mij is het Liedboek een schatkist’

Hij is bijna wekelijks op tv, met de band die te zien is in het programma ‘Petrus in het land’. Dit voorjaar tourt Frank van Essen met die Petrus-band door Nederland. “Ik kijk ernaar uit om weer samen met mensen te kunnen zingen.”

Dit voorjaar tourt de Petrus-band weer langs gemeenten in het hele land! Vraag kosteloos een concert in jouw gemeente aan via zingenindekerk.nl/petruslive.

 

Als kind uit een evangelisch nest groeide Frank van Essen op met Opwekking en moderne liederen. Liederen uit het Liedboek kwamen zelden aan bod. Wat dat betreft is het arrangeren van liederen voor ‘Petrus in het land’ een heuse ontdekkingstocht voor hem. Voor het programma bewerkt hij liederen uit het Liedboek. Vaak zijn dat liederen die in kerken niet zo vaak gezongen worden omdat de melodie wat ingewikkeld is. Frank zoekt naar een nieuwe benadering, zodat ze makkelijker te zingen zijn. “Voor mij is het een soort schatkist die opengaat.”

Enorm geraakt

Om een lied te kunnen arrangeren, duikt hij er helemaal in. Een kwestie van begrijpend lezen noemt hij het, echt snappen waar het lied over gaat. “Ik ben vaak enorm geraakt door de tekst en door de melodie. Ik zoek vervolgens een invalshoek die past bij mij en de band. Het mag niet te ingewikkeld zijn, het moet in de kerk gezongen kunnen worden. Maar het lied krijgt wel altijd een persoonlijk tintje, een invulling vanuit mijn muzikale eigenheid. Ik vind het prachtig om te doen.”

‘Ik geef elk lied een persoonlijk tintje’

Duizendpoot

Frank is een muzikale duizendpoot. Hij schrijft arrangementen voor tophits van bekende binnen- en buitenlandse artiesten. Zo arrangeert hij voor The Passion en Sela, maar ook voor bijvoorbeeld DJ Martin Garrix, Rob de Nijs, Krezip en Glennis Grace. Hij deed muziekproducties voor Opwekking, Ronduit Praise en Trinity, en tourde als drummer en violist met onder meer Adrian Snell, Ralph van Manen, Kees Kraayenoord en Petra Berger. “En ik heb twintig jaar deel uitgemaakt van de Engelse band Iona. Nu ben ik vooral in de studio bezig, en uitvoerend in Nederland. Maar mijn muziek gaat nog wel de hele wereld over.”


Mooie avonden

Voor de Petrus-band arrangeert Frank niet alleen, hij bespeelt er ook verschillende instrumenten en zingt soms. “En ik doe zelf de audioproductie, opname en mixage. Die combinatie van alles vind ik heel bijzonder. Daardoor is de Petrus-band echt een beetje mijn kindje geworden.” Hij verheugt zich op de tour in het voorjaar: met de band het land in. “Ik kijk ernaar uit om samen met mensen te kunnen zingen, we gaan er mooie avonden van maken.”

Favoriet kerklied

Is er een favoriet kerklied tussen alle liederen die hij gearrangeerd heeft? “Oei, moeilijk, er zijn er zoveel die ik kan waarderen in de verschillende seizoenen van mijn leven. Maar ik denk nu toch snel aan ‘In Christ alone’, een moderne hymne. In het Liedboek is dat lied 939, ‘Op U alleen’. Het vertelt zo’n hoopvol verhaal en heeft een prachtige Keltische melodie. De Keltische geloofsbeleving spreekt mij erg aan: God beleven in de natuur, daar heb ik al veel inspiratie uit gehaald. En de oude Kelten redeneerden dat je eerst relaties moet leggen en dan pas laten zien wat je gelooft. Dat past bij mij.”

Beluister hier Franks favoriete lied, gespeeld door de Petrus-band onder zijn leiding:

Fan van de liederen uit Petrus in het land?

Ontvang de Petrus-band dit voorjaar gratis in jouw gemeente

Tekst: Janet van Dijk | Foto’s: Bertil van Wieren (header), Jan Willem de Bruin

Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)