Doorgaan naar hoofdinhoud
Vindplaats van geloof, hoop en liefde
subline-curl
Abonneer gratis op Petrus Magazine

Een rondje om de tiny church in Almere Poort

Wandelen langs hoogbouw en even later over het strand. Dat kan in het nog jonge stadsdeel Almere Poort. In deze wijk was in eerste instantie geen kerk gepland. Maar die kwam er wel. Een rondje om de tiny church.

Als je er geen familie of vrienden hebt wonen, zul je Almere Poort niet zo snel bezoeken. Dit stadsdeel, dat gezien wordt als de ‘toegang’ tot Almere en Flevoland, was niet gepland bij de start van de bouw van Almere. De eerste woningen van Almere stammen van 1976 en staan in de wijk Almere Haven. Het eerste gebouw van Almere Poort werd in het najaar van 2005 opgeleverd. Inmiddels telt de wijk ruim 18.000 inwoners. De ligging aan het IJmeer is goed voor een paar kilometer strand, het Almeerderstrand.

Deze wandeling van ongeveer 7 kilometer gaat deels langs dit strand – de slogan van Almere Poort is niet voor niets ‘de strandstad van de Randstad’ – en deels door de wijk. Zo kom je onder meer langs de tiny church van pioniersplek ‘De Schone Poort’.

Gevelgedicht

De wandeling start bij het treinstation Almere Poort, Zomerspelenplein 1. Als je aan de centrumkant het station verlaat, valt je oog meteen op een gebouw met een gevelgedicht. Het is een fragment uit het gedicht ‘Geluk’ van dichter Mark Boog.

In hoeverre het geluk ons bepaalt
is niet eens een vraag: totaal.
Wij zijn niets dan ons geluk
en het geluk is waar wij zijn.

Het gedicht verwijst naar je (t)huis, geluk, leven, de plek waar je je bevindt. Dat past volgens ontwerper Jan Dittmar bij het gebouw waar het gedicht op bevestigd is, een wooncomplex met veertig sociale huurwoningen voor starters. De tekst blijft tijdens de wandeling in m’n hoofd hangen, waarschijnlijk vanwege de locatie: een gebouw op een plek die voor mijn gevoel nog niet af is, waar het geluk nog wortel moet gaan schieten.

>> geenpoeha.com/geluk

Loop vanaf hier het Zilveren Medaillepad af. Neem net na het viaduct het pad naar links, door het groen, langs het water, de Muiderzandbeek. Waar het pad het Muiderzandpad kruist, ga je links. Volg het pad door het groen naar de IJmeerdijk. Je kunt zelf kiezen of je de weg vervolgt over de dijk of over het strand.

Negen strandwachters

Het Almeerderstrand is een groot zandstrand met aanliggende grasvelden voor recreatie. Jaarlijks worden er verschillende festivals en evenementen georganiseerd, waaronder de Libelle Zomerweek en Strandfestival ZAND. Op deze winterse, ietwat gure middag is daar allemaal niets van te merken, ik kom nauwelijks iemand tegen. Na pakweg een halve kilometer verruil ik het strand voor de dijk, dat loopt wat soepeler.

Op deze route staan negen ‘strandwachters’: houten zit- en ligobjecten met welluidende namen als ‘Horizon’, ‘Zeebodem’ en ‘Eeuwig eb’. Achter deze objecten, gebouwd van gebruikt steigerhout, zitten verhalen over het begin van Flevoland. Ze zijn in een podcast gevat die je ter plekke kunt beluisteren. Maar je kunt ook gewoon op de objecten klimmen (met traptreden) en uitkijken over water en strand. En dat is, zomer of winter, druk of rustig, altijd mooi.

>> strandlab-almere.nl/strandlab/strandwachters

De route loopt langs de Marinahaven richting Almere Pampus, een nieuw stadsdeel van de gemeente Almere, nog in de ontwerpfase. Links kijk je steeds uit over het IJmeer, een belangrijk rustgebied voor vogels. 

Loop de dijk of het strand af tot voorbij de bebouwing aan de rechterkant. Neem de eerste mogelijkheid om naar rechts te gaan (bij parkeerplaats IJmeerdijk), het Van Wagtendonkpad, een pad in een bosrijk gebied. Neem vervolgens het derde pad rechts, het Cascadepad. Vlak voor de bebouwde kom loop je onder de rondweg door (de Godendreef). Na het water gaat het Cascadepad over in de Dettifossstraat. Volg deze tot het Cascadepark.

Het Klokhuis

Deze weg vormt de scheiding tussen het Columbuskwartier en het Homeruskwartier, twee wijken van Almere Poort waar je je eigen woning kunt bouwen, helemaal zoals je dat zelf wilt. Het eerste echt bijzondere gebouw dat ik tegenkom is Het Klokhuis, een gebouw in de vorm van een grote roze taart. Het is ontworpen door kinderen en in 2011 geopend door (toen nog) prinses Máxima. 

Het gebouw is vernoemd naar het tv-programma Het Klokhuis, dat ter gelegenheid van zijn 20-jarig bestaan in 2011 een prijsvraag uitschreef. Kinderen konden hun eigen ontwerp insturen voor een echt te bouwen Klokhuis-huis.

Op de tweede en vierde zondag van de maand zijn kinderen hier welkom voor een spelletje, een rondje van de glijbaan en het ontdekken van Het Klokhuis. Stad & Natuur, een van de partners van het gebouw, biedt er op de eerste en derde zondag van de maand workshops en evenementen aan. Die draaien om de thema’s bouwen, wonen en gezond leven, in relatie tot duurzaamheid en innovatie. Ook op andere dagen is Het Klokhuis te bezoeken, dan doet een van de andere partners de deuren open.

>> stadennatuur.nl/het-klokhuis.nl

De Schone Poort

Schuin achter Het Klokhuis ligt de tiny church. Dat moet je weten, anders kijk je er zo aan voorbij. Deze minikerk is een initiatief van ds. Pieter ter Veen, die samen met zijn vrouw Klazien de drijvende kracht vormt achter De Schone Poort. De pioniersplek van de Protestantse Kerk werd eind 2013 opgericht in deze wijk “met bovengemiddeld veel financiële stress, huiselijk geweld en echtscheidingen”, aldus Pieter ter Veen. Een wijk bovendien zonder kerk en zonder plannen om er een te bouwen.

Een eigen locatie voor de pioniersplek bleek lastig, een eigen ruimte huren onbetaalbaar. Min of meer uit nood geboren ontstond het idee voor een kerk op wielen: een omgebouwde SRV-wagen. Dankzij deze oplossing is de kerk al jaren duidelijk zichtbaar in de wijk. Maar de wagen is te klein, te koud in de winter en lastig te parkeren. Toen in Almere Poort de ‘BouwEXPO Tiny Housing’ van start ging, zond Pieter ter Veen een ontwerp in voor een goedkope, duurzame en milieuvriendelijke minikerk. Het ontwerp won de publieksprijs. 

Present in de wijk

De Protestantse Gemeente Almere droeg 30.000 euro bij aan de financiering van de tiny church. Verder waren er subsidies van de Maatschappij van Welstand en van de Solidariteitskas van de Protestantse Kerk. Maar het grootste deel werd bij elkaar gebracht via kleine en grote giften van een groot aantal mensen. Eind september 2020 werd het openingsfeest gevierd. 

Naast de tiny church bouwde De Schone Poort een labyrint, als ‘hulpmiddel’ om na te denken over levensvragen. Het labyrint ligt in een prachtige bloemen- en fruittuin die wordt onderhouden door vrijwilligers. Zo wil De Schone Poort als een dorpskerk midden in de wijk present zijn voor de bewoners.

>> deschonepoort.nl

Loop vanaf de tiny church via het Zwitserlandpad (verlengde van de Dettifossstraat), de Zwitserlandstraat en de Hongarijeplaats weer naar station Almere Poort.

Ik werp nog even een blik op het gevelgedicht ‘Geluk’ en besef dat de tekst vooral bleef hangen door mijn eigen gevoel bij deze nieuwe wijk. Het geluk is waar wij zijn, de locatie maakt dan niets uit

Stap voor stap toeleven naar Pasen?

Ontvang de online veertigdagentijdkalender elke ochtend in je mailbox

Tekst: Janet van Dijk | Foto’s: Janet van Dijk, De Schone Poort, Roxanne Overdijk

Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)