Doorgaan naar hoofdinhoud
Vindplaats van geloof, hoop en liefde
subline-curl
Abonneer gratis op Petrus magazine

De keuze van boerin Lydia van Maurik

Toen Jezus hem riep, liet Petrus zijn netten meteen liggen. Welke keuzes maken gelovigen van nu als ze Jezus in hun dagelijks leven willen volgen? Lydia van Maurik koos ervoor om bokjes een beter leven te geven.

Nederlanders smullen van geitenkaas, maar niet van bokkenvlees. Daarom is hier alleen toekomst voor geitjes, die melk opleveren. De meeste bokjes worden snel vetgemest en geslacht voor de export. Dat kan anders, vond Lydia van Maurik. In haar bokkenbunker krijgen bokken de ruimte om op te groeien.

Waarom heeft u deze keuze gemaakt?

“Boer worden was mijn kinderdroom, maar de focus op productie stond me tegen. Toch heb ik de opleiding biologische landbouw gedaan. Daar zag ik dat bokjes doodgaan voor mijn stukje geitenkaas. Ik besloot om deze dieren een stem te geven.”

Hoe komt u erbij om hiervoor te kiezen?

“Ik ben iemand die God leert kennen door de schepping. Tegelijk zie je de gebrokenheid. In Romeinen 8 staat: ‘Wij weten dat de hele schepping nog altijd als in barensweeën zucht en lijdt.’ Het gaat niet alleen om de mens. De dieren en de natuur horen erbij. Als boerin kan ik laten zien dat we - tegen de massaproductie in - dieren een waardiger leven kunnen geven.” 

Snappen andere mensen dat u dit doet?

“Niet altijd. Waarom zou ik als vegetariër bokken grootbrengen om ze uiteindelijk wel naar de slachterij te brengen? Natuurlijk is het makkelijker om vanaf de zijlijn te schreeuwen dat boeren het fout doen. Maar Jezus oordeelt niet, Hij zoekt verbinding met mensen. We zijn allemaal deel van hetzelfde voedselsysteem en moeten gezamenlijk zoeken naar betere oplossingen.” 

Heeft u tips?

“Maak je keuze in stapjes. Er is tijd en ruimte nodig, net zoals een plantje langzaam om een obstakel heen groeit. Praat met mensen buiten je kring. Loop niet weg als het oncomfortabel wordt, zit het uit.”

bokkenbunker.nl

Word gratis abonnee

Petrus gratis in de brievenbus?

Micha Zondag, op 20 oktober, gaat dit jaar over de betekenis van dieren in bijbels perspectief. Het thema is ‘De regenboog: hoop voor mens én dier!’

michazondag.nl

Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)