De keuze van Janneke Plantinga: vasten in de Veertigdagentijd

Toen Jezus hem riep, liet Petrus zijn netten meteen liggen. Welke keuzes maken gelovigen van nu als ze Jezus in hun dagelijks leven willen volgen? Janneke Plantinga, blogger voor MijnKerk.nl, ‘vast’ elke Veertigdagentijd met haar gezin. Ze doet dat telkens op een andere manier.

Waarom heeft u deze keuze gemaakt?

“Door het vasten ervaren we wat het is om iets te missen. Tegelijkertijd brengt het ons dichter bij elkaar. We kiezen altijd samen hoe we gaan vasten: bijvoorbeeld geen vlees of snoep. Vorig jaar hebben we de keuze gemaakt om iets wél te doen. Elke dag stuurden we iemand een kaartje met een mooie boodschap.”

Hoe komt u erbij om hiervoor te kiezen?

“Je vindt verdieping in het dagelijkse vasten – en in zoiets als het samen bedenken wie je een kaartje wilt sturen. En we staan hierdoor ook heel bewust stil bij wat Jezus voor ons heeft gedaan.”

Is het moeilijk om vol te houden?

“Afgelopen jaar werd het wel steeds moeilijker om te bepalen wie een kaartje zou krijgen. Op een avond zei een van onze kinderen: ‘Dan geven we het toch aan de boodschappenbezorger?’ Die vond het heel bijzonder en we raakten in gesprek over Pasen en de Veertigdagentijd. Toen hij wegging, zei hij: ‘Ik ga ook voor jullie bidden.’ Zoiets gebeurt juist als je denkt: waar doe ik dit voor?”

Heeft u tips?

“Wat je ook kiest: maak het niet te groot, want het duurt wel veertig dagen.”

---

Wilt u ook vasten in de Veertigdagentijd? Met de Kerk in Actie vastenkaart krijgt u elke week een nieuwe uitdaging.

Bestel de gratis vastenkaart

Lees ook:

Word gratis abonnee

Petrus gratis in de brievenbus?

Foto: Xander de Rooij