Doorgaan naar hoofdinhoud
Vindplaats van geloof, hoop en liefde
subline-curl
Abonneer gratis op Petrus Magazine

De kracht van gebed

Dominee Charlotte Inkelaar-de Mos (Protestantse Gemeente Oudenbosch) ziet hoe de Week van gebed uitnodigt om met elkaar te bidden. 'Wanneer je samen bidt, zie je elkaar in het hart en voel je de verbondenheid.'

Deze overdenking komt uit de laatste aflevering van 'Petrus in het land' (15 januari, KRO-NCRV). De hele aflevering terugkijken? Ga dan naar NPO Start.

‘Kerken zijn plaatsen van gebed. Je kunt er alleen, of samen met anderen, stil worden voor God. Verbinding zoeken met Hem. Je kunt er je vragen neerleggen, je dank uitzingen. En in een kerk ben je je bewust, meer dan elders, van de traditie waar je in staat. Er zijn mensen die voor jou geloofden, en er zijn mensen die na jou zullen geloven. Ik herken me in het verlangen van de dichter van Psalm 84. Hij verlangt naar het huis van God, en vooral naar de ontmoeting met God, de levende God. 

Kerken zijn ook plaatsen van samenkomst. Je gelooft niet alleen, je gelooft samen. Ook wanneer je ontmoedigd bent of twijfelt mag je weten: God is er ook nog. Je mag deel uitmaken van de kerk, van alle tijden en van alle plaatsen. Het hangt niet allemaal van jou af. God is de eerste in Zijn liefde. Hij zoekt ons op, Hij kent ons al van voor onze geboorte. Hij weet wat er in ons leeft. Geloven is vooral antwoord geven op Zijn liefde. 

God nodigt ons uit om ons leven voor Hem open te leggen, om alles met Hem te delen. Zowel de goede dingen als de moeilijke dingen. En ook de zorgen over de wereld die we met ons meedragen. Jezus heeft gezegd voordat Hij van de wereld wegging: ‘Ik ben met jullie, alle dagen, tot aan de voleinding van de wereld.’ Dat is een fantastische belofte, ik probeer ‘m me dagelijks te binnen te brengen. Dat Hij bij ons is én blijft. Bij heel gewone mensen, zoals u en ik.

De Week van gebed nodigt ons uit om samen te bidden. Vaak zien wij alleen de scheidingsmuren tussen de kerken. In de Paulusabdij in Oosterhout, waar ik graag kom, hangt een tekening van allerlei kerken met daaronder de tekst: ‘De scheidingsmuren reiken niet tot in de hemel.’ Jezus bad in Johannes 17 dat zij allen één zijn. Wanneer je samen bidt, zie je elkaar in het hart en voel je de verbondenheid. In Christus zijn we één.’

In de Week van gebed voor eenheid (16-23 januari 2022) verschijnt op petrus.protestantsekerk.nl/gebeden elke dag een nieuw gebed, geschreven door voorgangers en predikanten uit verschillende werelddelen. Bid je mee?

Beluister ook het lied uit deze aflevering van Petrus in het land:

Elke week het beste van Petrus online

Ontvang de wekelijkse nieuwsbrief

Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)