Doorgaan naar hoofdinhoud
Vindplaats van geloof, hoop en liefde
subline-curl
Abonneer gratis op Petrus Magazine

De moed om het goede te doen

Wat is sterker, een konvooi met hulpgoederen of een colonne tanks? De woorden van Paulus geven ds. Helmert-Jan van Maanen de moed om te vertrouwen dat het goede uiteindelijk altijd het laatste woord heeft.

Deze overdenking komt uit tv-programma Petrus in het land, waar te zien was hoe de Hervormde Gemeente IJsselmuiden zich inzet voor gevluchte Oekraïners. Bekijk hier de hele aflevering terug!

‘"Overwin het kwade door het goede." Het zijn bekende woorden, geschreven door de apostel Paulus. Het zijn woorden waar ik graag in zou willen geloven. Maar tegelijkertijd zie ik er weinig van om me heen. Het goede is vaak klein, zwak en kwetsbaar en het kwaad is juist groot, sterk en machtig. Overwint het goede dan het kwade?

Wat is sterker, een bom of een ziekenhuis? Op 9 maart viel er een bom op de kraamkliniek in Marioepol, en verwoestte alles. De beelden gingen de wereld over. Wij vangen hier met liefde Oekraïners op die gevlucht zijn. Maar betekent het iets voor de berichten van het front, voegt het iets toe? Een opvanglocatie heeft geen militaire waarde. 

We hebben in de kerk hulpgoederen ingezameld; warme kleren, voedsel in blik, verzorgingsproducten. Verschillende vrachtwagens hebben de spullen naar Oekraïne gebracht, en de chauffeurs wisten: op het moment dat we de grens over zijn, stopt elke verzekeringsdekking. Maar ze zijn gegaan. Daar blijkt zoveel liefde, zorg en betrokkenheid uit. Maar ergens denk je ook: een colonne tanks is toch altijd sterker dan zo’n konvooi hulpgoederen. 

"Overwin het kwade door het goede." Het zijn onmogelijke woorden als je ziet hoe de wereld eruitziet. Je kunt je overweldigd voelen door het kwaad. Je wilt iets doen en je kunt iets doen, maar heeft het wel zin? "Overwin het kwade door het goede." In die woorden van Paulus proef ik een vertrouwen. Een vertrouwen dat het goede, hoe zwak en kwetsbaar het ook lijkt, altijd het laatste woord heeft. Het is het vertrouwen dat het hart is van het christelijk geloof. Het vertrouwen in de weg van Jezus. Dat de Gekruisigde deze wereld in handen heeft. 

En dat geeft mij de moed om het goede te doen. Ook al lijkt het soms een druppel op een gloeiende plaat. Het geeft ons als kerk de hoop en overtuiging het goede te blijven doen. Om te blijven geloven dat een ziekenhuis sterker is dan een bom, dat opvang iets betekent voor een oorlog en dat een konvooi met hulpgoederen sterker is dan een colonne tanks.'

---

Beluister ook het lied uit deze aflevering:

Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)