Abonneer gratis op Petrus magazine

De keuze van Jeanet Aartsen: zoeken naar stilte

Toen Jezus hem riep, liet Petrus zijn netten meteen liggen. Welke keuzes maken gelovigen van nu in hun dagelijks leven? Jeanet Aartsen (55) uit Zutphen begint elke doordeweekse dag met twintig minuten stilte. Daardoor staat ze anders in het leven.

Waarom heb je deze keuze gemaakt?

“Voor mij is het zoeken van de stilte een middel om aandachtiger in het leven te staan. Het is zorgen voor mijn ziel te midden van alle prikkels die dagelijks op me afkomen.”

Wat betekent deze keuze voor je dagelijks leven?

“Elke ochtend vóór het werk neem ik tijd voor de stilte. Ik begin met lichaamsoefeningen en ga dan twintig minuten zitten voor een icoon, met een kaarsje aan. Ik loop mijn lichaam langs en richt me op mijn adem. Gedachten komen en gaan. Het is niet zweverig, het is juist ‘aarden’; ik zit op een kussen op de grond. Ik krijg contact met mezelf en daarin met de mensen om me heen. Het is ook openstaan voor het goddelijke; ik zit bewust voor de icoon, voor het aangezicht van de Eeuwige.”

‘In de stilte komen dingen vaak anders bij je binnen’

Wat heeft het je opgeleverd?

“Ik vind dat ik hierdoor anders in het leven sta. Met meer rust en mildheid. In de stilte komen dingen vaak anders bij je binnen. Ik ben daardoor bepaalde bijbelverhalen anders gaan verstaan. Zo gaat de zin die Jezus uitsprak naar Zacheüs, ‘Kom naar beneden, vandaag wil Ik in je huis verblijven’, al lang met me mee. Ik versta het als een afdalen uit mijn hoofd en nagaan hoe ik in mijn leven God een plek kan geven.”

Kun je het andere mensen aanraden?

“Mij helpt het, en ik denk anderen ook. Daarom geef ik meditatiecursussen in het koor van de kleine middeleeuwse kerk waar ik zelf kom – een prachtige, stille plek. Ik zie dat het mensen goed doet.”

Meer weten over christelijke meditatie? Kijk op protestantsekerk.nl/meditatie.

Word gratis abonnee

Petrus gratis in de brievenbus?

Tekst: Janet van Dijk | Foto: Carla Manten

Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)